Ruokavalioni, Zinzino-testi ja Zinzino balance oil

Olen saanut käyttööni Zinzino balance oil –valmisteet täydentämään ruokavaliotani. Ennen käyttöönottoa tein testin, jonka avulla saatiin selvitettyä rasvahappojeni nykytila.

Zinzinon kautta hankittava testi analysoidaan norjalaisessa Vitas As laboratoriossa, mutta rasvahappoja voi testata myös muutamissa laboratorioissa Suomessa. Vitaksen asiakkaisiin kuuluvat mm. Maailman terveysjärjestö WHO, Oxfordin ja Cambridgen yliopistot sekä lukuisia lääkealan edustajia. Laboratorio on GMP-sertifioitu (GMP=Good Manufacturing Practise). Vitas on mukana EU-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan Alzheimerin ja rasvahappojen välistä yhteyttä (tämä kiinnostaa minua, sillä suvussamme on ollut alzheimeria). Lähetin siis testini luotettaviin käsiin. Voit lukea testeistä lisää myös Heidin Äiti yrittää -blogista.

Testi on täysin anonyymi ja tulokset ovat nähtävissä netissä koodinumeron avulla. Testituloksen mukaan rasvahapponi tasapaino on kohtuullinen (semibalanced), vaikka en ihan täysin osaakaan analysoida testituloksia.

Tässä minun testitulokseni:

Miksi otin öljyt käyttööni?

Miksi otin öljyn käyttööni, vaikka en ole koskaan ollut mikään suuri purkista vitamiineja tai lisäravinteita haaliva henkilö? En sairastele. Koputan puuta, mutta olen kolmen viime vuoden aikana ollut vain kerran vatsaflunssassa. Samoin mieheni ja lapsemme ovat todella harvoin kipeinä, vaikka esim. koko koulussa velloo milloin mikäkin tauti. Syön perusterveellisesti (uskoakseni) ja nautin ruoasta. Koen, että ongelmani on lähinnä ollut ruokailujen unohtuminen kiireessä. Hienosäätöä on toki mahdollista tehdä enemmänkin, mutta luonteeltani olen huono viilailemaan. Testituloksien mukaan rasvatasapainoni ei ole kuitenkaan täysin tasapainossa. Testituloksiani voisi selkokielellä analysoida seuraavasti:

  • EPA- ja DHA-tasot pitäisi olla yli 8 %, mutta minulla on 4%.
  • Solukalvon juoksevuus tulisi olla alle 4, jotta ravinteet imeytyvät optimaalisesti. Minulla luku on 8.
  • Saan ravinnostani 6 kertaa enemmän omega-6:sta verrattuna kolmoseen. Ideaaliluku olisi 3:1 tai vähemmän. Suurin osa suomalaisista eli 75% saa yli 12 kertaa enemmän, eli kuulun kuitenkin siihen vähemmistöön, jonka lähtötilanne ei ole lähes katastrofaalinen.

Olen saanut runsaasti luettavaa Zinzinon balance oil – ja muista omega-3-tuotteista. Jopa niin paljon, etten jaksaisi lukea kaikkea. Minä olen ihminen, jolle sopii joissain asioissa tiivistetty teksti. Olen toki aina tiennyt, että elimistömme tarvitsee omega-3–tuotteita. Omega-3-tuotteilla on paljon terveysvaikutuksia. Se vaikuttaa positiivisesti mm. immuunijärjestelmäämme, aivojemme toimintaan, verenpaineeseen, ihon terveyteen ja elastisuuteen, hiuksiin, kynsiin, luustoon sekä solujen toimintaan.

Tuotevertailuja

Tuotevertailuja eri omegoiden välillä en ole koskaan aiemmin tehnyt. Esimerkiksi omega-3-rasvahappoja on erilaisia. Tärkeimpiä niistä on EPA ja DHA. Jos siis nautit rasvahapposi omega-3-valmisteista, muista tarkastaa purkin kyljestä, että tuote sisältää erityisesti näitä rasvahappoja. Balance oil sisältää niitä. Hintavertailukin kannattaa tehdä tuotteen sisältämiä EPA- ja DHA-arvoja vertaamalla. Kuinka paljon mitäkin tuotetta tulee nauttia saadakseen riittävän määrän juuri näitä hyviä omega-3-rasvahappoja.

En myöskään tiennyt sitä, ettei kaikista kaloista saa omega-3-rasvahappoja. Hyviä omega-3-rasvahappojen luonnollisia lähteitä ovat lohi, tonnikala, anjovis, makrilli, sardiinit ja silli. Omega-3-rasvahappoja tulee saada riittävästi. Suositusmäärät tosin vaihtelevat maittain. Työsarkaa olisi ainakin minulla, jotta saisin kaikki tarvittavat rasvahapot ruokavaliostani.

Omega-3-rasvahapoilla voi olla myös haittavaikutuksia, joten suositeltuja määriä ei saa ylittää. Balance oil otetaan kuitenkin painon mukaan, joten yli- ja aliannostusten riskiä ei ole. 80-kiloinen henkilö tarvitsee enemmän kuin minä kyseistä tuotetta. Balance oil -tuotteessa on mukana lääkinnällistä oliiviöljyä, jossa on korkeat polyfeloniarvot. Oliiviöljy estää kalaöljyn härskiintymisen, jolloin sen kerrotaan imeytyvän solutasolle saakka.

Nyt olen syönyt tuotetta 10 päivää. Maku on miellyttävä. Se on höystetty appelsiinin ja mintun maulla. Vielä en osaa sanoa tuotteesta muuta. Matka tuotteen parissa jatkuu vielä lähes neljä kuukautta, jolloin teen uuden testin ja katson, kuinka rasvahappoarvoni ovat muuttuneet.

Katso Zinzinon kotisivut täältä ja löydät heidän koko tuotevalikoimansa.

 

 

Tehty kaupallisessa yhteistyössä Zinzinon kanssa.