OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Persoonallinen ja aito sisustusmuoti

Persoonallisuus ja aitous on muodissa sisustamisessa. Eikö ne sitten ole aina olleet? Ainakin me kaikki uskomme olevamme kovinkin persoonallisia sisustajia, mutta kukaan ei tänä päivänä välty altistumiselta muiden jonkin asteiseen kopioimiseen tai ainakin toisten vaikutuksille altistumiseen.

Eikä siinä mitään pahaa olekaan. Trendejä tulvii netistä, telkkareista, lehdistä ja kirjoista, joten miksi niistä ei saisi inspiroitua.

Mitä persoonallisuus sitten merkitsee? Yhdelle persoonallisuus merkitsee asketismia, toiselle sitä, että kodin sisustus pitää sisällään kaiken aiemmin eletyn elämän kertymän tavaroineen päivineen. Kolmas karsii ja kokee  vasta näin tulleensa valaistuneeksi sisustamisen suhteen. Yhtä kaikki, persoonallinen koti on asujansa näköinen. Ilolla myös huomaan, ettei enää vain yksi tyyli ole muodissa. Yhden megatrendin sijaan huomaan sisustamisen saralle tulleen monta päällekkäistä muotia. Se on vapauttavaa ja paljon kiinnostavampaa kuin vaikkapa yksittäiset muodissa olevat sisustusvärit!

Omiin kalusteisiini suhtaudun tunteellisesti. Tavara ei ole minulle vain esine, sillä on tarina. En niin vain luovu vanhasta. Lisäksi on muistettava, että en asu yksin. En toteuta kotia itselleni vaan koko perheelleni. Sananvaltaa  sisustusratkaisuissa käyttävät niin mieheni kuin lapsenikin. En ole kiinnostunut omassa kodissani varsinaisesti trendeistä, vaikka toki tunnen sisustusmuodin salat. Minunkin aikanani moni sisustustuote on tullut jo useampaan otteeseen muotiin ja mennyt muodista pois noustakseen taas pian uuteen lentoon. Ajatellaanpa vaikkapa marmorin voittokulkua. Se on ollut minulle aina mieleinen materiaali, olkoonkin, että  se välillä on nousussa tai laskussa muodin saralla.

Muoti muuttuu, mutta mummini sohva pysyy.

En myöskään luopuisi vaikkapa mummini vanhasta sohvasta, vaikka se ei sopisikaan täydellisesti muuhun sisustukseeni. Minusta pieni ”virhe” sisustuksessa on mielenkiintoisempaa kuin täydellisen muodollinen harmonia tarkkaan mietittyine ratkaisuineen. Puhun myös mielelläni tavaroiden juurista. Kaikkien juurien ei tarvitse olla isovanhempiemme aikaisia, me kaikki muodostamme koko ajan uusia juuria. Arvostan myös itse tehtyjä esineitä ja tuunattuja tavaroita. Esim. stylisti Emma Berg (Instagram @emmaberghem) oli luonut kotiinsa kauniita sisustusideoita eivätkä kaikki ratkaisut olleet todellakaan kalliita. Ei siis tarvitse sijoittaa maltaita luodakseen kaunista ja persoonallista.

Emma Berg toteuttaa itseään asettelemalla kotiinsa erilaisia “sisustuskattauksia!
Emman hauskoja stailauksia.

En kuitenkaan pidä tärkeänä, että ihmisten on väkisten oltava erilaisia.  Väkisten persoonallinen ei ole enää aito. Jos joku juttu miellyttää, vaikka se olisikin aika ”tavallinen”, niin siitä vaan. Itselle tässä sisustetaan! No, minun tapauksessani toki myös asiakkaille.

Kun aitous tulee sisustamisessa muotiin, niin toivon, että tulemme näkemään megatrendinä yksilöiden persoonallisia ilmaisuja, monenlaista muotia samaan aikaan, perittyjen ja tarinan sisältävien esineiden nousua entistäkin suurempaan arvoon. Ehkäpä yksilön eletty elämä näkyy jatkossa niin silmissä kuin kodin sisustuksessa. Nämä kaikki ovat juuria, jokaisen omia. Myös ”virheet” sisustuksessa kiinnostavat minua kliinisen täydellisyyden sijasta. Täydellisyys voi toki olla myös aitoa, mutta uskallus erilaiseen lisääntyy, kun kaikkien kukkien annetaan kukkia. Yksilön uskallus ilmaista itseään välittämättä toisten hyväksynnästä – olkoon se uusi musta! Joidenkin ennusteiden mukaan ”tuunatun todellisuuden” -tyylin väitetään väistyvän ja tämä tulee näkymään erityisesti sosiaalisessa mediassa – toivottavasti!