Uusi vuosi on alkanut, monella kevyesti uudenvuodenlupausten siivittämänä. Minun vuoteni on alkanut kevein mielin, mutta raskain ruoin. Raclettea, blinejä jne. Nyt alkaa kuitenkin jo tuntua siltä, että olisi ihana mennä kohti keveämpää ja raikkaampaa ruokaa. Salaatit, niitä alan himoita.
Meidän perheen suosikkisalaatteihin kuuluu ehdottomasti kana-caesarsalaatti. Tästä pitävät lapset ja aikuiset. Toisekseen, tämä on minulle helppo ruoka, sillä Peter tekee sen aina. Vaikka kana-caesarsalaatti on useimmille ennestään tuttu, suosittelen juuri tätä reseptiä. Juju on hyvässä romainesalaatissa ja salaattikastikkeessa, joka ei ole valmismajoneesipohjainen. En pidä salaatista, joka on vuorattu majoneesikastikkeella. Kastike tekee salaatista velton, krutongeista märkiä ja peittää kaikki muut maut alleen jättäen kitalakeen rasvaisen tuntuman loppupäiväksi.
Kastikkeen tekeminen vaatii hiukan vaivaa, mutta on se sen arvoista. Krutongeista tulee puolestaan parhaita, jos teet ne itse. Valmiitakin saa kaupasta, mutta minun makuuni ne ovat liian suolaisia ja leipäpalat ovat liian pieniä ja turhan kovia, ei rapsakoita.
Kana-caesarsalaatti
Kastike
1 kokonainen raaka muna
1 valkosipulin kynsi murskattuna
reilu teelusikallinen Dijon-sinappia
2 sardellia hakattuina mössöksi
1 ruokalusikallinen kapriksia
1/4 sitruunan mehu
1 ruokalusikallinen Worchestershire-kastiketta
1 1/2 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
Ohje
Sekoita ainekset yhteen, kuitenkin niin, että öljy tulee viimeisenä, kapeana nauhana, jatkuvasti kovaa vispaten.
Lisäksi salaattiin tarvitset
1 ruukullisen romainesalaattia, pese ja revi salaatti
Ison kourallisen raastettua parmesanjuustoa
Muutaman siivun paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää (voit tehdä krutongit halutessasi myös ruisleivästä)
Kanafilepaloja niin paljon kuin itse haluat
Ohje
Leikkaa paahtoleivät kuutioiksi ja pyöritä niitä kulhossa, jossa on loraus oliiviöljyä ja kevyesti veitsen lappealla puolella murskattu valkosipulinkynsi. Poista muutaman minuutin jälkeen valkosipulin kynsi. Laita leipäkuutiot 150-asteiseen uuniin leivinpaperin päälle kymmeneksi minuutiksi.
Paista kanafilepaloja muutaman minuutin ajan paistinpannulla oliiviöljyssä ja mausta suolalla sekä pippurilla.
Laita revitty salaatti syvälle lautaselle. Lusikoi päälle kastiketta. Ripottele päälle raastettua parmesaania. Laita annoksen päälle paahtoleipäkuutioita. Lopuksi lisää kanapalat.