Juhlahumua ja banaanikakkua

Tammikuu on ohi. Työntäyteisen syksyn sekä joulun ja vuodenvaihteen hälinän jälkeen pitkä pimeä kuukausi tuntui raskaalta, ainakin kuun viimeiset päivät. Onneksi helmikuu alkaa heleästi, juhlistamme esikoisemme 12-vuotissynttäreitä.

Muistan kuin eilisen, kun tuo ihana tyttö syntyi. Tummat hiukset, isot silmät, pehmeät huulet ja iho kuin kesän päivettämä. Ihanaa temperamenttia, kultasydäntä, huomaavaisuutta ja paljon omaa tahtoa. Lauluääni kuin linnun laulu, liikkeet kuin gasellin ja ajatukset kuin päiväperhon. Hän pärjää, sellainen olo minulle tuli heti, kun sain hänet syliini. Voi, onneksi juuri hänet sain omakseni.

Häntä me juhlimme monta kertaa – tänäkin vuonna. Niin ihanaa tyttöä sopisi juhlistaa vaikka ympäri vuoden, mutta koska se olisi varmaankin liioittelua, tyydymme kolmiin juhliin. Viikonlopun aikana yhdet juhlat perheystäville ja kummeille, toiset sukulaisille ja kolmannet hiukan myöhemmin synttärisankarin kavereille.

Juhlien jakaminen osiin on mielekäs vaihtoehto. Muussa tapauksessa vieraita tulisi kerralla useampi kymmen, sillä meillä on isot perheet ja laaja ystävä- ja lähipiiri. Tällöin riskinä olisi, että muutenkin eläväisen joukkomme puhetulva karkaa käsistä ja jutustelusta muotoutuisi meluisa kakofonia.

Tällä kertaa me tilaamme ystäväperhe- ja kummijuhliin pääruoat cateringin kautta. Teemme mieluusti itse ruokia, mutta lauantain ystävä- ja kummijuhlissa aika ei taivu kokkaamiseen. Sunnuntain sukulaisjuhlien ruoat ehdimme jo tehdä itse. Suunnitelmissa on tuolloin perulainen menu. Samat juhlaruoat tarjosin myös uusimmassa Eeva-lehdessä. Lehdestä löydät cevichen, pollo saltado peruanon ja piononon reseptit. Nam, nuo ruoat ovat ainakin meidän perheen herkkuja!

Ystävä- ja kummijuhlissa tarjoamme jälkiruoaksi itsetehtyä banaanikakkua. Me söimme tätä herkkua ensimmäisen kerran jo jouluna ja koska muutamat koemaistelut ovat osoittautuneet menestykseksi, aiomme tarjota kakkua myös synttärivieraille.

Voit tehdä taikinasta joko yhden korkeamman kakun tai puolitoistakertaisella taikinamäärällä pellillisen. Tarjoa kakku normi kakkupaloina taikka pieninä sormipaloina, jos päädyt peltiversioon.

Banaanikakku sokerikuorrutuksella (jos teet pellillisen, tee  kakkua ja kuorrutusta 1 1/2 -kertainen määrä)

170 g   voita, suolatonta
170 g   ruokosokeria
2 banaania
4 keltuaista
1 prk kermaviiliä
1 rkl vaniljauutetta
2 rkl unikonsiemeniä
ripaus suolaa
340 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
4 valkuaista
ripaus suolaa
6 rkl sokeria
Ohje
Sekoita sokeri ja voi monitoimikoneessa.
Lisää banaanit.
Lisää keltuaiset, kermaviili, vaniljauute, unikonsiemenet ja suola.
Siivilöi vehnäjauhot ja leivinjauho ja kääntele taikinaan.
Vaahdota valkuaiset (lisää ripaus suolaa). Lisää vielä lopuksi 6 rkl sokeria.
Lisää taikina varovasti valkuaisvaahtoon kahdessa erässä.
Siirrä taikina kakkuvuokaan, halk. 25 cm,  kypsennä 160 asteessa n. 45 min. Jos teet pellillisen, kypsennä hieman matalammalla lämmöllä.

Juustokuorrutus

2 dl tomusokeria
140 g maustamatonta Philadelphia-juustoa
70 g huoneenlämpöistä voita
Ohje
Vatkaa tuorejuusto ja voi notkeaksi. Sekoita tomusokeri joukkoon. Levitä kuorrutus kakun päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään ennen tarjoilua ja leikkaamista paloihin.

Onnea maailman ihanimmalle tytölle!

keittiossa.typo