Hyvästi kylmä päivä!

Ranskalaisten vin chaud on raikas versio rakkaasta talvijuomastamme glögistä.

Kun Pariisin katukuvassa alkaa vilahdella hattuja ja kaulahuiveja, kahviloiden liitutauluille ilmestyy kuin ihmeen kautta myös vin chaud, ‘kuuma viini.’

Ranskalaiset tekevät glöginsä punaviiniin, mikä antaa sille melko raikkaan ja ryhdikkään pohjan. Myös vin chaud makeutetaan sokerilla tai hunajalla, ja perinteisesti maustetaan kanelilla ja appelsiinin kuorella. Muutkin joulumausteet ovat toki suosittuja, jopa yrtit, kuten tuore timjami, toimivat varsin aistikkaasti. Jotkut haluavat maustaa seoksen lorauksella konjakkia, mutta lisäalkoholi tekee juomasta helposti raskaan.

img_7116

Helppo ohje 6:lle

Ainekset:

1 pullo hedelmäistä punaviiniä. Koska juoma saa apua sokerista ja mausteista, melkein minkä tahansa viinin saa toimimaan, kunhan se ei ole kovin tanniininen. Erityisen kallista aarretta ei pataan kannata lorottaa, itse asiassa tämä on hyvä tapa saada vajaanakin seissyt pullo hyötykäyttöön.

100 gr ruokosokeria. Sokeri kannattaa lisätä muutamassa erässä välillä maistellen, jottei juomasta tule omaan makuun liian äitelää.

1 appelsiinin kuori (raastaessasi vältä kuoren valkeaa osaa), sekä loraus appelsiinin mehua.

1 kanelitanko (voit myös lisätä esim. tähtianiksen, muutaman neilikan, pari kardemumman siementä, puolikkaan vaniljapalon, ripauksen muskottipähkinää, puolikkaan teelusikallisen raastettua inkivääriä, mutta mausteiden sinfonia kannattaa pitää pienimuotoisena, jos haluaa nauttia viinillisemmistä aromeista).

Valmistus:

Laita ainekset kattilaan ja anna porista miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia. Suodata halutessasi. Kaada kirkkaisiin laseihin ja koristele kanelitangolla ja appelsiinin viipaleella. Tarjoile kuumana.

Juomasta saa astetta hienostuneemman valmistamalla sen edellisenä päivänä ja jättämällä sen maustumaan yön yli.img_7021

Kirjoittaja on Marko Pasanen

Hän on viiniin erikoistunut vapaa kirjoittaja ja Maijan Maailman viiniasiantuntija. Markon juttuja ihmisistä ja ilmiöistä viinien takana osoitteessa viininjuurilla.fi.

keittiossa.typo