Kesä ja viime päivien helteet. Helteet –  ajatukset lentävät tropiikkiin! Sitä kautta hauskana ajatuksena Tyynenmeren ruokakulttuuria voi tuoda Suomeen. ”Hawaiji-saundi” tulee kookosriisistä, tuoreesta ananaksesta ja kanasta. Vain lei-kukkaseppele puuttuu!

Tarjoile Tyynenmerenhenkiseen kokonaisuuteen vielä raikasteeksi tänä keväänä jopa vähän trendikkääksikin noussutta grillattua kevätkaalia ja cross kitchen -keittiö on katettu!

Kanavartaat

1 kg kanan rintafilettä

2 isoa punaista paprikaa

3 kevätsipulia

1 kokonainen tuore ananas

Ohje

Pilko kanan rintafileet noin 3 cm x 3 cm x 3 cm -suuruisiksi kuutioiksi. Kaada marinadi kanakuutioiden päälle ja laita kanat marinoitumaan jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi.

Ota kanat jääkaapista noin tunti ennen grillaamista. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne veteen likoamaan vähintään vartiksi ennen grillausta, etteivät grillitikut syty tuleen grillatessa. Kun marinoidut filepalat odottavat huoneen lämmössä, pilko paprikat, ananas ja sipulit sopiviksi varraspaloiksi. Jos haluat, halkaise ensin  ananas pituussuunnassa kahtia ja poista  kahdella kiilamaisella viillolla ananaksen kova keskiosa.

Asettele grillattavat ainekset vuorotellen varrastikkuihin. Grillaa kanavartaat käännellen niitä muutaman minuutin välein. Penslaa samalla vartaita tekemälläsi grillauskastikkeella. Grillaa yhteensä vähintään kymmenen minuuttia, ei kuitenkaan montaa minuuttia yli. Liian pitkä grillausaika tekee kanan kuivaksi ja sitkeäksi.

Kun grillivartaat ovat kypsiä, lado ne tarjoiluvadille ja peitä foliolla kymmeneksi minuutiksi ennen tarjoilua, jolloin takaat kanafileiden paremman mureuden. P.S. Kun aloitat kanojen grillauksen, voit samassa vaiheessa aloittaa riisin valmistamisen.

Marinadi

1 dl oliiviöljyä

2 rkl riisiviinietikka

2 rkl soijakastike

0,5 dl appelsiinimehu

1 hienoksi hakattu tuore chili

peukalon kokoinen pala hienoksi hakattua tuoretta inkivääriä

suolaa maun mukaan

mustapippuria maun mukaan

Ohje

Sekoita ainekset keskenään ja maista, että maku on sopiva.

Grillauskastike 

0,5 dl oliiviöljyä

2 rkl soijakastiketta

puolikkaan limen mehu

suolaa maun mukaan

mustapippuria maun mukaan

Ohje

Sekoita aineet keskenään.

Kookosriisi mantelilastuilla

1 tölkki (4 dl) kookosmaitoa

4 dl vettä

4 dl Uncle Ben´s -riisiä

2 tl sokeria

suolaa maun mukaan

1 dl mantelilastuja

Ohje

Paahda kuivalla paistinpannulla mantelilastut niin, että ne saavat hiukan väriä ja siten myös hiukan syvempää makua. Aseta mantelit sivuun odottamaan.

Kaada kattilaan kookosmaito, vesi ja sokeri sekä suola. Sekoita. Anna seoksen kiehua vähän aikaa, jotta sokeri liukenee nesteeseen kunnolla. Tämän jälkeen kaada joukkoon riisi ja sekoita. Käännä levy miedommalle, niin ettei riisi kiehu yli. Laita kansi kattilan päälle hieman raolleen ja anna kiehua, kunnes neste on haihtunut. Sekoita riisi ja ripottele riisin päälle paahdetut mantelilastut.

Grillattu kevätkaali Vappu Pimiän tyylillä

1 kokonainen varhaiskaali

vinaigrette:

0,5 dl oliiviöljyä

½ sitruunan mehu

1 ruukku tuoretta korianteria

½ tuore chili

1 valkosipulinkynsi

suolaa, rouhittua mustapippuria

Ohje

Valmista ensin vinaigrette. Silppua valkosipuli, korianteri ja chili. Sekoita kaikki vinaigretten ainekset keskenään ja anna tekeytyä.

Leikkaa kaali neljään lohkoon. Grillaa kaalilohkoja niin, että ne saavat väriä.

Lado grillatut kaalit tarjoiluastiaan ja lusikoi vinaigretteä kaalien pinnoille.

 Vappu Pimiän alkuperäisen reseptin löydät täältä https://kotiliesi.fi/vappu-keittiossa/grillattu-kaali/