Täydellinen olohuone

Minun täytyy sanoa, että tätä nykyä meidän olohuoneemme on jäänyt aikaisempaa vähäisemmälle käytölle. Olohuoneen käyttötarkoitus on muuttunut. Se mikä oli ennen ideaali tilaratkaisu olohuoneelle, ei ole välttämättä sitä enää.

Iso, jopa liian isotuumainen, televisio ammottaa usein mustana olohuoneemme seinustalla. Nykyään kasaannumme vain harvoin sen ääreen katsomaan ohjelmia. Minun nuoruudessani olohuoneeseen kokoontui koko perhe yhdessä ainakin viikonloppuisin katsomaan tv-ohjelmia. Teinivuosina minun piti olla kotona viimeistään Dallasin tai Dynastian alkaessa.

Maija Lukkari-Nyman kotikulmilla
Kirjahylly on Skannon omaa tuotantoa. Se on hankittu jo monta vuotta sitten ja kirjahylly on muuttanut meidän mukana jo useaan kotiin. Kuva: Riitta Sourander/julkaistu Glorian Kodissa 2/2017.

Kyllä me yhä katsomme ohjelmia, mutta iso tv-screeni on vaihtunut läppäriin. Pötkötämme sängyllä ja katsomme ohjelmat Katsomosta, Netflixistä tai HBO:lta. Harvoin seuraamme suoraa lähetystä, jollei nyt poikkeuksena ole jonkun läheisemme oma ohjelma, jonka katsomista ei voi jättää seuraavaan päivään 🙂

Maija Lukkari-Nyman kotikulmilla
Olohuoneeseen käy kulku lastenhuoneesta ja matka jatkuu työhuoneeseen. Kuva: Riitta Sourander. Julkaistu Glorian Kodissa 2/2017.

Olohuoneesta on tullut enemmän seurusteluhuone. Kokoonnumme sinne silloin, kun keittiön penkit alkavat puuduttaa. Tuolloin pehmeään sohvaan on mukavaa rojahtaa.

Mutta millaisia ominaisuuksia hyvässä olohuoneessa on? Usein olohuone on kodin keskeisimmällä paikalla. Sen tulisi siitä syystä olla kodin sydän ja kenties kaikkein näyttävin tila.

Sohva keskiössä

Usein sohva on huoneen suurin huonekalu ja kaikkein käytetyin. Tärkeää on mitoittaa sohva oikeaan paikkaan ja tavalla, että tasapaino huoneessa säilyy. Jos sohva on iso, älä tyrkkää sitä yhteen kulmaan ja jätä muuta osaa huoneesta todella kevyeksi. Sohvalle on hyvä olla vastapainopari etenkin, jos sohvaa ei ole sijoitettu keskelle huonetta.

Mennessäsi huonekaluostoksille, ota mukaan pohjakuva huoneistostasi ja niiden kalusteiden mitat, jotka olet ajatellut säilyttää. Muutama kuvakin saattaa olla paikallaan. Ammattitaitoinen myyjä osaa auttaa sinua sopivan sohvan valinnassa. Toki, voit pyytää sisustussuunnittelijalta, vaikkapa minulta, apua valintaan.

Älä sijoita sohvaa kiinni seinään

Pienikin irti otto seinästä tekee ihmeitä. Jos sinulla on riittävästi tilaa, ota sohva kunnolla ulos. Sohvan taakse voi sijoittaa vaikkapa tason, minkä päälle sijoitat kauniit valaisimet.

_0045
Kuva: Marimekko.

Sohvan tilalle nojatuolit, ajan kerroksellisuus kunniaan

Kaikki eivät tarvitse sohvaa. Voit vaihtoehtoisesti hankkia vaikkapa neljä nojatuolia. Asettele ne rinkiin. Ihmiset istuvat mielellään niin, että voit jutustella henkilön kanssa ilman, että niskoja on käännettävä 180 astetta. Jos olohuone on tarkoitettu myös television katseluun, suuntaa ainakin osa nojatuoleista tv-ruudun suuntaan tai hanki nojatuolit, jotka ovat kääntyviä.

