Detaljit kotimme katseenvangitsijoina

Asumme vuonna 1902 rakennetussa jugendtalossa. Huoneistomme on siunattu komealla huonekorkeudella ja useilla yksityiskohdilla.

Onneksi, sillä minä pidän pitkistä miehistä ja korkeista tiloista. Olen kuitenkin iloinen, ettei mieheni yletä kotimme kattoon edes keittiötikkailla. Huonekorkeutemme on siis pakko olla suuri. Onhan Jari Tervokin sanonut, että mieheni on niin pitkä, ettei hän lopu koskaan.

Pidän myös yksityiskohdista. Onneksi huoneistomme historialliset detaljit ovat säilyneet, kukaan ei ole millään edeltävällä vuosikymmenellä innostunut korjaamaan asuntoa liian modernilla tai kovalla kädellä. Aina ei ole arvostettu koristelistoituksia, kattofriisejä, kasettikattoja tai peiliovia.

Kuulinpa vain jokin vuosi sitten keskustelun, jossa todettiin, että peiliovet ovat todella rasittavia kun ne keräävät pölyä poikkilistojen päälle. Pölyä kammoksuva kaveri halusi vaihtaa vanhat ovensa moderneihin sileäpintaisiin… Uusien ovien hinnalla olisi varmasti saanut palkattua siivoojankin muutamaan otteeseen pyyhkimään pölyt pois pinnoista, jos se asukkaasta tuntui niin kovin rasittavalta.

IMG_9117
Kattofriirissä näkyvä koukku on vanha oviverhopidike. Halusimme säilyttää sen muistona menneistä ajoista, jolloin kylmä pidettiin poissa huoneesta ei pelkästään oven, vaan myös paksujen verhojen avulla. PS. Meitä ei haittaa, vaikka kuvassa olevat peiliovet keräävät hiukan pölyä.

IMG_9127
Vanha kasettikatto kunnostettiin uuteen loistoonsa.

IMG_9129

Näin huomaamme, meitä on moneen lähtöön. Emme arvosta kaikki samoja asioita. Tuhottuja yksityiskohtia voi kuitenkin yrittää palauttaa, mutta se ei ole aina niin yksinkertaista, saati halpaa.

Me entisöimme huoneistoremonttimme yhteydessä ovia, kattofriisejä, vanhoja listoja ja muita yksityiskohtia niin paljon kuin pystyimme. Jouduimme kuitenkin laskemaan kattoa joissain tiloissa saadaksemme sähköt kulkemaan yläkautta huoneesta toiseen. Näissä tiloissa vanhat kattolistat jouduttiin kunnostamaan tai korvaamaan kokonaan uusilla.

Lattialistoja jouduimme puolestaan poistamaan ja uusimaan, jotta saimme sähköt piilotettua listojen taakse poikittaissuunnissa. Lisäksi teimme uusia valo- ja koristelistoituksia. Lukuisia listoitustöitä tuli siis eteen remonttimme edetessä, mutta onneksi Helsingin Erikoishöyläyksen puulistat, Betterhomen listavalikoimat ja Suomen Erikoisasennuksen taitajat osasivat korjata ja toisaalla jäljitellä uusilla listoilla vanhaa. Uusista listadetaljeista lisää, kun Riitta ehtii kuvata nurkat.

IMG_9132
Vanha kattopyöristys lastenhuoneessa.
IMG_9114
Pientä hienosäätöä maalauksessa on vielä edessä.

P.S. Peter on 194 cm pitkä. Jarin väitteistä huolimatta, loppuu hänkin joskus.

 

kotona2