Miksi tekisit työn itse, jos robotti voi tehdä sen puolestasi?

Meillä on mökki Länsi-Uusimaalla. Se on meille enemmän kuin kesämökki. Siellä vietetään lähes koko kesäkausi ja usein pääsiäiset, joulut sekä viikonloppuja ympäri vuoden.

Muutama vuosi sitten kävi niin, että meille tuli mahdollisuus ostaa mökkimme naapurikiinteistö. Se oli tilanteena ohittamaton – saimme kaupan kautta yhtenäisen tontin puutarhastamme pienelle peltokaistaleellemme (jota emme tosin itse viljele vaan annamme maanviljelijän hoitaa asian) ja siitä järven rannalle, mikä sijaitsee peltotilkun takana. Aiemmin mökkinaapurimme tontti rajoitti suoraa käyntiä näille kulmille. Tätä myöden puutarhamme ja leikattavan nurmikon määrä kasvoi reilusti.

Työnjako mökin puutarhahommissa on mennyt niin, että Peter hoitaa nurmikon leikkuun ja minä kitken rikkaruohot. Nurmikon leikkuu tosin vie niin paljon aikaa, että siinä ajassa minä olen (minun pieteettitasollanikin) ehtinyt kitkeä rikkaruohot jo moneen kertaan ja auttaa samassa puuhassa vaikka naapuripuutarhassa. Peter on kyllä leikannut nurmikon aina mukisematta, joskus hiukan liiankin innokkaasti. Näin hän pääsee livistämään muista hommista ja tuon nurmikon leikkausrupeaman hän ottaa kyllä ihan kuntoiluna.

IMG_0309Stressiä ovat kuitenkin aiheuttaneet nurmikon leikkauspuuhat etenkin keväällä ja alkusyksystä aikana, kun emme ole vielä siirtyneet asumaan mökillemme tai olemme jo palanneet takaisin kaupunkiin. Joskus olemme ajaneet mökille edes takas vain leikkaamaan nurmikkoa ja sehän on kieltämättä hiukan tyhmää ajankäyttöä, jos ei nyt satu hirveästi pitämään autolla ajelusta.IMG_0155

Koska Peterille mökillä on muutakin käyttöä, lähden testaamaan Husqvarnan Automower-robottileikkuria.

Odotan nyt vain kevään tuloa, jotta pääsemme asennuspuuhiin. Robottiruohonleikkurin “kaitsemiseksi” asennetaan ohjaus- ja hakukaapelit rajaamaan nurmikkoaluetta ja varmistamaan, että leikkuri leikkaa vain sieltä mistä tarvitaan. Meillä on paljon marja- ja kukkaistutuksia, niihin emme halua robotin kajoavan. Koska olen mukana koeryhmässä, varsinainen ohjelmointi tulee tapahtumaan edustajan tekemänä.

Husqvarna Automower®-robottiruohonleikkureita on kehitetty jo yli kaksikymmentä vuotta. Malleja löytyy useita, valittavana on nyt puutarhamme kokoon, muotoon ja tarpeisiin parhaiten sopiva malli.

Parasta on, että robottiruohonleikkuri leikkaa nurmikon itsenäisesti säällä kuin säällä – sade ei sitä haittaa eikä se tarvitse valvontaa. Se ei ole myöskään tarkka työaikalainsäädännöstä, vaan se tekee työtä mihin kellonaikaan tahansa ilman yölisiä tai lakisääteisiä kahvitaukoja.

Voimme myös etäohjata sitä kaupungista käsin, joten meidän ei tarvitse olla paikalla, kun robottinurmenleikkuri tekee hommia. Suurin leikkuri voi hoitaa jopa 5 000 m²:n nurmikon myös haastavassa maastossa. Kun leikkuri osuu esteeseen, se pysähtyy ja muuttaa suuntaa.

MM raasepori-1610
Me teimme muuten tämän aidan kahdestaan Peterin kanssa. Se taitaa pian tarvita päivitystä.

MM raasepori-1608

IMG_0029IMG_0003

Tietyissä malleissa on myös GPS-avusteinen navigointi. Se auttaa leikkuria löytämään oikean reitin. Nyt kyllä alkoi mietityttää, pääseekö robottinurmenleikkuri meidän talomme taakse. Ehkä se osaa kiertää talon ja tulla takakautta aidan alta hiukan vaikeaa maastoa pitkin.

Robotin latausaseman voi sijoittaa käytännössä minne tahansa. Me taidamme tehdä sille majapaikan vanhaan ulkopuuseen tiloihin, sillä se on ollut käyttämättä vuosia, oikeammin vuosikymmeniä.

Peter, voit ottaa ensi kesän rennosti, sillä Husqvarna Automower® hoitaa työn puolestasi, vaikka kyllä minä taidan keksiä sinulle muutakin puuhasteltavaa. Automower lupaa nimittäin tehdä siistiä jälkeä ja sen pitäisi vapauttaa meidät lähes kokonaan ruohonleikkuusta. Jatkossa täytyy vain vähän trimmailla, mutta onneksi Peter tekee sitä mielellään. Ihan vaikka kesken kaiken juhlien (tämä on totta! :))

Käy kurkkaamassa http://www.automowertestpilots.fi -sivut, täytä hakulomake ja sinäkin saatat olla yksi onnekkaista testikäyttäjistä!

Pysy kuulolla, tulen keväämmällä kertomaan käyttökokemuksistamme!

IMG_0299

H370-0326
Tällaisen kaverin saamme pian mökkimme puutarhaan.

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Husqvarnan kanssa.

vapaalla.typo