Mökin remontti

Meidän mökkimme on 1800-luvun lopulla rakennettu kaksikerroksinen torppa. Mökillä vietämme aikaa myös lomakauden ulkopuolella. Reilun tunnin ajomatka Helsinkiin mahdollistaa työssäkäynnin täältä. Peter hankki tämän paikan noin 25 vuotta sitten, aikana ennen minua. Tätä ennen talo oli ehtinyt olla vain yhden perheen omistuksessa.

Talon yläkerran raakatilan Peter otti käyttöön jo 1900-luvun viimeisillä vuosilla edesmenneen vaimonsa Rebeccan kanssa. Yhdessä Peterin kanssa me olemme remontoineet kylpyhuoneen noin 18 vuotta sitten ja noin 15 vuotta sitten laajensimme alakertaa verannan verran. Osittaisen pintaremontin teimme jossain tuossa välissä ja pari vuotta sitten tuunasin meidän makuuhuonettamme tapetoimalla (kyllä, tapetoin itse youtube-video-ohjeen avulla). Reippaassa 15 vuodessa paikat alkavat valitettavasti nuhjaantua, maku muuttua ja uusia tarpeita syntyy.

Boråstapetin kuviointi tuo mökin puutarhan sisälle olohuoneeseen.

Tänä vuonna, työurani varmasti kiireisimpänä vuotena, saimme jostain kumman syystä aikaiseksi tehdä mökin alakertaan rempan. Päätimme uusia keittiötä, hioa ja loppukäsitellä osan alakerran lattioista, tapetoida seinät, asentaa uudet lattialistat sekä maalata ovet ja kynnykset. Perusrempasta poiketen kaikki sujui paremmin kuin hyvin – ei viivästymisiä eikä kummempia yllätyksiä.

Lattiat

Lattiamme ovat sekalaista seurakuntaa. Olohuoneen lattia on maalattu joskus valkoiseksi, mikä on sinällään harmi. Maalin alla on nimittäin upea tammilankkulattia. Sen otamme esille seuraavan rempan yhteydessä. Nyt homma tuntui liian työläältä. Olohuoneen pianon siirtoon ja astiakaapin tyhjennykseen ei löytynyt energiaa. Muut lattiat ovatkin eri puulaatua eri vuosisadoilta. Nyt päätimme hioa lattiat ja laittaa hiukan valkolakkaa päälle, jotta estämme lattialautojen kellastumisen. Samalla saimme yhtenäisemmän ilmeen.

Lattialistat ja kulmapalat ovat Helsingin Erikoishöyläys Oy:n valikoimasta.

Lattialistat ja kulmapalat

Vanhat lattialistamme olivat valitettavasti mdf:ää ja muutenkin talon henkeen väärät, turhan modernit. Ovien karmilistoja emme vaihtaneet, vaikka ajan saatossa niihinkin on osittain asennettu turhan kulmikkaat mallit.

Mökin lattiat hiottiin ja valkokuultokäsiteltiin kevyesti estämään kellastumista. Lattialistat ja kulmapalat viimeistelevät ilmeen.

Johonkin oli remontissa kuitenkin laitettava raja, muuten homma turpoaa kuin pullataikina. Emme halunneet, että remontti olisi jatkunut kesäkuukausille. Lattialistoiksi valitsimme nyt Helsingin Erikoishöyläys Oy:n johtourallisen R 93 -jalkalistan. Lista on 14 cm korkeaa puulistaa, joten sen asennus aiheutti pientä päänvaivaa, kun torppamme lähes kaikki seinät, lattiat ja ovet ovat ainakin jonkun verran vinossa. Kulmapalat viimeistelivät ilmeen.

Kaunis vaahtosammutin löytyi Dots..-myymälästä.

Tapetit

Tapettimme valikoituivat Boråstapetin maalaisromanttisesta Falsterbo III -mallistosta. Olohuoneen Ingrid Marie -tapettien kuviointi heijastelee puutarhaamme, onhan talomme edustalla myös omenapuita, joista vanhin on istutettu talon edustalle talon rakennusvuotena 1889. Eteiseen tuli puolestaan tapetiksi vihreän vehreä Hazel, jonka kuvio muistuttaa hasselpähkinäpensaikkoa, keittiöön kodikasta käsinkudottua keittiöpyyhekuviota muistuttavaa Frida-ruututapettia, tv-huoneeseen sinipohjaista pienikuvioista Daisy-tapettia, joka antaa elävän, mutta lähes yksivärisen vaikutelman.

Sohvapöydän marmoritaso tilattiin Liidukiveltä.

Boråstapetin laadukkaita tapetteja olen käyttänyt aiemminkin, niitä myyvät Värisilmän myymälät. Mallistossa on raikas ilme, mutta kuitenkin ajaton ja klassinen henki. Tapettien asennus pinkopahviseiniin ei ollut ihan helpoin homma ainakaan olohuoneessa. Onneksi taitavista taitavin tapetoijani onnistui saamaan olohuoneen puskuun asennettavat tapetit hienosti paikoilleen, mutta pientä, sopivasti sävytettyä maalaustyötä tapettivuotien väliin täytyi tehdä.

Keittiötasot

Keittiön tiskipöydän tasomateriaaliksi valitsimme Carrara-marmorin. Kivet tilasin Liidukiveltä.

Keittiön tapetit ovat Boråsin mallistosta.

Koska torpassa kaikki on pientä, niin näin on pakko olla myös keittiön pesukoneen laita. Pöytämallisen neljän hengen astianpesukoneen saimme juuri ja juuri mahdutettua keittiön lavuaarin alle, kun kasvatimme tasosyvyyttä 68 senttimetriin.

Keittiön vintage-tuolit on ostettu aikoinaan Casuarinasta. Pehmusteet löytyivät Tikausta.

Vielä ovat tv-huoneen uusi sohva Cobellosta, kylppärin uudet tasot ja allas saapumatta. Niistä lisää myöhemmin.

Ja niinhän se menee, nyt alkoi kutkuttaa mökin yläkerran remontti. Ehkä syksyllä. Joo, ainakin ennen joulua!

Lattialistat ja kulmapalat:

Helsingin Erikoishöyläys Oy – Real Wood

Malmin kauppatie 43, 00730 Helsinki

P. 09 3507790

www.erikoishoylays.fi

 

Marmoritasot:

Liidukivi

Kurna tee 18, 75401 Kiili, Kiili vald, Harjumaa

P. +358 41 717 8311

www.liidukivi.fi

 

Tapetit:

Boråstapeter/Värisilmä

www.varisilma.fi

www.borastapeter.com

 

Remontti (lattiatyöt ja listoitus):

Tony Kiander

P. + 358 45 807 8780