Rakastan kunnostettuja lattioitamme! Ennen kohtaamistamme lattiamme olivat eläneet jo monta vuosikymmentä, 114 vuotta. Niiden paksujen kellastuneiden lakkapintojen päällä oli tanssittu, rakastettu, riidelty ja tehty työtä huoneiston oltua välillä toimistokäytössä.
Mitähän kaikkea nuo lattiat ovatkaan nähneet ja mitä kaikkea ne vielä tulevat näkemään? Toivottavasti onnea ja rakkautta, paljon yhteisiä vuosia.
Meidän remontoitavan asuntomme lattiat vaativat kunnostamista ja huoneistomme lattioiden voikin sanoa muodostaneen varsinaisen tilkkutäkin monine eri lattiapintoineen. Huoneistosta löytyi ruutu- ja kalanruotoparkettia, lautaparkettia sekä klinkkeriä ja niiden alta lautalattiaa.
Päädyimme säilyttämään ja kunnostamaan ruutuparketti- ja lautalattiat. Lautalattioiden kunnostaminen oli työlästä, sillä paikoittain lattiaa uupui kokonaan ja korjaaminen vaati taidokasta kädentyötä. Muut vaihtoehdot eli uuden lattian asentaminen vanhan päälle tai lautalattian purkaminen houkuttelivat vielä vähemmän.
On mukavaa, että olemme säästäneet jotain vanhaa, vaikka kunnostettu jälki ei olekaan porvarillisen hienoa yhtenevine massiivipuisine parkettilattioineen tai trendikkäine kalanruotoparketteineen. Trendeistä minä itse en kovasti piittaa tai ainakin kyllästyn niihin pian. Näissä lattioissa elää tarina. Minulle se merkitsee paljon!
Uusi kunnostettu ruutuparketti
Yli puolet huoneistomme pinta-alasta oli vanhojen ruutuparkettien peittämää. Onneksi nämä vanhat alkuperäiset ruutulattiat olivat säilyneet ja ne olivat kunnostettavissa Parkettiliike Mika Borg Oy:n Alvar Borgin taitavissa käsissä. Pieniä paloja irtosi vanhoja listoja irrotettaessa, mutta ne saatiin paikkakorjauksella kuntoon. Injektoimalla liimaa reunoistaan irvistäviin lattiaruutuihin saatiin parketti tasaisesti alustaansa kiinni. Valitettavasti injektoitavia ruutuja oli paljon, mikä nosti lattiakunnostuksen hintaa.
Lue juttu haasteista ja kunnostusvaihtoehdoista täältä. Halvalla emmekä helpolla päässeet, mutta teimme samalla eettisen teon. Säilytimme vanhaa – myös kulttuurillisesti eettistä.
Lautalattiat
90-luvun taitteessa asennettu lautaparketti ja yhteen huoneeseen asennettu kalanruotoparketti purettiin. Niiden alta löytyi lautalattiaa. Lattiaa kuitenkin uupui paikkapaikoin ja mm. keittiön klinkkerilattian alta lattia oli pahasti vaurioitunut.
Purimme piianhuoneen ja keittiön välisen seinän. Lautalattiaa puuttui puretun seinän alta. Koska halusimme säilyttää vanhaa, mielestäni paras vaihtoehto oli täyttää vanhat seinäraot lankuilla, vaikka ne sitten menevätkin poikittain lattian muiden lautojen kanssa. Samalla saimme piilotettua nipun johtoja lautojen alle. Aiemmin vastaavissa tilanteissa minulle on sanottu “ei onnistu”, mutta Alvar Borg suhtautui kaikkeen positiivisesti ja onnistui korjaamaan sen, mikä monelle olisi ollut kuulemma mahdotonta.
