To Airbnb or not to Airbnb? That is the question…

Kyselimme teiltä jonkin aikaa sitten toiveaiheitanne, kiitos lukuisista vastauksista! Yksi toive oli tehdä juttu hotellimajoituksen vaihtoehdoista ulkomailla. Kerromme sinulle nyt tuoreesta Airbnb-kokemuksesta.

Yhdysvaltalainen vuokramajoitusjätti Airbnb joutui vastatuuleen Berliinissä, missä se kiellettiin toukokuun alussa, tässä linkki. Suurkaupungin vuokra-asuntotilanne on ollut vuosia surkea ja Airbnb on aiheuttanut berliiniläiselle vuokra-asunnontarvitsijalle ongelmia kohonneiden vuokrien sekä vuokra-asuntojen vähyyden takia.

Berliinissä keskivertoasunto keskustassa kustansi ennen toukokuista kieltoa matkailijalle noin 75-100 euroa yö (jos halusi koko asunnon omaan käyttöönsä). Tämä merkitsi vuokraisännälle noin 3000 euron pottia kuukaudessa! On ymmärrettävää, että houkutus oli suuri olla antamatta asuntoa yleisille säännöstellymmille vuokramarkkinoille.

Meidän perheellämme ei Airbnb-kokemuksia vielä ole muuta kuin joulukuiselta Espanjan matkalta, mutta Maijan Maailman valokuvaajalla ja tuottajalla Riitalla niitä riittää. Joten annetaan Riitan kertoa viimeisimmästä kokemuksestaan. Hän asuu kuvausmatkoillaan lähes poikkeuksetta Airbnb-asunnoissa, viimeksi pari viikkoa sitten iki-ihanassa Lissabonissa.

Riitta:

Keväinen Lissabon on monen toivematkakohde. Mainiot ravintolat, lämmin sää ja rento tunnelma houkuttelevat. Viimeisin vuokrauskohteeni oli mitä hurmaavin kahden makuuhuoneen asunto Baixassa, Lissabonin vanhassa keskustassa. Avulias portugalilaisisäntäni Jose-Ricardo kertoi minulle taustaa kaupungin Airbnb-tilanteesta, minua kun huoletti usein käyttämäni vuokrauspalvelun tulevaisuus.

”Minulla on neljä asuntoa, joita vuokraan Airbnb:n kautta”, vuokraisäntäni kertoo. ”Asuntoni sijaitsevat turistien suosimilla Baixan ja Chiadon alueilla, joissa tavalliset lissabonilaiset eivät mielellään asu. Toivoton parkkipaikkatilanne, hissittömät talot sekä koulujen ja terveyspalveluiden vähyys alueella eivät houkuttele heitä. Esimerkiksi hurmaavan Baixan alueen talot ovat usein niin pahasti rapistuneita, että vaativat kalliita remontteja muuttuakseen jälleen asuinkelpoisiksi. Siksi näen, että Airbnb on ollut suorastaan pelastus vanhimpien kaupunginosiemme säilymiseksi,” Jose- Ricardo valistaa.

MM airbnb-8306
Iltanäkymä asunnoltamme.

MM airbnb-8305

Asunto, jossa majailimme toimittajamieheni kanssa viikon, on malliesimerkki vanhan asuintalon tyylikkäästä remontoinnista. Nelikerroksinen talo oli ennen huonokuntoinen hostelli, jossa majailivat alueen prostituoidut ja laitapuolen kulkijat. Remontissa pieniä huoneita yhdistettiin luoden ilmavia, valoisia kokonaisuuksia. Talo tuettiin kalliilla ja monimutkaisella palkkijärjestelmällä, ja sillä estettiin sen luhistuminen mahdollisen maanjäristyksen sattuessa (riski on todellinen!). Hissikin rakennettiin. Airbnb-linkki löytyy täältä.

MM airbnb-8260 MM airbnb-8263

MM airbnb-8266 MM airbnb-8274 MM airbnb-8297

Viihtyisä asunto oli viimeistelty myös sisustukseltaan. ”Halusin kalustaa asuntoni sataprosenttisesti paikallisilla huonekaluilla. Suurin osa kalusteista ja pienesineistä on kunnostettuja kirpputorilöytöjä. Toivon myös luovani vierailleni lissabonilaistunnelman vinyylilevysoittimella ja pinolla vanhoja fado-levyjä”, Jose-Ricardo naurahtaa. ”Olen romantikko ja haluan, että vieraani viihtyvät rakastamassani kaupungissa.” Romantiikan ohella kahden makuuhuoneen asunnossa on kaikki tarpeellinen: wifi, pesukone, astianpesukone, pinottain Lissabon-esitteitä ja -kirjoja… sekä tervetuliaispullo mainiota Quinta do Pinto -punaviiniä! Maijan Maailman viiniasiantuntijan Marko Pasasen artikkeli kyseisestä viinitilasta tulossa pian www.viininjuurilla.fi-blogiin.

MM airbnb-8301 MM airbnb-8276

MM airbnb-8467

Uskaltaisin sanoa, että  Airbnb-toiminta on lisännyt hurmaavan Lissabonin majoitusvalikoimaa ja tuonut kaupunkiin uusiakin matkailijoita. Miten ovat asiat Helsingissä? Pitäisikö sinun tai minun uskaltautua Airbnb-majoittajaksi tukeaksemme oman kauniin pääkaupunkimme majoitustarjontaa ja ehkä tienataksemme remonttirahoja takaisin? Mitä Airbnb vaatii vuokraajalta? Lisäinfoa saat mm. täältä.

Me Maijan Maailmassa haluaisimme pyytää Helsingissä asuntoaan Airbnb-kautta vuokraavaa lukijaamme kertomaan kokemuksistaan.  Mikäli se olet sinä, ota meihin yhteyttä maija@maijanmaailma.fi, kirjaamme mielellämme kokemuksesi.

Muistathan muuten, että Maijan Maailman stailaus/kuvauspalvelu voi auttaa sinuakin, jos harkitset asuntosi laittamista vuokralle – joko Airbnb:n kautta tai muuten. Hyvät kuvat ja tyyli kun ovat tae tasokkaalle vuokraustoiminnalle! Voit ottaa meihin yhteyttä mailitse maija@maijanmaailma.fi ja pyytää tarjousta.

Lopuksi Riitan vinkit onnistuneeseen Airbnb-kohdevalintaan:

  1. Katso asunnon arvostelut tarkasti.
  2. Älä valitse asuntoa, josta ei ole vielä arvioita.
  3. Mitä enemmän kuvia asunnosta on, sitä parempi.
  4. Vuokranantajan viestintä sinulle tulee olla selkeää ja nopeaa.
  5. Muista, että on tärkeää olla hyvä vuokralainen, sillä vuokraisäntäsi voi jättää sinusta arvostelun. Se vaikuttaa paljon tuleviin Airbnb-vuokraisäntiisi, jotka lukevat arvosteluja tarkasti. Älä järjestä bileitä ja jätä asunto siistiksi vierailusi jälkeen, vaikka siivous kuuluisikin hintaan.
  6. Tarkista asuinalue esim Google Street View’n avulla, näin vältyt monelta ikävältä yllätykseltä.
  7. Lontoo ja Pariisi ovat hankalia Airbnb-kaupunkeja. Asuntojen yleistaso on huonompi kuin esim. Köpiksessä tai Amsterdamissa. Hinnatkin ovat korkeampia. Lontoossa ja Pariisissa asunkin mieluiten hotellissa tai vuokraan asunnon esim. Homeawayn kautta.

Muita vinkkejä vuokraajalle mm. täältä.

vapaalla