Olisiko oikea aika tehdä asuntokauppaa?

Minä olen niitä ihmisiä, jolle syntyy aika-ajoin valtava asunto-kuume. Jos totta puhutaan, tuon kuumeen tiheys on kyllä ollut melko tiheää – lähestulkoon tiheämpään, kuin flunssa on päässyt iskemään.

Kesäkauden hiljaisuus kaupungissa on ohi – se näkyy myös asuntomarkkinoilla. Asuntokauppa piristyy. Ainakin, jos on uskominen kiinteistövälittäjiin.

Joidenkin kohteiden kauppahintoja voi jälkikäteen tarkastella asuntojen hintatiedot -sivustoilta (http://asuntojen.hintatiedot.fi/haku/ ). Sinne on koottu tiettyjen välittäjien kohteiden toteutuneet myyntihinnat. Yksilöinti on vain postiosoitetasolla tai kaupunginosatarkkuudella. Minulle tuo tarkkuus on riittävää. Voin näin kuitenkin yksilöidä minua kiinnostaneiden kohteiden toteutuneet kauppahinnat, sillä seuraan markkinoita niin tarkasti, että muistan talojen rakennusvuodet, koot, kunnot, jne.

Harmi vaan, että tuolla asuntojen hintatiedot -sivustolla on vain osa minua kiinnostaneista kohteista. Sinnehän ei tule yksityiskauppojen, sopimukseen sitoutumattomien välitystoimistojen toteutuneita kauppahintoja, eikä niiden asuntojen myyntihintoja, joiden omistaja kieltää loppukauppahinnan merkitsemisen sivustolle.

Näyttää kovasti siltä, että korkojen pysyessä alhaalla, hyvässä taloyhtiössä (peruskorjattu ja alhainen hoitovastike) oleva hyväkuntoinen asunto menee melko hyvin kaupaksi, mutta erityisesti isojen huonokuntoisten asuntojen myynti takkuaa, jolleivät ne sitten satu olemaan jossain aivan poikkeuksellisessa taloyhtiössä ekstraherkuin varustettuina. Ekstraherkuilla tarkoitan parveketta, alkuperäisiä kakluuniuuneja, merinäköalaa tms.

Mutta milloin sitten tällaisen huonokuntoisen asunnon myyntihintaa pitää laskea, jos siitä haluaa päästä eroon – vai pitääkö koskaan? Muuttuuko tilanne taloudessa pian taas takaisin siihen pisteeseen, että melkein mikä tahansa huonokuntoinenkin asunto huonosta taloyhtiöstä menee kaupaksi huippuhinnalla ja hetkessä, kuin vettä vaan. Vai onko nuo ajat nyt pysyvästi ohi? Syöksytäänkö hypotermian puolelle.

IMG_0277

Ja vielä, minulla ei siis ole enää asuntokuume – teimme jo asunnon alkukaupat! Me katsoimme, että tässä tilanteessa oli hyvä tarttua kivaan kohteeseen. Asunto on täysin kunnostettava, mutta lähes kaikki vanha peiliovista kaakeliuuneihin on remontoitavissa. Huoneisto sijaitsee Etelä-Helsingissä jugend-talossa. Huonekorkeus on huimat reilu 3,5 metriä. Tuleva remontti kuitenkin hiukan hirvittää!

kotona.typo