Ei ole raparperin voittanutta

Minä pidän raparperista sen kaikissa muodoissa: maljakossa, pakasteina, soseina, mehuina ja hilloina.

Raparperi on yksi parhaimmista mökkimme ruoka-antimista. Lisäksi sen lehdet ja varret ovat kauniita etenkin alkukesästä. Myös elokuussa saat napattua kauniita yksilöitä, kun valitset pienempiä varsia. Otan mökiltä raparperejä lehtineen päivineen kaupunkiin mukaan ja asettelen ne maljakkoon. Vaasissa ne helpottavat hiukan mökkikaipuutani. Mutta raparperi säilyy maljakossa myös kauemmin ja säästää jääkaappitilaa, jos et pääse hyödyntämään vartta välittömästi.

Raparperi on myös terveellistä. Se sisältää C-vitamiinia, A-vitamiinia, K-vitamiinia, kaliumia ja kalsiumia. Raparperin sisältämä oksaalihappo voi puolestaan pahentaa kihtipotilaan tai niveltulehdusta potevan vaivoja ja raparperin lehdet ovat myrkyllisiä, niitä ei saa syödä.

MM-0597
Koska tämä kuva on oikeasta elämästä, maljakkoon on jäänyt rumia vesitahrarenkaita.

MM-0601

Kesällä grillasimme raparperejä ja nautimme niitä mascarponevaahdon kanssa (lue juttu täältä). Tällä kertaa tein raparperipiirakkaa. Säilytin varret maljakossa ja käytin pakkasessa olevia, viime vuoden sadon, varastoja. Viime marraskuun Avotakka-lehdessä julkaistiin minun raparperi-baklavan resepti. Se on myös taivaallista, mutta huomattavasti työläämpää tehdä kuin tämä raparperipiirakka, joka on raaka-aineiltaan ja valmistusajaltaan kuin pikkusisar baklavalle.

Pikkusiskon raparperipiirakka

2 munaa

2 dl intiaanisokeria

100 g sulatettua voita

2 dl kermaa

1 tl leivinjauhetta

3,5 dl vehnäjauhoja

Päälle:

1 ½ l pilkottuja raparpereja

50 g pehmeää voita

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

Ohje

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Sekoita pohjan aineet keskenään. Kaada seos voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija minun vuoallani oli 28 cm).

Levitä pilkotut raparperit taikinan päälle. Nypi pehmeä voi, sokeri ja jauhot muruiksi ja ripottele muruseos raparperien päälle.

Nosta piirakka uuniin noin yhteensä 30-40 minuutiksi. Paista ensin noin 15 min 200 asteessa ja tiputa lämpö 175 asteeseen.

Tarjoile hiukan jäähtyneenä jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

MM-0592

keittiossa.typo