Sohvan ja nojatuolien ei tarvitse myöskääm olla samaa sarjaa. Osa kalusteista voi olla uusia, osa vanhoja. Nojatuolienkaan ei tarvitse olla samaa paria ja sohvan kanssa ja kaveriksi riittää toisinaan pelkät tuolit.

Artek_Home_Interiors_2011_10
Kuva: Artek

Riittävästi laskutilaa

Sohvan ja nojatuolien ympärillä on hyvä olla riittävästi tasoja, pöytiä ja laskutilaa. Toinen vaihtoehto on hankkia sohvapöytiä, jotka ovat riittävän kevyitä ja helposti liikuteltavia istujan luokse. Iso sohvapöytä on mahtava, mutta se riittää harvoin yksistään.

Toimiva olohuone edellyttää riittävän lähellä istujaa olevat laskutilat, se on viihtyvyyden edellytys. Et varmaankaan halua kurkottaa tai huonommassa tapauksessa nousta sohvalta ylös laskiessasi lasisi olohuoneen pöydälle tai napatessasi suuhusi jotain pientä purtavaa napostelukulhosta.

Pöytien ja istumapaikkojen väliin on kuitenkin hyvä jättää riittävästi kulkutilaa, ettet tuki mahdollista kulkuväylää. Toisinaan monta pientä pöytää on toimivampi vaihtoehto kuin yksi iso.

3712_The Home of Fritz Hansen
Kuva: Vepsäläinen (www.vepsalainen.com)

Hanki riittävän iso matto ja jätä ilmaa ympärille

Suomalaisten perisynti on hankkia liian pieni matto. Matto pitää sijoittaa niin, että sohvalla istuessa istujan jalat ovat maton päällä tai niin, että  matto laitetaan kokonaan sohvan alle. Tämä on hyvä ainakin silloin, jos sohvan taakse jätetään kunnolla vaikkapa kulkutilaa. Lisäksi maton tulisi olla leveämpi kuin sohva tai huoneen muu pääkaluste.

Liian pieni matto ja vain osittain matolle “osuvat” huonekalut antavat vaikutelman, että kalusteet olisivat tipahtaneet saarelta ympäröivään veteen.

Toisaalta, jos sinulla on kauniit lattiat, niin matottomuuskin on hyvä idea. Silloin sinun pitää muistaa muut tekstiilit, kuten verhot, seinätekstiilit tms. Muussa tapauksessa saat aikaiseksi olohuoneestasi varsinaisen kaikukopin.

Älä täytä huonetta tukkoon turhilla tavaroilla. Jokaisen nurkan ja seinustan ei tarvitse olla täytetty tavaroilla. Jos sinulla on turhan paljon kauniita kalusteita esillä, yksikään niistä ei tulle kunnolla esille. Jos sinulla on mahdollisuus, säilytä osaa kalusteista varastossa ja vaihtele kalusteita fiiliksen mukaan.

Koristele persoonallisesti, viimeistele valaisimilla

Sinun ei tarvitse ottaa mallia muista, viimeistele rohkeasti. Koristekollaasit, jotka ovat kuin suoraan jonkun suositun kalustemerkin katalogista, voivat olla kauniita, mutteivät kovinkaan mielenkiintoisia, saati persoonallisia.

Isot kasvit ja sohvatyynyt tuovat pehmeyttä ja valaisimet puolestaan viimeistelevät ilmeen. Huono valaistus latistaa näyttävänkin sisustuksen.

Älä laita joka paikkaan koriste-esineitä. Laita vaikka joitain esineitä kaappiin “tauolle” ja vaihtele esineitä, jos sinusta tuntuu, että sinulle on kertynyt niin monta kaunista koristetta, joiden jokaisen kuuluu tulla nähdyksi. Muista, että kaikkia tasoja ja pintoja ei kannata täyttää, tyhjät pinnat rauhoittavat tilaa.

IMG_7111

 kotona