Kesä, raparperi sekä mansikat kuuluvat yhteen ja marenki kruunaa koko jutun. Parasta on tietenkin myös mummi, joka käväisee mökillä ja vierailun päätteeksi leipoo meille ja seuraaville kesävieraillemme maailman parhaan raparperipiirakan.
Imelää, mutta ei liian makeaa. Sokeria on monessa jälkiruoassa minun makuuni liian paljon. Kivaa tvistiä tuo raparperitäytteen maustaminen kanelilla ja pohjaan sujautettu inkiväärijauhe. Ja marenkipäällistä nyt ei voita mikään!
Raparperi-marenkipiirakka
Pohja
150 g voita
1/2 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
¼ suolaa
1 rkl kylmää vettä
1 tl inkiväärijauhetta tai vajaa tl raastettua tuoretta inkivääriä
Täyte
noin 400–500 g raparperia pilkottuna
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 tl kanelia
Ohje
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja jatka vatkaamista. Lisää joukkoon tuore raastettu inkivääri. Jos käytät inkiväärijauhetta yhdistä se jauhoihin leivinjauheen kanssa. Lisää jauhoseos voi-sokerivaahtoon. Anna taikinan levähtää jääkaapissa n. tunnin ajan.
Vuoraa irtopohjavuon pohja ja reunat leivinpaperisuikaleilla. Painele taikina irtopohjavuoan pohjalle ja hiukan myös vuoan reunoille.
Pese raparperit. Leikkaa pieniksi noin 1/2 cm:in paksuisiksi paloiksi. Yhdistä sokeri, kaneli sekä perunajauhot ja lisää raparperipalojen joukkoon. Laita täyte vuokaan piirakkapohjan päälle.
Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.
Marenki
5 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
Ohje
Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
Levitä marenki rennolla otteella piirakan päälle. Nosta uunin lämpötilaa 250 asteeseen ja paista piirakkaa vielä pari minuuttia grillivastuksen alla, kunnes marenki on saanut kauniin värin.
Makupalaksi mansikoita
Viipaloi piirakan päälle mansikoita tai tarjoile ohella.