Keittiöfinaalin voittajalle on valittava koneet ja tasomateriaalit

Keittiöfinaalin voittaja on tiukan kisan jälkeen löytynyt. Kerroin aikaisemmin artikkelissa Keittiöunelmia- ja painajaisia vaikeudestani tehdä päätöksiä oman kodin keittiöratkaisuissa. Kun valittavia asioita on paljon, aikataulut painavat työmaalla, töissä ja kotona, on ratkaisujen tekeminen entistäkin vaikeampaa budjetin puitteissa.

Ensinnäkin, tieto luo tuskaa – kivoja vaihtoehtoja on valtavasti. Lisäksi, vanhan huoneiston purussa ja remontoinnissa esiin tulevat yllättykset saattavat muuttaa suunnitelmia ratkaisevasti. Eivät pelkästään niiden rakenteellisen toteutuksen kannalta, vaan myös myös kustannusten osalta. Myös “toisessa päässä taloa” tapahtuva yllättävä muutos ja siitä aiheutuva kustannus vaikuttavat toisaalla tehtäviin ratkaisuihin.

putki (1 of 1)
Esimerkiksi nämä putket putkahtivat esille purkupuuhissa ja aiheuttivat päänvaivaa. Voidaanko putket poistaa, voidaanko ne piilottaa kaappeihin, voiko niiden eteen sijoittaa kaapin ja jättää putket kaapin taakse piilon, tuleeko kaapeista tuolloin liian syvät?

Kokonaisbudjetti

Useamman remontin tehneenä, olen oppinut pitämään kokonaisbudjetista melko hyvin kiinni. Kokonaisbudjetit ovat joissain aiemmissa remonteissa paukkuneet ja pahasti. Onneksi olen viisastunut vahingoista. Tämä tarkoittaa sitä, että jos toisaalla tulee lisäkustannuksia, yritän tehdä edullisemman ratkaisun muualla. Ainahan tämä ei ole mahdollista, mutta silloin kun on, teen sen mielelläni. Tai jos en mielelläni, pystyn kuitenkin kuuntelemaan järjen ääntä. Lompakko kun ei ole pohjaton ja laina pankillekin on maksettava takaisin, vaikka se oli edullinen onnistuneiden pankkilainaneuvotteluiden johdosta.

Voittaja

Artikkelissa Keittiöunelmia- ja painajaisia esittelin kaksi finaaliin päässyttä Keittiömaailman keittiötä. Ylivoimaiseksi voittajaksi selvityi keittiö B, onnea! 🙂 Toki me teimme lopullisen päätöksen ihan omalla harkinnallamme, mutta teidän äänenne tukivat meitä. Eniten ääniä Fb:ssa, saitilla, kadulla ja priveboxissa tuli teiltä lukijoilta vaihtoehdolle B.

Keittiöiden A ja B hintaero ei ollut kovinkaan merkittävä kaapistojen osalta. Molemmissa vaihtoehdoissa on lähes yhtä paljon mekanismeja ja kaapin runkoja. Valinta tehtiin siis täysin käytännöllisyys – ja esteettisyyskulmalla.

5

Keittiömaailman kuvia keittiöstä B.

Tasot ja kodinkoneet

Keittiön hintaan merkittävämmin vaikuttavat tekijät tulevat kodinkoneista ja keittiötasomateriaaleista. Keittiökodinkoneiden hinnaerot vaihtelevat kaikkea maan ja taivaan välillä ihan niin kuin keittiötasomateriaalienkin hinnat. Jos tasoon valitaan esimerkiksi puristemassa- tai kvartsitaso voi hinta olla massiivipuutasoon tai laminaattiin verratuuna moninkertianen. Toki jokaisella materiaalilla on omat hyvät puolensa tai heikkoutensa. Esimerkiksi kivi luonnonmatreiaalina on kaunista, puristemassat ovat muotoiltavissa haluamaasi muotoon, massiivipuupinnat hiottavissa uudestaan ja laminaattipinta on puolestaan helppohoitoinen.

Kodinkoneiden markkinat ne vasta pään sekoittavatkin. Esimerkiksi täysininegroitavaan Mielen pakastimeen uppoaisi lähes 9000 euroa. Ymmärrettävästi Mielen koneet ovat laadukkaita ja tässä jääpalakoneen sisältävässä laitteessa saat jääkaapin lähes kokonaan kalustepeitteen taakse. Ainoastaan jääpala-annostelija näkyy kaapin ovessa ja muistuttaa sinua teknisestä laitteesta sen takana. Toisaalta esimerkiksi AEG:ltä löytyy integroitavia pakastimia, tosin ilman jääpalakonetta, mutta hinta on tuolloin yksi viidesosa Mielen hinnoista. Tuotteet eivät siis ole täysin vertailukelpoisia.

Miele jääapala

Kuva www.miele.fi

Uuneissa puolestaan Gaggenaun 90 cm leveä klassikkouuni on ehdoton uuniunelmani, mutta hinta verrattuna esimerkiksi Siemensin vastaavan kokoiseen uuniin on lähes kolminkertainen. Näissäkin tuotteissa on ulkonäöllisiä ja teknisiä laiteominaisuuseroja, mikä vaikeuttaa entisestään päätöksien tekemistä. Tarvitsemmeko esimerkiksi pyrolyysipuhdistuksen?* Kun sama vertailu jatkuu kaikissa laitteissa, alkaa hintaeroista muodostua massiivisia.

uuni gaggenau
Kuva lempiuunistani (Gaggenau) vanhassa keittiössämme.

keittiossa

 

Laite ja tasomateriaalivalinnat vaativat siis myös pohdintaa ja laskimen esilleottoa. Kerron myöhemmin päätöksistämme, kun saamme tehtyä lopulliset valinnat, mutta sitä ennen kuulisin mielelläni vinkkejä sinun lempikodinkoneistasi tai tasomateriaaleista!

Katso millaisen videon Maj, Riitta ja minä teimme Keittiömaailman upeissa uusissa tiloissa Fabianinkadulla ja saat esimakua Keittiömaailman laajasta tuotevalikoimasta. Ps. Video ei ole tarkoitettu tosikoille 🙂 Videoon pääset täältä.

kotona.typo

Artikkeli on tehty yhteistyössä Keittiömaailman kanssa.

*) Pyrolyysipuhdistuksessa uuni kuumennetaan 500 asteeseen, jolloin uuniin valunut rasva ja ruuanjäämät palavat tuhkaksi. Uuni on tällöin helppo pyyhkiä puhtaaksi. Uunissa on erityinen pinnoite, joka kestää näin lämpimän kuumuuden. Pyrolyysipuhditus on siinä mielessä hyvä, ettei puhdistamisessa tarvitse käyttää lainkaan puhdistusaineita tai kemikaaleja.