Juustoinen papu-enchilada

Olen jo aiemmin kertonut, että vietin 17-vuotiaana vaihto-oppilasvuoteni Louisianassa. Mielessäni palaan usein Missisipin suistoon, Mandevillen High Schooliin, New Orleansin ranskalaiseen kaupunginosaan sekä paikalliseen meksikolaiseen ravintolaan.

Vaikka aikaa tuosta vuodesta on kulunut jo hurjasti, tunnen piston sydämessäni, kun mietin Louisianan aikoja. Ruokaakin kaipaan – en pelkästään cajun-keittiön antimia vaan myös meksikolaista (oikeammin tex-mex) pöydän antimia. Muistan ja lähes tunnen Louisianan suiston tuoksun, kosteuden ja kuumuuden kesäaikaan, kun kurvasimme ystävättäreni kirkkaan punaisella bemarilla paikalliseen meksikolaiseen ravintolaan. Minä tapasin valita itselleni lähes aina saman annoksen – tuhdin papu-enchiladaksen.

Kokemuksia ja jazz-rakkautta rikkaampana palasin takaisin Suomeen, mutta ikävöin aina takaisin syvään etelään. Tätä annostani jäin myös kaipaamaan. Etsimisestä huolimatta en vastaavaa Suomesta löytänyt. Vuonna 1990 ei Helsingissä ollut paljoakaan meksikolaisia ravintoloita, eikä niistä ainakaan saanut yhtä hyvää minun rakastamaa papumössöä, niin kuin minä sitä kotosuomalaisittain kutsuin.

Vuosien saatossa Suomen meksikolaisen ravintolamaailman kirjo ja niiden tarjoamat ateriat ovat varmasti parantuneet, mutta me olemme tuunanneet kotona sellaisen papumössön, joka vetää vertoja Louisianan ravintola-annokselleni tai ainakin on niin lähellä alkuperäistä, ettei paremmasta ole enää väliä.

Täydellinen juustoinen papu-enchiladas.

Maijan juustoinen papu-enchilada

1 sipuli

4 valkosipulin kynttä

3 rkl voita

1 prk GoGreen kidneypapuja (400 g)

1 prk GoGreen mustapapuja (285 g)

1 tl kuminansiemeniä

1 tl jauhettua juustokuminaa

1 tl kanelia

1 prk tomaattimurskaa (400 g )

1 prk tacokastiketta (230 g)

8 kpl tortilloita

200 g cheddarjuustoa

1 dl vettä

1 lime

korianteria

avokadoa

Ohje

Hakkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi ja kuullota pannulla runsaassa määrässä voita. Lisää joukkoon paketit huuhdeltuja kidney- ja mustapapuja. Jauha morttelissa kuminansiemenet. Lisää sipulin ja papujen joukkoon kuminansiemenet, kaneli ja juustokumina.

Survo tasaisella lasin pohjalla tai perunanuijalla puolet papu-sipuli-täytteestä paistinpannulla ja sekoita uudestaan koko satsi. Näin saat täytteeseen myös survottuja papuja sekä sattumia kokonaisista pavuista. Lisää joukkoon tomaattimurska ja yksi purkki tacokastiketta. Anna hautua n. 10 min.

Voitele uunivuoka. Laita puolet juustosta ja täytteestä sivuun odottamaan ja käytä puolestaan puolet täytteestä ja juustosta lettujen täyttämiseen asettelemalla täytettä vanamaisesti keskelle tortillalettua ja ripottamalla juustoa päälle. Asettele  täytetyt ja rullatut tortillat vierekkäin uunivuokaan.

Lisää jäljellä olevaan täytteeseen n. 1 dl vettä ja sekoita, jotta kastikkeesta tulee juoksevampi. Levitä loput täytteestä uunivuoassa olevien käärittyjen lettujen päälle. Ripottele loput juustosta kastikkeen päälle.

Laita 175 asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Asettele päälle avokadon viipaleita ja purista päälle limemehu sekä hakattua korianteria.