Kesä on mennyt grilliruokien äärellä. Muutamastakin syystä: grilliruoat vaan ovat niin hyviä, ja toisekseen, ruoan laitto hellan ääressä sisätiloissa ei ole tuntunut näillä helteillä mielekkäältä. Välimerellinen ruoka mausteineen ja värikkäine ruoka-aineineen on tuntunut raikkaalta valinnalta.
Tämän menun annokset ovat meille melko tuttuja, mutta yksi yllättäjäkin löytyy: mozzarella-salaatti, joka rakennetaan tomaatin ja basilikan sijaan appelsiinilla ja rucolalla. Melkoisen yksinkertainen yhdistelmä, mutta kombona uudenlainen.
Menu
Appelsiini-mozzarella-salaatti
Tabbouleh
Libanonilainen kana
Jugurttikastike
Perunoita
Appelsiini-mozzarella-salaatti
1 appelsiini
2 Buffalo-mozzarellaa
iso kourallinen rucolaa
3 rkl oliiviöljyä
mustapippuria maun mukaan
Ohje
Viipaloi mozzarella ja asettele ne lautaselle. Kuori appelsiini ja viipaloi se sopiviin paloihin. Asettele mozzarellan sekaan ja lisää rucola. Pirskota päälle oliiviöljyä ja rouhi mustapippuria.
Tabbouleh
3 ruukullista persiljaa
4 isoa tomaattia
reilu ruokalusikallinen bulgur-vehnää
kourallinen tuoretta minttua
2 keskikokoista kevätsipulia
suolaa maun mukaan
mustapippuria maun mukaan
1 rkl maustepippuria murskattuna
½ sitruunan mehu
oliiviöljyä
Ohje
Laita bulgur-vehnä kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä sen verran, että bulgur peittyy. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia tai kunnes bulgur on imenyt itseensä kaiken veden. Sekoita ja anna jäähtyä kunnes bulgur ei ole enää kuumaa.
Silppua persilja pieneksi. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hakkaa minttu ja kevätsipuli silpuksi. Sekoita kaikki kulhoon. Lisää joukkoon jäähtynyt bulgur-vehnä. Purista sekaan sitruunan mehu. Heitä sekaan suola, mustapippuri ja maustepippuri. Lisää oliiviöljy. Anna tekeytyä jääkaapissa noin tunnin.
Libanonilainen kana
1 kg kanan rintafileitä
Marinadi
2 valkosipulin kynttä
1 rkl jauhettuja korianterin siemeniä
1 rkl jauhettuja kuminan siemeniä
1 rkl jauhettua kardemummaa
1 tl cayenne-pippuria
2 tl savupaprikaa
2 tl suolaa
rouhittua mustaa pippuria
1 pienen sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
Ohje
Sekoita aineet keskenään. Laita kanafileet pussiin. Kaada marinadi kanafileiden joukkoon ja anna marinoitua vähintään 3 tuntia, jopa yön yli, jääkaapissa.
Jugurttikastike
1 Bulgarian-jugurtti (2 dl)
1 murskattu valkosipulin kynsi
1 tl murskattuja kuminan siemeniä
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Ohje
Sekoita ainekset keskenään ja anna vetäytyä jääkaapissa tunti.
Tarjoile menu perunoiden kanssa. Seuraksi esim. riesling-viiniä.