Unelmakeittiö

Minulla on keittiöhaaveita. Jos olisi mahdollista, niin saattaisin tehdä kotimme keittiön uusiksi. Vaihtaa ovimallia, kaapistojen väriä ja keittiön muotoa. Mutta tällaiseen muutokseen ei kovin helpolla ryhdytä. Keittiö on yksi asunnon kalleimmista investoinneista.

Onneksi saan toteuttaa keittiöhaaveita sisustusasiakkailleni. En siis myöskään ehdi liiemmin keskittyä omaani – en hyvässä enkä pahassa. Olen kuitenkin kyllästynyt keittiömme tiskipöytätason välitilaan. Se oli kiireessä tehty ratkaisu, joka on minusta valju, jotenkin mitäänsanomaton. Niin, suunnittelijallekin voi oman kodin remontissa tulla lopussa suunnitteluähky. Täydellistä ratkaisua ei aina hakemallakaan löydy ja valinta olisi mukava jättää tekemättä tai vaikkapa ulkoistaa sen tekeminen jollekin toiselle taholle!

 

Nyt haaveilen keittiöön uusista kaakeleista. Minua viehättää paluu vanhoille juurilleni kaakeleiden maailmaan. Kaakelit tuovat tunnelmaa! Me kuitenkin valitsimme remonttimme yhteydessä reilut kaksi vuotta sitten välitilaan tapetin (tapettia jäi yli vastapäisen seinän tapetoinnista) ja tapetin päälle hanan taakse asensimme lasin suojaamaan tapettia roiskeilta.

Lasin heikkous on se, että jostain kummasta syystä, riippumatta siitä, kuinka hyvin tapetin päälle asetettu lasi on asennettu, niin joku pieni hämähäkki pääsee aina muumioitumaan tapetin ja lasin väliin. Lisäksi lasissa näkyy armottomasti kaikki roiskeet. Hyvä työskentelyvalo pahentaa asiaa.  Mutta, onneksi lasi ja tapetti ovat helposti vaihdettavissa kaakeliin!

Yksi kauneimmista kaakeleista on  Kerafiikan mallistossa olevat Ville Lehvosen suunnittelemat ja Henriikka Leppäsen toteuttamat Keko-kaakelit. Käy kurkkaamassa heidän muu upea tuotantonsa www.kerafiikka.fi ja bongaa heidät myös Habitare-messuilta osastolta 3a21. Todella upeaa käsityötä!

Kerafiikan Keko-kaakelit ihastuttavat.
Bongaa Kerafiikan messuosasto myös Habitaressa (osasto 3a21). Ihanaa keramiikkakäsityötä!

Unelmakeittiössä on tunnelmaa ja se on käytännöllinen. Keittiö onkin meillä enemmän kuin keittiö, se on huone, jossa tehdään läksyjä, seurustellaan,  juhlitaan ja kokataan.

Minun vinkkini keittiöön ovat seuraavat:

Iso pöytä

Parasta on, jos ruokapöytä on niin iso, että siihen mahtuu levittäytymään läksyjen luvuissa ja istumaan suuremmankin seurueen kanssa illallisilla. Meidän ruokapöytämme on reilu kolme metrinen. Joskus kehittelemme sen jatkeeksi lasten koulupöydistä vielä lisäosan, jolloin lähes koko suku mahtuu istumaan pöydän äärellä.

Kodikas tunnelma

Kodikkuutta tuovat  kauniit kaakelit, takka ja keittiön luonnonmateriaaliset pinnat. Lisäksi valaistus on tärkeää. Keittiön valaisimet olisi hyvä saada myös himmennettyä, jotta keittiöön saadaan luotua erilaisia tunnelmia.

Keittiössämme on takka. Se luo tunnelmaa. Kuva: Riitta Sourander.
Kerafiikan kaunis maljakko kaunistaa keittiömme pöytää.

70 senttiä syvät tasot

Mielestäni 60 senttiä syvät tasot ovat usein turhan kapeita, joten, jos vain mahdollista kasvattaisin tasosyvyyden 70 senttiin. Tasoille kertyvät kahvinkeittimet, leivänpaahtimet ja muut kodinkoneet syövät liikaa tilaa 60 sentin syvyisistä tasoista.

Kaasuliesi

Meillä on taloyhtiössä kaupunkikaasu. En haluaisi enää kokata sähköliedellä, sillä kaasuliesi on ihanan tehokas. Lapsetkin oppivat sen käytön nopeasti.

 

Riittävästi säilytystilaa

Keittiössä on hyvä olla paljon säilytystilaa. Haluan piiloon harvoin käytössä olevat kodinkoneet ja muut härpäkkeet. Toki yksi vaihtoehto on karsinta. Minä olen siinä huono.

Lisäksi on ruhtinaallista, jos astiat ja ruokatarvikkeet saavat kaapeissa ilmaa ympärilleen. Peter haluaa jopa pinota yhden sarjan kahvilautaset yhteen pinoon, toisen sarjan toiseen. Silloinkin, kun sarja on hyvin vajavainen laajuudeltaan.

Kaksi vesipistettä

Yhdessä aikaisemmassa kodissamme oli keittiössä kaksi vesipistettä, se oli luksusta. Unelmakeittiössä on siis hana ja pieni lavuaari lieden vieressä mm. käsien huuhtelua, vihannesten pesemistä, pastaveden ottamista sekä pois kaatamista varten sekä toinen iso allas ja vesipiste tiskihuollolle.

Kaksi jääkaappia

Kaksi jääkaappia olisi arjen luksusta. Meillä kun näyttää toinen perheen aikuisista olevan varsinainen ”hillopurkkikeräilijä”. Hyllyt siis täyttyvät helposti pestoista, tapenadeista, oliivipurkeista jne. Ja sitten kun pitäisi vielä mahtua ne maitopurkit!

Iso uuni

Unelmauunilla on leveyttä 90 cm ja sen merkki on Gaggenau. Rakastan tätä klassikkoa!