Arkiaamun jalka- ja vatsajumppa

Paras juoksukausi on alkamassa. Silloin ei ole liian kylmä, eikä liian kuuma. Vesisade minua ei haittaa, kunhan saan puhelimen suojaan sateelta. Lumisade tekee maan liukkaaksi. Mutta ei sekään tee mitään, kun juoksen Icebuckseilla.

Ennen parasta juoksukautta, jolloin en oikeastaan malta tehdä juuri lainkaan jumppia, esittelen jalka- ja vatsajumpan, jota tapaamme ystäväni kanssa tehdä. Tuttuun tapaan, jumppaamme kuulokkeet korvilla toistemme korviin huohottaen, vähintään parinkymmenen kilometrin etäisyydellä toisistamme.

Peterin mielestä tämä “jumppaformaattimme” on jokseenkin huvittava, positiivisesti kuitenkin. Onhan tämä toki minun ja ystävättäreni mielestäni myös sitä, mutta huvittavuuden lisäksi tämä tapa on varsin tehokasta ja kannustavaa.

Jos tämä jalka- ja vatsajumpaa jää tekemättä, ei voi ainakaan syyttää kiirettä tai rahavajetta. Harrastus on ilmainen ja aikaa hommaan tuhrautuu hiukan vajaat puoli tuntia. Ainakin pienen tauon jälkeen saa tällä täsmäiskulla reisi- ja peppulihakset kipeiksi. Ah, miten tuollainen osuma tuntuukaan hyvältä.

Miksi jumpata?

Jos haluat kasvattaa jalkalihasmassaasi, saat hyppiä näitä jumppia paljon. Ja oikeastaan sinun pitäisi kyykätä paljon (ei hyppiä) lisäpainojen avulla reisilihasten kasvutoiveissa (tai -pelossa). Minulla tämä jumppa toimii aamun aineenvaihdunnan herättäjänä ja lihaskunnon ylläpitäjänä. Toisaalta, minulla on myös menossa vaihe, jossa en ole kovinkaan kiinnostunut urheilun ulkonäkövaikutuksista. Jumppaan ilokseni, sillä se tuo lähinnä hyvän kokonaisvaltaisen olon. Tämä vaihe siis erotuksena välillä pikavisiitillä käyvistä elämänvaiheista, jolloin haluan muokata urheilulla kroppaani. Siihen taidan olla nykyään liian mukavuudenhaluinen ja armollinen.

MM jumppa2-5

Säännöllinen jumppa saa minut myös skarppaamaan muutenkin. Syön järkevämmin, jos urheilen. En mm. unohtele kiireessä välipaloja, en syö liian isoja annoksia kerralla, mikä saa olon raskaaksi. Urheilu saa minut toimimaan automaattisesti järkevämmin, en siis joudu miettimään asiaa.

Mitä syödä?

Paras ruokaympyrä minulle on sellainen, jota ei joudu miettimään liikaa, sen voi oikeastaan unohtaa hiukan samaan tapaan, kuin parhaimman vaatteen. Se on päällä, tunnet olosi mukavasti, mutta et ajattele itse vaatetta, kuin ehkä hetkittäin, jos satut näkemään itsesi peilistä tai joku kehuu asuasi.

En pidä siitä, että ruuasta on tehty myös meille normi-ihmisille varsinainen tieteenlaji, vaikeampi kuin ydinfysiikka tai postmoderni konstruktivismi. En halua laskea joka päivä proteiininsaantiani, saati kaloreita. Etenkin lasten aikana, ruuan liiallinen analysointi on mielestäni jopa huolestuttavaa.

Kerran proteiinitarpeet, kuidut, vitamiinit jne. tsekattuna, riittävän oikein menevä ruokavalio on minulle tarpeeksi hyvä. Ymmärrän, että ammattiurheilijalle tai muuten esim. tosissaan lihasmassaa kasvattavalle tilanne on toinen tai henkilölle, jonka ruokaympyrä on joskus pyörinyt kuin hevosrattaat. Näin voi helposti käydä yhteiskunnassa, jossa ruokaa on tarjolla enemmän kuin ehdimme sitä kuluttaa tai rekisteröidä aivoihimme.

