Japani kulhossa – tonkatsu

Moni on varmasti huomannut, että kulhoista tarjottavat all-in-one-sapuskat ovat nyt sangen trendikkäitä. Niinpä japanilaiset donburi-annokset ratsastavat nyt ruokamuodin aallonharjalla, vaikka eipä silti, ainakin minä aion valmistaa niitä myös kulhoinnostuksen laannuttua.

Donbureja on monenlaisia, mutta pääperiaate on, että annos rakennetaan kulhoon (doburi tarkoittaa kirjaimellisesti kulhoa) riisistä ja sen päällä olevasta liha- kasvis- tai kalalisukkeesta.

Tonkatsu on yksi donburi-suosikeistani. Siinä riisi tarjoillaan leivitetyn, rapsakan possunleikkeen, ohueksi suikaloidun kaalin ja kirpeän kastikkeen kera. Kaali ja hapan kastike taittavat ja keventävät kivasti possun rasvaisuutta.

Helsingin kaupungin järjestämän Japan Weekin hengessä haluan jakaa Maijan maailman lukijoille tämän vaivattomasti valmistuvan tonkatsu-reseptini, jonka olen aikaisemmin julkaissut blogissani.

Annoksen ainoa vähän vaikeammin saatavilla oleva raaka-aine ovat leivityksessä käytettävät japanilaiset pankojauhot, joiden korvaamista kotoperäisillä korppujauhoilla ei voi suositella. Myös riisin olisi hyvä olla japanilaista, pyöreäjyväistä riisiä tai tarvittaessa puuroriisiä. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, tonkatsun kanssa on vaikea mennä metsään.

Eikä muuten haittaa, jos keittiönkaapeistasi ei kulhoja löytyisikään – annoksen voi rakentaa myös syvälle lautaselle.

IMG_2540-2 (1)

Tonkatsu (neljälle)

400 g (luomu)possun ulkofilettä

1 (luomu)kananmuna

1 tl vettä

vehnäjauhoja leivittämiseen

japanilaisia pankojauhoja leivittämiseen

hienoa merisuolaa

mustapippuria myllystä

rypsiöljyä paistamiseen

Tonkatsu-kastike

1,5 dl ketsuppia

0,4 dl worcestershire-kastiketta

1 tl sinappijauhetta

2 rkl japanilaista soijaa (esim. Kikkoman)

2 rkl miriniä

Lisäksi 

1/4 osa keskikokoisesta kaalista

keitettyä tai höyrytettyä japanilaista riisiä

keittiossa

 

Valmista ensin kastike: Sekoita sinappijauhe miriniin. Lisää muut aineet ja sekoita. Jätä odottamaan.

Keitä tai höyrytä riisi. Suikaloi kaali hyvin ohueksi. Parhaimpaan lopputulokseen pääset vihannesmandoliinilla.

Jaa liha kahdeksaan yhtä leveään viipaleeseen. Kuivaa lihojen pinta talouspaperilla. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Riko kananmuna yhdelle lautaselle. Riko munan rakenne ja ohenna se vedellä. Levitä vehnäjauhot omalle ja pankojauhot omalle lautaselleen.

Käytä paistamisessa mielellään lämpömittaria. Kuumenna öljy 190-asteiseksi joko valurautapadassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Öljyä tulee olla pohjalla runsaasti, noin viiden senttimetrin korkeudelle asti. Öljyn lämpötilan olisi hyvä pysyä 170-190 asteessa kypsennyksen ajan – näin lopputuloksena on rapea, mutta ei palanut pinta. Riittävän kuumasta öljystä ei myöskään imeydy ruokaan yhtä paljon rasvaa kuin viileämmästä öljystä.

Pyöräytä lihat ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi pankojauhoissa. Paista lihat parissa erässä kuumassa öljyssä kolmisen minuuttia per puoli, kunnes liha on kypsää ja pinta kullankeltainen ja rapea. Nosta reikäkauhalla tai pihdeillä hetkeksi talouspaperin päälle. Suikaloi liha (annoshan on alun perin tarkoitettu puikoilla syötäväksi).

Tarjoa liha tonkatsu-kastikkeen, suikaloidun kaalin ja japanilaisen riisin kera. Japanilainen vihreätee sopii juomaksi mainiosti.

Kirjoittaja on Selina Vienola

Selina Vienola on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja
ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta
tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta
huonolle. Selinan Dilliä ja piparjuurta -blogista
 (http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/löydät lisää herkullisia reseptejä.

Maija ps.

Rakastan japanilaista ruokaa, mutta tonkatsu on minulle uusi tuttavuus. Jess, sunnuntain ruokaidea suoraan Selinan tarjoilemana.

keittiossa.typo