Maailman parhaimmat (Jamie Oliverin) leivät

Tammikuun ark(t)inen elo on alkanut monella tapaa jäätävästi. Remontissa on nähty erinäisiä jännittäviä käänteitä ja pakkanen on paukkunut tehden ulkojuoksusta ainakin haastavampaa. Olen myös selvinnyt joulun ja Espanjan matkan antimien hiukan liioitellusta ruokailoittelusta, mutta nyt elämä on palannut takaisin perusraiteilleen.

Joulun jälkeen on mieleni tehnyt luonnostaan syödä melko kevyttä ruokaa välttäen myös turhia sokereita. Nyt “savun hälvettyä” alkaa taas normiruoka maistua. Aloin jo eilen illalla haaveilla ruokakaappiemme sienivarastoista ja meidän perheen ‘all time favourite’ -sienileivistä.

Sienet ovatkin minulle suuri intohimo parilla tapaa. En vain rakasta sieniruokia, vaan minusta sieniä on myös ihana poimia. Olimme joulukuun lopulla mökillä ja meinasin tulla hulluksi metsien sienirunsaudesta. Heittäydyn nimittäin metsässä hiukan turhan ahneeksi. Toivonkin, ettei ihmisen todellista luonnetta mitata sienimetsäkäytöksellä. Löydettyäni sieniapajat en haluaisi millään lopettaa poimimista ennen kaikkien metsän sienien ohjautumista minun koriini. Sienien kerääminen on kuitenkin huomattavasti miellyttävämpää kuin niiden jälkikäsittely. Onneksi pienessä yöpakkasessa kohmettuneet suppilovahverot ovat siistiä puuhaa, puhdistamista ei paljoakaan tarvita.

Joulukuun 19. päivän satoa.

Meidän perheessämme muutkin kuin minä rakastavat sieniherkkuja, mutta yksi sieniresepti on yli muiden. Tähän voit lisätä mitä tahansa metsäsieniä. Oma suosikkini ovat herkkutatit, mutta Peterin mielestä sienitäytteestä tulee silloin turhan “kermainen”.  Suppilovahveroita sekä kantterelleja meiltä löytyy runsaasti kuivattuina ja pakasteena, tattisaalis jäi viime vuonna lähes olemattomaksi. Niin tai näin, minusta nämä leivät ovat kaikilla metsäsienillä aivan loistavia.

Jamie Oliver´s ultimate mushroom bruschetta

sienet-3

Sienileipä 2-4:lle

Oliiviöljyä

Reilu 1/2 litraa  puhdistettuja metsäsieniä. Pilko suurimmat sienet hieman pienemmiksi. Pienet sienet voit jättää kokonaisiksi.

2 valkosipulinkynttä hienonnettuina.

Muutama timjaminoksa, lehdet riivittynä

Runsaasti tuoretta pieneksi silputtua persiljaa

Merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria

2 chiliä hienonnettuina

Pieni pala voita

1 sitruuna

2-6 viipaletta maalaisleipää
sienet-2

Ohje

Kuumenna niin suuri paistinpannu, että sienet voi kypsentää yhdessä
kerroksessa tai kypsennä sienet kahdessa erässä.

Kaada sopivasti oliiviöljyä pannulle ja lisää pilkotut sienet. Jos käytätä tuoreita sieniä, valmista ne ensin ja anna enimpien nesteiden haihtua.

Lisää hienonnettu valkosipuli ja timjami sekä persilja.

Lisää mustaapippuri ja hienonnettu chili ja halutessasi suolaa. Huom! Jos käytät normaalisuolaista voita, saat siitä myös melko runsaasti suolaa. Anna paistua muutama minuutti.

Jos sienet uhkaavat kuivua, lisää hieman oliiviöljyä.

Anna sienien paistua pannulla joitain minuutteja (noin 3-4 min), lisää voi ja purista sienille hieman sitruunamehua. Varo lisäämästä mehua liikaa, ettei sitruuna peitä alleen sienien omintakeista makua.

Lopuksi lisää 2-3 rkl vettä, jotta syntyy hieman kastikemainen koostumus ja anna olla
vielä hetki liedellä.

Paahda leivät, asettele lautaselle ja laita päälle sieniseosta.

sienet-4

Saman reseptin kerroin suosikkinani myös Avotakka-lehdessä, johon minusta ja meidän keittiöstämme tehtiin juttu viime vuoden marraskuun numerossa.

keittiossa.typo