Syysloma ja vanhan tyylin marjapiirakka

Minä rakastan syksyä – syksyn tuoksua, ruskaa, marja- ja sienisatoa. Olen täynnä virtaa ja nyt syyslomalla ehdin myös leipoa.

Syksy on aina ollut tehokkainta aikaani. Olen energinen ja utelias. Uudistumishalunikin on suuri. Usein vähintään haaveilen uudesta harrastuksesta.

Tänä vuonna en kuitenkaan aloita mitään uutta. Vanhat harrastukset pysyvät ennallaan, ehkä vain hiukan tuunattuina, jos sitäkään. Sen sijaan minulla on meneillään ihania työkuvioita: Etuovi.com Maijan kanssa kylässä -sarja, castausta Maikkarilla alkavaan uutuusohjelmaan, asuntomyyntiä, sisustussuunnittelua ja Maijan Maailman yhteistyösopimuksia. Näistä olen todella kiitollinen.

Syksy on toisaalta meille myös työntäyteistä vapaa-ajankin suhteen. Mökkimme marja- ja hedelmäsato on valtava. Marjojen poimiminen  on joskus jopa stressaavaa. Otamme talteen kaiken, minkä suinkin ehdimme. Pakkaset maalla ja kaupungissa ovat tupaten täynnä marjoja, sieniä ja omenia.

Mutta marjoja me hyödynnämme joka aamuisissa smoothieissa, jotka Peter vääntää koko perheelle. Lisäksi marjoista osa muuntautuu myös jälkiruokien täytteeksi. Viinimarjoista syntyy maailman mehevin vanhan tyylin marjapiirakka. Se on taivaallinen ja melko helppo valmistaa, vaikka pitääkin sisällään useamman työvaiheen.

Vanhan tyylin marjapiirakka

Muruseos

100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhoa
1 tl soodaa
vajaat 1 tl kardemummaa
Ohje
Aloita muruseoksen valmistaminen sulattamalla voi esim. mikrossa. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jäähtyneeseen sulaan voihin. Ota eroon 1/3 muruseoksesta.

Pohjataikina

2/3 valmista muruseosta
1 1/2 dl Bulgarian jogurttia
1 muna
Ohje
Sekoita aineet ja levitä taikina piirakkavuokaan, halk. 26 – 30 cm.

Rahkatäyte

250 g maitorahkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
Ohje
Sekoita rahka, sokerit ja muna. Levitä seos pohjan päälle. Kaada seoksen päälle
400 g marjoja. Päällimmäiseksi lisää vielä talteen otettu muruseos.
Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 40 min. uunin alimmalla tasolla.
Tarjoa mehevä piirakka sellaisenaan tai esim. vaniljajäätelön kanssa.