Marja-mangoterriini – syntisen terveellinen jälkiruoka

Nyt Maijan Maailmassa on tarjolla ehkä maailman ihanimman jälkiruoan resepti. Se ei paljon pohjustusta kaipaa – ainoastaan muutaman kuvailusanan: marjaisa, yrttisä, hedelmäinen, vitamiinipitoinen, terveellinen ja aah, niin ihanan raikas.

Tätä jälkiruokaa tehdessä tulee viimeistään myös himo kesää kohtaan. Onneksi ainakin meidän pakkasestamme löytyy viime kesän suloja ja kaupasta saa loput. Marjaterriinin teko vaatii hieman kärsivällisyyttä, aikaa sekä terävää veistä. Kaikki tämä vaiva on terriinin arvoista!

91805

Mummin marja-mangoterriini

250 g mansikoita

250 g vadelmia

250 g mustia viinimarjoja

1 kypsä mango

1 nippu basilikaa tai minttua

(tai 2 banaania mangon sijaan ja rosmariinia)

250-300 g taloussokeria

5 dl vettä

8 liivatelehteä

kelmua vuoan vuoraamiseen

Valmistusohje

Ota vuokaa leveämpi kelmu ja paina sitä vuoan pohjalle ja reunoille. Jätä kelmua myös reunojen ulkopuolelle.
Sokeriliemi
Lämmitä kattilassa 0,5 l vettä, lisää 250–300 g sokeria. Anna veden vielä lämmetä, jolloin sokeri alkaa mukavasti liueta. Sekoita, ja saat sopivan paksun liemen. Laita lämpö pois.
Sokeriliemen hyydytys
Laita 8 liivatelehteä kylmään veteen. Liota, kunnes ne ovat kumimaisia ja läpinäkyviä. Ota lehdet vedestä, purista niistä vettä pois ja siirrä ne sokeriliemeen. Sekoita vähän, jolloin ne alkavat saman tien sulaa. Siirrä kattila syrjään, jäähdytä lientä, mutta älä anna sen hyytyä.
Marjojen ja hedelmien käsittely
Aloita mansikoista. Ota niistä kanta pois ja pilko ne keskenään yhtä suuriksi kapeiksi siivuiksi. Kuori mango (poista keskellä oleva kivi) tai banaanit ja leikkaa siivuiksi. Tee siivuista suunnilleen saman paksuisia kuin mansikoista.
Kokoaminen

Laita terriinivuokaa isomman vuoan pohjalle vähän jääkylmää vettä ja siirrä terriinivuoka veteen. Terriini valmistuu nopeammin, kun liivate alkaa hyytyä aiemmin. Laita terriinivuoan pohjalle hieman hyydytettyä sokerilientä, jotta marjat pysyvät kasassa ja liemi pitää päällimmäisen marjakerroksen paikallaan.

Asettele ensin vuoan pohjalle vadelmia, painele ne paikoilleen. Seuraavaksi lisää tasaisesti mangosiivuja koko pohjalle. Lisää yksi kerros hyydytettyä sokerilientä ja sen jälkeen tasaisesti sokeriliemessä kasteltuja basilikanlehtiä, mielellään suurikokoisia. Tämän jälkeen asettele mansikanviipaleita yksi kerros ja lisää taas yksi kerros hyydytettyä lientä. (Huom. Jos haluat mukaan vähän potkua, tässä vaiheessa voit lisätä kerrosten väliin muutaman tipan votkaa. Votka ja mansikat sopivat hyvin yhteen). Tämän jälkeen lisää kerros mustaviinimarjoja.

Jatka näin, kunnes vuoka on täysi eli yksi kerros marjoja/hedelmiä ja päälle taas hyydytettyä sokerilientä. Huom. kerrosten väliin on tärkeää muistaa lisätä sokerilientä. Hyydytetty sokeriliemi sitoo kerrokset yhteen. Se estää terriinin hajoamisen, kun se kumotaan.

Lopuksi käännä kelmu päälle. Anna terriinin asettua jääkaapissa noin kolme tuntia, jotta liivate hyytyy kunnolla.

Terriinin kumoaminen
Kumoa terriini vuoasta. Laita käsi tukemaan pohjaa, käännä vuokaa ja liu’uta käsi varovasti pois alta. Paina vuoan reunan ulkopuolella olevaa kelmua pöytää vasten ja nosta vuoka pois terriinin päältä. Ota kelmu pois varovasti. Kun käytetään kelmua, irrotuksessa ei tarvita kuumaa vettä. Viimeistele terriini limekastikkeella (minä en tosin ehtinyt nyt tehdä sitä).

Limekastike

3 limen mehua,
limen kuorta
0,5 dl vettä
2 rkl sokeria
maissitärkkelystä
Ohje
Kuumenna limen mehu, vesi ja sokeri, kiehauta ja lisää maissitärkkelystä. Raasta joukkoon limen kuorta.
Leikkaa terriinistä paloja terävällä veitsellä, asettele pala lautasen keskelle ja lusikoi kastiketta lautasen reunalle.
46461
terriini2
terriini4
keittiossa.typo
Kuvat: Maija Lukkari-Nyman/Maijan Maailma