Pääsiäiseksi Selinan reseptillä lampaanpaistia ja Markon suosittelemaa punaviiniä

Minä en ole koskaan saanut lammasta, joka maistuu hikiselle villasukalle.

Joko minulla on ollut hyvä tuuri lampaani suhteen tai en tiedä miltä hikinen villasukka maistuu. Karmeinta tietenkin on ajatus, että saatan jopa pitää hikisen villasukan mausta…

Toki joskus olen saanut tai valmistanut hiukan sitkeää lammasta, mutta useimmiten lammas on ollut minulle lempeä nautinto. Perheemme pääsiäis-traditioon kuuluu lammasruoka ja sen kanssa punaviini sekä pääsiäismunien koristelu.

Koska remontin viimemetrien ja pakkauslaatikoiden keskellä päässäni ei raksuta mikään muu kuin Lainalaatikoiden numerointi ja laatikoiden täyttäminen, pyysin Selinaa pelastamaan minut pääsiäisruokapähkäilyiltäni ja Maijan Maailman viiniasiantuntija Markolta kinusin punkkuvinkin.

Onneksemme Marko lupasi sellaisen jakaa Maijan Maailman lukijoille ja Selinaltakin tuli heti hyvä pääsiäisresepti mieleen, jonka hän oli jakanut viime vuonna Dilliä ja piparjuurta -blogissaan. Selina kertoo, että hän harvoin käyttää kermaa ruuanvalmistuksessa, mutta tähän ruokaan se kuuluu. Komppaan Selinaa, kernaasti kunnolla kermaa.

 

Kahvilla valeltu lampaanpaisti

1 karitsanviulu (noin 2 kg)

reilusti hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

3 rosmariininoksan neulaset

7 valkosipulinkynttä

 

2 dl kermaa

3-4 espressoshottia* tai 2 dl vahvaa kahvia (tai maun mukaan)

Ota paisti hyvissä ajoin ennen paistamista huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Poista mahdolliset kalvot lihan pinnasta. Hiero lihan pintaan reippaasti hienoa merisuolaa ja mustapippuria.

Pistä terävällä pikkuveitsellä eripuolille lihaa syviä koloja ja työnnä niihin valkosipulinkynsiä. Hienonna rosmariininneulaset ja hiero myös ne lihan pintaan. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Varo, ettei se osu luuhun.

Laita liha syvälle uuninpellille, jotta saat irtoavan paistoliemen talteen. Paista lihaa 250-asteisessa uunissa, noin 20 minuuttia tai kunnes se on saanut hyvän pintavärin.

Alenna sen jälkeen uunin lämpötila 120 asteeseen. Jos haluat lihan olevan vielä punertavaa, jatka paistamista, kunnes lämpömittari näyttää 65 astetta. Täysin kypsän paistin sisälämpötila on noin 75 astetta. Sekoita kahvi kermaan ja valele sillä paistia paistamisen aikana. Anna paistin levähtää paistamisen jälkeen folioon käärittynä. Säästä paistoliemi.

Kahvi lampaan valeluun

*)Minä käytin Nespresson Capriccio-kahvia. Sen maku on tasapainoinen ja kevyen hapokas. Kahvin tein kolmesta espressokahvista (Nespresson espresson kuppikoko on 40 ml) ja valutin päälle 80 ml kuumaa vettä amerikkalaiseen espresso -tyyliin.

keittiossa

Kahvikastike lampaalle

Lampaanviulun paistoliemi (kahvin maku tulee tästä)

2 dl kermaa

pieni loraus konjakkia

pari nokaretta karpalohyytelöä

(suurustamiseen Maizenaa pakkauksen ohjeen mukaan)

Siivilöi lampaanviulun paistoliemi pienehköön kasariin. Lisää kermaa, loraus konjakkia ja pari nokaretta karpalohyytelöä. Kuumenna kiehuvaksi.

Anna kastikkeen poreilla hetken miedolla lämmöllä. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa kermaa, konjakkia, hyytelöä, pippuria tai suolaa.

Suurusta lopuksi Maizenalla pakkauksen ohjeen mukaan.

Punaviini lampaalle

Ja sitten lupaamani viinisuositus Markolta:

“Kahvi tuo tähän muutoin rustiikkiseen reseptiin ylellisen särmän, joka vaatii viiniltä ryhtiä ja rakennetta, mutta myös hienostuneisuutta. Sellaisen yhdistelmän löytää mm. klassisesta reilusti iätetystä Rioja reservasta, Alkon valikoimassa esimerkiksi oivallinen Lan Gran Reserva 2007.”

marko ja maija luonnonviinit-0531

 Hyvää pääsiäistä!

keittiossa.typo

Marko Pasanen

on viiniin erikoistunut vapaa kirjoittaja ja Maijan Maailman viiniasiantuntija. Markon juttuja ihmisistä ja ilmiöistä viinien takana osoitteessa viininjuurilla.fi.

Selina Vienola

on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta huonolle.