Kotiimme rytmiä ja tilajakoa valaistuksella

Valaistuksella voidaan kotiin luoda rytmiä ja jakaa huoneen tiloja ikään kuin omiin käyttötarkoituksiinsa. Valaistus luo näkymättömät rajat huonetilojen väleille.

Tarkemmin mietittynä nuo valojen muodostamat rajat ovat näkyviä, mutta lempeitä. Rajoja, joiden yli tilan sisällä pääsee vapaasti kulkemaan. Ajatellaan tilaa, vaikkapa meidän isohkoa keittiötämme.

Valaisimet tukevat keittiömme omia toiminnallisuuksia. Valaisimet luovat tunnelmia ja jakavat saman huoneen sisällä tiloja:

  • Lukunurkkaus, jonka vieressä on hyvän lukuvalon antava jalkavalaisin.
  • Viinikaappiseinusta, jonka päällä on tv, taulu sekä musiikkilaite ja niiden yläpuolella valaisimet, jotka polttimon peilipinnan ansiosta eivät heijasta suoraan alas tv-ruutuun.
  • Ruokailutila, jonka yläpuolella ovat kattovalaisimet, jotka ovat säädettävissä tarvittaessa tunnelmallisen himmeiksi tai riittävän tehokkaiksi helpottaakseen keski-ikäisiä näkemään sen, mitä suuhunsa laittavat.
  • Kokkauspiste, jonka päällä liesituulettimessa on riittävän tehokas valaisin.
  • Tiskipöytä, jonka päällä välitilassa on valaisin työskentelyvalona. Valo on tehokas, jotta työskentely olisi mielekästä.
  • Sivupöytä, jonka päällä on tunnelmaa tuova pöytävalaisin, joka on varustettu melko himmeällä ja noin 2700 kelvinin polttimolla.
  • Eikä unohdeta ulkovaloja, jotka koristavat talvikaudella ikkunalaudalla olevia kukkaruukkujen havukasveja ja kanervia antaen ulos ja sisään tunnelmaa.

Yhdessä huoneessa on siis monta funktiota ja jokaisella valaisimella on oma tehtävänsä. Tehtävän mukaisella valaisimella on puolestaan jokin vaatimus polttimolle, valon suunnalle, valon lämmölle, valaisimen ulkonäölle jne. Nämä valaisimet ja niiden antama valo tuovat rytmiä huoneeseen.

IMG_7085
Polttimoissa on peilipinta. Näin valo ei heijastu suoraan alaspäin.

Epäsuoraa valoa

Minun mielestäni varsinaista yleisvaloa tarvitaan lähinnä vain siivouksen yhteydessä ja siitäkin olen melkein valmis luopumaan, ottamaan siis vastaan villakoirat, jos kaunis valaistus sitä vaatii.

MM-0671
Meidän olohuoneessamme ei ole kattovaloa. Emme halunneet pintajohdottaa kattoa, eikä rakenteita voinut purkaa piilojohdotuksen aikaansaamiseksi.

IMG_9125

Alunperin julkisista tiloista tuontituotteena koteihin tuotu epäsuoran valaisemisen tapa valaisee tilaa pehmeämmin, mutta silti tehokkaasti. Edellyttäen, että valolähteet on hankittu oikein. Riittävän tehokas ja oikea valosävy sekä häikäisemätön valonlähde ovat edellytyksiä hyvään valaisuun. Epäsuora valaistus antaa huoneeseen myös tunnelmaa, jos valaisimet ovat varattu himmentimellä.

Epäsuoran valaistuksen ansiosta voidaan huoneen yleisvalosta huolehtia mielenkiintoisemmin, pehmeämmin ja rytmikkäämmin. Kun yleisvalosta on huolehdittu, kauniit ja näyttävät valaisimet voivat tarvittaessa tuoda tunnelmaa ja rytmiä huoneeseen.

