Valaistus – sisustuksen kivijalka

Minulla on juuri nyt menossa useampi sisustussuunnitteluhanke, jossa asiakkaani kodit remontoidaan vastaamaan uuden omistajan tarpeita. Tämän johdosta ajattelin muistuttaa myös Maijan Maailman lukijoita valaistuksen tärkeydestä.

Kun siis suunnittelet remonttia tai uutta sisustusta, pidä valaistusasiat kirkkaana mielessäsi. Illat alkavat pian hämärtää, valaistusasiat ovat pian kaikkien huulilla.

Olen huomannut, että kesäaikana valaistuksen suunnittelu sisustushankkeissa saattaa unohtua maallikolta. Huono, riittämätön tai muuten epäsopiva valaistus on yleinen ongelma, mutta etenkin meille Pohjolan asukkaille hyvin tyypillinen. Tämä johtunee siitä, että meillä luonnonvalon määrä vaihtelee valtavasti eri vuoden aikoina. Toisaalta Keski-Euroopan maissakin tulee törmättyä monesti jokseenkin kelmeään sisätilojen valaistukseen, heillä kun valohoitoa saadaan ihan riittävästi luonnosta. Ja sehän toki on parasta valoa ikinä.

Meidän keittiössämme on monta valaisinta ja valaistustapaa. Nämä valaisimet keittiön seinustalla keittiötason yläpuolella.

Jos teet kunnon remontin, valaistus on syytä miettiä alkuun heti sen jälkeen, kun olet tehnyt kalustesijoittelusuunnitelman. Tässä puuhassa saattaa sisustussuunnittelijasta olla apua, jollei sinulta löydy riittävästi harrastaneisuutta ja intoa piirtää kalusteita mittakaavaan, miettiä riittävää määrää pistorasioita ja sijoitella sähköistystä järkeviin paikkoihin.

Onneksi myös valaistustekniikka on kehittynyt vuosien varrella helpottamaan valaistussuunnittelua ja sen toteutusta. Esim. meidän kotimme hälytysjärjestelmän älypistorasioiden toiminnan avulla voin asettaa valot automaattisesti syttymään kotiin tullessani samalla, kun kytken hälytysjärjestelmän pois. Erityisesti syysiltoina kiittelen tätä ominaisuutta, kun ei tarvitse tulla pimeään kotiin.

Toinen mahtava tekninen ominaisuus ovat valaisimet, joiden antaman valon sävyä voidaan muuttaa lämpimästä kylmään.

Valaisimen älykäs lamppu antaa aamulla kirkasta, herättelevää valoa ja vaihtaa värisävyn illalla lämpimämpään luoden tunnelman,  joka rauhoittaa meidät tulevan yön varalle.

Flos’in seinävalaisin kotimme käytävässä on käytännöllinen, sillä sen antamaa valon suuntaa voi ohjata halutulla tavalla. Valon ja varjojen avulla voidaan luoda erilaisia tunnelmia.

Erilaiset valaistustavat ovat tärkeitä ja suunniteltaessa onkin huomioitava, mitä kaikkea kodin eri tiloissa tehdään, jotta sopiva valaistus löytyy. Liian kirkas valo on yhtä huono kuin riittämätön valo,  ja esimerkiksi liian sininen valo saattaa antaa laboratoriovaikutelman.

Mieti siis,  tarvitsetko yleisvaloa, lukuvaloa vai vaikka tunnelmavaloa. Hanki kattovaloja, seinävaloja, lattia- ja pöytävaloja. Epäsuoraa ja suoraa valoa. Sama valon määrä ja valosuunta ei sovellu kaikkeen. Esimerkiksi valolistan avulla saadaan luotua epäsuoran valon kautta kiva valotunnelma. Suosittelen myös himmennintä, jolloin valon voimakkuutta voidaan säätää halutulle tasolle. Illalla on tunnelmallista, kun vain heikko valo siintää katon rajassa, mutta siivousvaloksi tunnelmavalo ei sovellu.

Mummini vanha kattovalaisin luo kauniit heijastumat kattoon.
Katon valolista tehtiin Better Homen listoilla. Tapetti Cole & Son, Palm leaves.

 

Jos tarvitset apua valaistus- ja muuhun sisustusuunnitteluun, olethan yhteydessä minuun.

Maijan Maailma KOTI

Maija Lukkari-Nyman

P. 040 – 1464688

maija@maijanmaailma.fi