Kuulen ihmisten usein arvostelevan muiden sisustuksia. Kenellä on blogi-koti, kenellä kylmän steriili valkoinen koti, kuka on valkannut ihan jopa ärsytykseen asti vain design-kalusteita tai toisella ei sitten ole makua ollenkaan.
Minä en halua, eikä minulla ole sen suurempaa tarvetta arvioida kenenkään toisen tyyliä, jollei minulta satuta pyytämään apua. Onhan sitten niitäkin, joita sisustus ei voisi kiinnostaa vähempää. He eivät apua tai mielipiteitä kaipaile.
Sisustussuunnittelijana minä pyrin tuomaan asukkaiden oman tyylin esille ja saada asiakkaan sisustuspersoonan puhkeamaan kukkaan. Asiakkaan persoonallisuus on avainsana, ei minun oma tyylini. Minä en tee minun näköistäni sisustusta asiakkaalle, vaan pyrin tekemään asiakkaan näköisen sisustuksen minun kokemuksellani ja ammattitaidolla.Persoonallisella sisustustyylillä tarkoitetaan juuri henkilön oman näköistä sisustusta. Kirjoitin Etuovi.com-blogiin tästä teemasta ja annoin sisustussuunnittelijan näkövinkkelistä seitsemän vinkkiä persoonalliseen sisustukseen. Lue vinkkini täältä.
Eniten persoonallinen sisustus vaatii asujaltaan rohkeutta ja kenties pientä itsetutkistelua. Mitä minä haluan? Toteutanko nyt muiden mielikuvia mukavasta asumisesta vai onko tämä todella minun makuni? Toisaalta kaikilla ei oma maku ole muodostunut vahvaksi. Siihen vaikuttavat ainakin ikä, kokemus ja inspiraatioille altistuminen.
Herättele siis omia makunystyröitäsi – lue sisustuslehtiä, roiku toisinaan Pinterestissä, katsele maailmaa ylipäänsä avoimin mielin. Kauneutta on kaikkialla, ja ideoita omaan kotiimme voimme ammentaa vaikkapa luonnosta tai rakennuksista. Sisustuksessa ihan samaan tapaan kuin ruoassakin mieltymykset saattavat tarvita hieman makustelua ennen tykkäämistä. Ei ole kerta ensimmäinen, kun olen ehdottanut asiakkaalle jotain tuotetta, joka aluksi on tuntunut hänestä vieraalta, mutta projektin edetessä palaammekin ensimmäiseen ehdotukseeni. Maku lämpenee hiljalleen uusille ideoille.
Silmämme tottuvat kaikkeen näkemäämme, kunhan vain altistamme itseämme eri muodoille, väreille ja materiaaleille. Voimme aluksi pitää vaikkapa joitain värejä vaikeina ja jopa oudoksua niitä, mutta muotiin tultua nämä värit täyttävät pian sisustuslehtien sivut ja me alamme pitää väriä helppona ja tuttuna.
Toisaalta muodin haistelija ja edelläkävijä saattaa hankkia kotiinsa värejä tai materiaaleja, jotka eivät ole vielä muodissa – mutta pian ovat. Pidämme tällaista edelläkävijää persoonallisena, muuthan eivät ole vielä löytäneet näitä sisustustuotteita. Pian kuitenkin toisetkin kodit täyttyvät vaikkapa juuri tietyn sinisen sävyisistä seinistä tai tietyn kangasmateriaalin tuotteista. Ensin siis trenditoimistojen, sisustusvaikuttajien, sitten lehtien ja sen jälkeen maallikoiden toimesta. Mutta pian me taas kyllästymme tähän ja pidämme ensin niin persoonallisilta vaikuttaneita valintoja persoonattomina, koska “se on kaikilla”!
Sisustamisessa tärkeintä on, että viihtyy niissä kalusteissa ja tekstiileissä, jotka sinulla on. Tai, jos et viihdy, niin asialle kannattaa tehdä jotain. Ammattilainen voi auttaa sinua löytämään tyylisi, jos et omin avuin pääse puhkeamaan kukkaan.
Ja muista, kaikkien ei täydy pukeutua kirkkaisiin ja näyttäviin vaatteisiinkaan, jollei se sovi käyttäjänsä persoonalle, ja sinun kotisikin saa ihan rauhassa olla valkoinen, etenkin jos se kuvastaa sinua tai rauhoittaa vaikka muuten räiskyvää persoonaasi. Ja toisekseen, luulenpa, että valkoinen koti on pian jo uudestaan muodissa!