Jumppaohje

Taas kerran esittelen jumpan, jonka tapaamme tehdä usein aamuisin. Muistutan, etten ole ammattiurheilija ja saatan tehdä jotain väärin. Tarkistathan siis omalta kunto-ohjaajaltasi liikeradat, jos epäilet jonkin liikkeen sopivuutta sinulle tai liikkeen muuta oikeellisuutta. Voin heti sanoa, että ainakin esteettisysmielessä, olisin jalan heitossa eteen voinut hyvin vaikka ojentaa nilkkaa. Onneksi, tällä jumppavideolla ei pyritä saamaan oscareita fitnesskategorissa.

Lisäksi huomautan, että videosta poiketen liikkeiden välissä  ei kuulu tehdä jalan ravisteluita. Toisin sanoen, kaikki liikeet (1-6)  tehdään putkeen. Riitta videokuvaajana ja armottomana PT-piiskurina laittoi minut hyppimään melko paljon putkeen oikeaa kuvauskulmaa hakiessaan ja jalkani alkoivat mennä uhkaavasti hapoille.

Liikeet, yhteensä 6 kierrosta alenevin toistoin

Liike 1. Askelkyykkyhyppy x 20

Liike 2. Jalan heilautus eteen x 20

Liike 3. Kyykkyhyppy x 20

Liike 4. Ylävartalon kierto sivulle x 20

Liike 5. Vatsapuristus x 20.

Liike 6. Vatsakierto x 20

Tee kaikki liikeet putkeen ja pidä pieni tauko (noin minuutti-kaksi) ja hörppää vaikka vettä. Aloita uusi kierros, jolloin teet toistoja 18. Sen jälkeen 16, sitten 14 toistoa, tämän jälkeen 12 ja viimeinen kierros kymmenellä toistolla. Tee tahdilla, jossa saat myös pulssin nousemaan hyppyosuuksissa.

Liike 1, askelkyykkyhyppy.

Tee askelkyykkyhyppyjä vuorojaloin. Pyri pitämään etujalassa 90-asteen kulma. Takajalan polvi osuu melkein maahan. Jos sinulla on vaikkapa polvivamma, voit tehdä liikkeen ilman hyppyä esimerkiksi käsipainojen kanssa.

MM jumppa2-1

Liike 2, jalan heilautus ylös.

Nosta jalkoja vuorotellen. Nilkan suoristaminen on suositeltavaa 🙂

MM jumppa2-3

Liike 3, kyykkyhyppy.

Hyppää kyykkyhyppyjä niin korkealle kuin pääset. Mene myös kunnolla kyykkyyn, ettei liike jää puolinaiseksi. Jos sinulla on esimerkiksi polvivamma, voit tehdä liikkeen ilman hyppyä vaikka käsipainojen kanssa.

MM jumppa2-5

Liike 4, ylävartalon taivutus sivuille.

Taivuta ristiin vuorotellen vasemmalle ja oikealle puolelle. Suorista vartalo keskellä liikkeiden välissä.

MM jumppa2-6

Liike 5, vatsapuristus.

Purista polvia ja kyynervarsia toisiaan kohti tiukasti ja hallitusti. Vapauta pito ja tee sen jälkeen liike uudestaan. Pidä selkä tiukasti maassa, ettei se pääse notkolle.
MM jumppa2-8

Liike 6, vatsakierto.

Aloita makuuasennnosta, polvet hiukan koukussa. Nosta ylävartaloa ylös. Tee kierto lähes istuma-asennossa vuorotellen oikealle ja seuraavalla nostolla vasemmalle puolelle. Kierto tehdään siinä vaiheessa, kun vatsalihaksissa on vielä jännitystila. Älä siis nouse ihan istuma-asentoon, jolloin vatsalihaksesi ovat jo lepotilassa.

MM jumppa2-11

Se oli sitten siinä – tuloksena herätelty kroppa, hyvä mieli ja ehkä seuraavana päivänä makeasti kipeät reidet, alle puolessa tunnissa!

hyvinvointi.typo