Uudet kynnykset kertovat tarinan
Myös lohduttoman näköiset kynnykset saatiin korjattua. Voit etsiä ennen ja jälkeen -parit alla olevan kuvan kynnyksille 🙂
Koska huoneistossamme lähes kaikki on vinoa tai kieroa (myös huumori), lattiakynnysten tekeminen oli myös varsinainen taidonnäyte. Esimerkiksi olohuoneen ja “hallin” lattiat ovat eri korkeudessa ja lisäksi lautalattia on kalteva. Kuitenkin kynnys saatiin asennettua tyylikkäästi. Etkä ikinä usko, mutta kynnys on tehty Billnäsin vanhan rikkoutuneen kirjoituspöydän kannesta. Mahtavaa kierrätystä!
Viimeistelyt
Parkettilattiat käsiteltiin hionnan jälkeen kertaalleen Allbäckin pellavaöljyvahalla. Vahan levitys tehtiin käsin sienellä. Ylimääräisen vahan poisto sekä pinnan kuivaus/kiillotus tehtiin lattianhoitokoneella. Tämä Ruotsissa kehitetty eettinen tuote koostuu pellavaöljystä ja mehiläisvahasta, eikä tuote sisällä haitallisia liuotinaineita tai kemikaaleja. Löydät vahasta lisää infoa täältä.
Lattia jäi mielestäni kauniin eläväksi ja tunnultaan silkkiseksi ja siinä on ihana puun tuntu. Mielestäni tuo käsittely sopii erityisen hyvin jugendasuntoon ja antiikkitammiparkettiin.
Lautalattioiden loppuviimeistelyn teimme lipeöimällä. Lipeäkäsittely on vanha perinteinen tapa käsitellä lattia kulutusta kestäväksi. Tämä oli erityisen hyvä vaihtoehto myös siksi, että lautalattiamme koostuivat kolmesta eri puusta ja niiden sävyt olisivat olleet melko eriävät. Lipeäkäsittely tasoittaa näitä eroavaisuuksia.
Lautalattiat ovat lipeöinnin jälkeen öljytty Conwoy Mestarinöljyllä suunnilleen samalla menetelmällä, kuin ylhäällä kuvattu ruutuparkettien öljyntä. Lautalattiat on syytä öljykäsitellä uudestaan. Tähän uusintakäsittelyn ajankohtaan vaikuttaa käytön kuluttavuus. Öljyäminen on edessä, kun lattia alkaa näyttää kuluneelta. Eteiseen ja kenties keittiön tiskipöydän edustalle uusintaöljyäminen tulee ajankohtaiseksi talven aikana, muualle kahden vuoden sisällä.
Jännää muuten, että lipeäkäsittelyn lopullinen tulos on nähtävissä vasta ehkä jopa reilun vuoden kuluessa. Lipeä syövyttää harmaannuttavasti, hienovaraisesti vaalentaen. Lipeöinti estää myös puuta kellastumasta. Itse pidän erityisesti siitä, ettei pinta näytä maali- tai lakkakäsitellyltä, vaan luonnolliselta.
Parkettiliike Mika Borg Ab
Parkettiliike, jonka toimintaan kuuluvat kaikki puulattioiden kunnostamiseen liittyvät työt ammattitaitoisesti ja ystävällisesti.
Alvar Borg
Osoite: Brobackavägen 24, 02820 Espoo
Matkapuhelin: 0400 448 824
Sähköposti: alvarborg@mikaborgab.com
Rakennusapteekki
Myymälät Billnäsissä ja Helsingin keskustassa. Helsingin myymälässä myydään lamppuja, heloja erinäisille aikakausille, tapetteja ja väriä – kaikki mitä tarvitsee onnistuneeseen asuntoremonttiin. Billnäsin myymälän valikoima on laajempi ja siellä sijaitsee myymälän lisäksi varaosapankki sekä varasto.
Helsinki
Korkeavuorenkatu 8, 00120 Helsinki
Puhelin +358 (0) 9 698 1350
Billnäs
Ruukintie 9, 10330 Billnäs
Puhelin +358 (0) 19 233 975