Mökkiprojektia pukkaa!

Kaupunkikotimme remontti valmistui kolme kuukautta sitten (lue kooste remontistamme täältä). Tai eihän se vieläkään ole ihan valmis. Olen kuitenkin selkeästi toipunut pahimmasta rääkistä, sillä alan jo suunnitella tulevan vierasmökkimme remonttia.

Muutama vuosi sitten kävi niin, että meille tuli mahdollisuus ostaa mökkimme naapurikiinteistö. Se oli tilanteena ohittamaton – saimme kaupan kautta yhtenäisen tontin puutarhastamme pienelle peltokaistaleellemme (jota emme tosin itse viljele) ja siitä järven rannalle, mikä sijaitsee peltotilkun takana. Aiemmin mökkinaapurimme tontti rajoitti suoraa käyntiä näille kulmille.

kotona

“Kaupan päälle” saimme myös talon, 20-luvulla rakennetun mansardikattoisen pienen mökin. Talo vaatii kunnostamista, mutta mökki on kuitenkin sinällään hyvää hirsirakenteista tekoa, korjattavissa ehkä jopa kohtuullisin taloudellisin panoksin.

mökki 2 sumutettu

IMG_0022

dav
Yläkertaan vievät portaat.
IMG_0019
Yläkerran ikkunasta on kiva näkymä pellolle,  jonka kautta peurat usein kulkevat rantaan juomaan.
IMG_0016
Keittiön vanhat ikkunat ovat vielä tallella. Ne voisi palauttaa uusien tilalle.
dav
Kaunis peililasiovi.

Mitä kaikkea pitäisi tehdä

No, kaikki pinnat pitäisi käydä läpi, keittiö- ja kylpyhuonekalusteet vaihtaa ja tehdä muutamia rakenteellisia muutoksia. Keittiön ja aulan välinen seinä pitäisi kaataa. Vanhat pönttöuunit, joita talossa on kaksi, vaativat myös kuntokartoitusta ja vähintään uutta maalia. Talon ulkokatto pitäisi vaihtaa ja keittiön sekä tuvan lattia purkaa. Lattioita on jossain välissä nostettu ja sisäkattoja laskettu. Nyt ne pitäisi purkaa jo siitäkin syystä, että huonekorkeus saataisiin normaaliksi. Olisi kivaa, että myös Peter voisi kulkea talossa selkä suorana.

IMG_0014
Ulkoseinässä on kosteutta.

Tervehdyttäminen

Ulkoseinässä on hiukan kosteutta, sillä maa on noussut ulkopuolella ja kosteus noussut sitä myöten laudoituksen päälle. Kosteuden uusiintumisvaara saadaan poistettua maata kaivamalla ja paikkakorjaamalla laudoitus.

Lisäksi lattialaudat on vaihdettava ja myös on poistettava lattialautojen alla virheellisesti käytetty, koostumukseltaan hieno maa-aines, mikä imee kosteutta itseensä kuin pesusieni. Nämä ovat juuri niitä harmillisia virheitä, joita olisi voitu helposti välttää ammattitaitoista rakentajaa käyttämällä.

IMG_0011
Tuvan kattoa on laskettu. Se pitää purkaa. Pönttöuunit vaativat vähintään uuden maalipinnan.

Pian nähdään, jatkuuko innostukseni, kestääkö taloutemme ja pääsemmekö jo tänä syksynä aloittelemaan talon remontointia. Suosiolla voisimme toki siirtää homman aloitusta tuonnemmaksi, mutta toisaalta kosteus täytyy poistaa pian, jottei talo vahingoitu enemmälti. Ihan kauheita summia talon remonttiin ei kannata laittaa, talohan toimisi ainostaan vierasmökkinä odottaen ehkä lasten tulevaa tarvetta isompina.

kotona.typo