Keskellä huonetta, joka suuntaan valaisevaa yleisvaloa tarvitsen harvoin. Oikeastaan tuollaiset kattovalaisimet ovat parhaimmillaan sammutettuina.

Eteinen

Eteisemme kattoa jouduttiin laskemaan, jotta sähkökaapelit saatiin kulkemaan alas lasketun katon yläpuolella piilossa. Better Home’in huonetta kiertävän kattolistan yläreuna kiinnitettiin seinään niin, että katon ja listan väliin jäi kahdeksan senttimetrin rako. Cariitin led-valokiskot sijoitettiin puolestaan Better Home’in kattolistan taakse kiinnittämällä kiskot suoraan seinään. Muuntaja jätettiin kannen taakse kattorakenteisiin.

Rakenteensa ansiosta valo pääsee kulkemaan kattolistan ja katon välistä huoneeseen epäsuorasti heijastuen kattopinnan kautta. Kattolistan taakse asennettiin myös valoteippiä, jottei valo läpäise listaa vaan ohjautuu katon kautta huoneeseen.

Tarvittaessa valo säädetään kirkkaalle tai himmeälle luoden vain tunnelmaa. Epäsuoran valon kirkkautta voi meille valitun järjestelmän avulla nimittäin säätää kauko-ohjaimella. Kun katon listavalo on oikein himmeällä, mummini vanha valaisin pääsee oikeuksiinsa luoden kattoon pitsikuvion.

IMG_9154

IMG_9164
Epäsuora valo heijastuu kattopinnan kautta. Tarvittaessa valaistus saadaan hyvinkin kirkkaaksi, mutta silmiähäikäisemättömäksi. Pelkkä epäsuora valo on usein myös tylsä ja kliininen sekä tarvitsee “avukseen” muita valolähteitä.
img_1313
Katon valolista tuo kattoa ikään kuin lähemmäs katsojaa. Eteisen huonekorkeuden ollessa 365 cm tämä  huonekorkeuden “madallutus” toimii.
Suunnittelija Maija Lukkari-Nyman 10
Samanlainen kattovalorakenne luotiin myös vanhan kotimme eteiseen.

Kylpyhuone

Kylpyhuoneen takaseinälle rakennettiin valolista puusta, jonka taakse valitsimme Cariitin valikoimista led-valokiskon. Näin saimme miellyttävän seinää valaisevan “pyyhkäisyvalon” antamaan kylpyhuoneeseen tunnelmaa, mutta myös tuomaan lisävaloa epäsuorasti. Pyyhkäisyvalo korostaa myös kaakeleita ja tuo esille niiden kauniin epätasaisen ja “lasimaisen” pinnan.

Valolistan rakenne tehtiin puulevyllä, joka tasoitettiin ja maalattiin katon sävyyn. Sen taakse asennettiin led-valokisko. Puulevyn eteen puolestaan asennettiin Better Home’in kattolistat, jotta pyöristys kulkee kauniisti ympäri koko kylpyhuoneen kattoa.

IMG_9139img_1318

 

kotona.typo

Cariitti shop

Cariitti on led- ja valokuituvalaisimiin keskittynyt perheyritys, jonka valaisimet ovat ominaisuuksiltaan markkinoiden huippua. Cariitti keskittyy laadukkaisiin tuote- ja palvelukonsepteihin. Valikoima on laaja ja saatavilla on heti varastotuotteita sekä erikseen räätälöityjä, asiakkaan tarpeita vastaavia valaistusratkaisuja. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

 

www.cariitti.fi

Better Home

Better Home’lta löytyy valtava määrä erilaisia katto- ja jalkalistoja, boordi- ja kehyslistoja, koristeparruja, rosetteja sekä julkisivukoristeita ja -listoja. Heiltä saat tarvittaessa myös asennuspalvelua. Matti Salonen auttaa aina ystävällisesti listavalintojen tekemisessä ja asennusohjeistuksissa.

myynti@betterhome.com
Puh. 010 505 2020

www.betterhome.com