Meksikolainen ruoka koostuu äitien ja isoäitien herkuista ja katukeittiöiden perinteistä. Meksikolaisen ruoan äärellä ei hienostella.
Rempseästi sormin syötävät (korkeintaan haarukkaa apuna käyttäen) meksikolaisruoat kutsuvat koko perheen nauttimaan ja seurustelemaan ruokapöydän ääreen.
Erilaisten täytteiden kanssa tarjottavat tortillat lienevät meille tutuimpia meksikolaisherkkuja. Ohuet lettuset voi tehdä itsekin, mutta vaiva on melko suuri. Siksi olen yleensä päätynyt ostamaan tortillani suoraan kaupan hyllystä.
Peter ja lapset tarjosivat minulle äitienpäiväaamuna meksikolaisen aamiaistortillan. Rikkaan ravintoarvonsa johdosta nämä tortillat sopivat lounaallakin nautittavaksi.
Meksikolainen papu-muna-aamiainen (neljälle)
8 vehnätortillaa
4 kananmunaa
rypsiöljyä
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
Papuseos
1 tölkki (400 g) säilöttyjä kypsiä mustapapuja
1 tölkki (400 g) säilöttyjä kypsiä kidneypapuja
2 sipulia
muutama valkosipulinkynsi
2 rkl rypsiöljyä
2 dl tomaattimurskaa
2 chiliä
1 tl savupaprikajauhetta
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
cheddar-juustoraastetta maun mukaan
Ohje
Kaada säilötyt pavut siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta.
Kuori ja silppua sipulit ja valkosipuli. Kuumenna rypsiöljyä pannussa ja kuullota sipuli. Lisää valkosipuli ja kuullota muutama minuutti.
Lisää pavut, tomaattimurska, hakattu chili ja muut mausteet. Kuumenna ja pidä miedolla lämmöllä, kunnes olet valmistellut tortillat.
Pirskottele tortillojen pinta öljyllä ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda tortilloja 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Paista kananmunat öljyssä toisella paistinpannulla. Mausta halutessasi ripauksella suolaa ja mustapippuria.
Päälle
2 avokadoa viipaloituna
2 dl ranskankermaa
1 limen mehu puristettuna
tuoretta korianteria hakattuna
Halkaise avokadot ja poista kivi. Nosta hedelmäliha lusikalla lautaselle ja viipaloi. Purista limeä avokadon päälle.
Aseta uunissa paahtunut kuuma tortilla lautaselle ja lusikoi päälle papuseosta. Kuorruta annostasi avokadoviipaleilla, juustoraasteella ja korianterilla. Purista päälle vielä limemehua.
Kruunaa annos paistetulla kananmunalla.