Me vietämme kesää mökillä. Grilli kuumaksi, kitara esille, lasi roseeta, kukkakimppuja pöydille. Juhannusvieraat, tervetuloa!
Saman kaavan mukaan joka juhannus. Molempina päivinä, juhannusaattona ja -päivänä syödään hyvin ja nautitaan yhdessäolosta perheen ja ystävien kanssa.
Meidän perheemme on jokseenkin hurahtanut grilliruuista. Ainoa, mikä on rasittavaa, on grillin puhdistus. Minähän haluaisin aina päästä niin helpolla kuin voin – laadusta tinkimättä. Siksi SAGA Folio- ja Leivinpaperin uudenlainen käyttö on tervetullut lisä kesäkeittiöömme. Rasvat ja grilllivartaan pienet herkut pysyvät leivinpaperin päällä, eivätkä tipu grillin pohjalle tai takerru grillirautoihin. En tarvitse myöskään kauheaa määrää grilliastioita, foliopaperi taipuu vuoaksi. Kiitos SAGA, teit kesästäni taas astetta helpomman!
Juhannuslounaaksi teemme (juhannusvieraamme, älkää lukeko juttua tästä eteenpäin, jos haluatte pitää ruokayllätyksen!) tiikerirapuja sekä aiolia ja tarjoamme niitä grillatun maalaisleivän kanssa. Kyytipojaksi Maijan Maailman viiniasiantuntija Marko Pasanen antaa meille vielä juomasuosituksen. Jälkiruuaksi grillattuja raparperejä mascarponevaahdon kanssa.
Tiikeriravut
Iso pussi pakastetiikerirapua (n. 20 kpl)
1 valkosipuli
1 chili
3 rkl öljyä
persiljaa
mustaa suolaa
Ohje
Sulata tiikeriravut ja marinoi ne öljyssä, johon olet lisännyt murskattua valkosipulia ja hienoksia hakattu chiliä. Anna marinoitua jääkaapissa mielellään muutama tunti. Liota grillitikkuja ja laita marinoituneet tiikeriravut tikkuihin.
Kuumenna grilli ja grillaa ravut sen jälkeen SAGA Leivinpaperin päällä puolilämmöllä, kunnes ravut ovat saneet kauniin heleänoranssin värin. Koristele lopuksi hakatulla persiljalla ja mausta mustalla suolalla. Huom., pidä myös tikku leivinpaperin päällä, niin se ei tummu mustaksi ja syty palamaan.
Aioli
5 valkosipulin kynttä
1 kananmuna
1 keltuainen
2 tl sitruunamehua
2 dl rypsiöljyä
1/4 tl merisuolaa
paprikamauste
Ohje
Pane puristetut valkosipulinkynnet, muna, keltuainen ja sitruunamehu monitoimikoneeseen ja sekoita, kunnes seos on vaaleankeltaista.
Anna koneen käydä ja lisää öljy pieninä erinä hitaasti valuttaen. Sekoita, kunnes seos on paksua ja kiiltävää. Mausta aioli suolalla ja ripottele päälle paprikamaustetta. Aioli ei juoksetu, kun käytät huoneenlämpöisiä raaka-aineita.
Tarjoile katalonialaisen bruschettan kanssa.
Katalonialainen bruschetta
4 siivua maalaisleipää
valkosipulia
1 kypsä tomaatti
sormisuolaa
Ohje
Leikkaa maalaisleivästä viipaleita. Laita grilliin SAGA Leivinpaperin päälle. Anna paahtua kunnes leivän pinta on sanut kauniin värin ja tullut rapeaksi.
Kuori valkosipuli ja puolita se. Puolita myös tomaatti. Raavi valkosipulilla leivän pintaa ja tee samoin tomaatin kanssa. Voit hiukan litistää tomaattia, jotta saat tomaattilihaa irtoamaan leivällesi. Ripottele päälle sormisuolaa.
Huom., leipä saa grillin raudoista kivan raidoituksen, vaikka SAGA Leivinpaperi on välissä.
Grillatut raparperit mascarponevaahdon kanssa
raparperinvarsia
kanelia
intiaanisokeria
hunajaa
mascarpone-tuorejuustoa
sherryä tai vermuttia
Ohje
Kuumenna grilli keskilämmölle. Pätki raparperi n. 10 cm pituisiksi pätkiksi. Lado ne SAGA Foliopaperista tekemääsi “vuokaan”. Ripottele päälle kanelia, ruokosokeria ja hunajaa maun mukaan.
Notkista mascarpone pienellä määrällä sherryä tai vermuttia. Koostumuksen olisi hyvä olla kermavaahdonomaista.
Laita raparperit SAGA Foliopaperissa tehdyssä vuossa grilliin ja anna hautua, kunnes raparperi on pehmeää, mutta ei vielä mössöä. Kääntele raparperitankoja välillä. Asettele lautasille raparperia, nosta päälle mascarponea ja valuta vielä päälle hiukan hunajaa.
Maijan Maailman viiniasiantuntija suosittelee
Marko kertoo: “Koska tämän annoksen temperamentti on selvästi välimerellinen, ottaisin lähtökohdaksi Etelä-Ranskan, ja tähän vuodenaikaan ensimmäisenä mieleen tulee roseeviini. Sopiakseen grillimakujen ja valkosipulin seuraksi viinissä on kuitenkin oltava särmää, ihan hento ja hedelmäinen rosee ei riitä. Hyvät hapot tarvitaan niinikään antamaan vastusta aiolin öljyisyydelle.
Alkon valikoimassa on useampikin kriteerit täyttävä rosee: melko hyvää rahanvastinetta tarjoaa jo Domaine Houchart Provencesta (12,99). Astetta vivahteikkaampi on Château d’Aqueria (14,78). Aqueria on Tavelista, joka on lähempänä Châteauneuf-du-Papea, mutta klassinen roseealue. Jos on aihetta juhlaan voi napata kappaleen kauneinta Provencea Bandolista: Château Barthès (18,99), joka on roseeksi jo kalliin puoleinen.”
Marko Pasanen
on viiniin erikoistunut vapaa kirjoittaja ja Maijan Maailman viiniasiantuntija. Markon juttuja ihmisistä ja ilmiöistä viinien takana osoitteessa viininjuurilla.fi.