Korvaako robotti mieheni?

Puutarhassamme ei ole koskaan ollut näin kaunis ja tasainen nurmikko. Kiitokset eivät tällä kertaa mene Peterille, vaikka hän onkin aiemmat 20 vuotta puunannut nurmikkoamme.

Eipä mieheni työssä ole varsinaisesti moitteen sanaa ollut, mutta vääjäämättä se ei ole voinut olla yhtä tasalaatuista kuin robottimme työ. Peter ei ole voinut leikata nurmikkoa non stop’ina kellon ympäri.

Meille todella asennettiin keväällä Husqvarnan Automover-robottinurmikonleikkuri. Homma käynnistyi niin, että Husqvarnan edustaja asensi tontillemme kaapelit, joiden avulla robotille luotiin reitti ja aluerajat.

Todettakoon, että tonttimme on iso ja melko haastava maastoltaan. Se nimittäin muodostuu pihapiiristä nurmi-, kukka- ja hyötykasvialueineen sekä noin parin sadan metrin pituisesta ja parin metrin levyisestä polusta, joka johtaa pellon vierustaa pitkin rannallemme. Lisäksi tonttimme sisältää melko möykkyisiäkin osioita, sillä hankimme naapurikiinteistön jokunen vuosi sitten ja tuo osa kiinteistöä on yhä melko vapaassa olotilassa. Lisäksi tontillamme on alaspäin viettäviä osioita, sillä pieni joki kiertää jyrkänteen alla mökkiämme sekä saunarakennustamme.

Aivan aluksi Husqvarnan edustaja kehoitti meitä tasoittamaan tonttimme pahimmat ”sudenkuopat”, joihin Automover voisi jäädä kiinni. Teimme työtä käskettyä ja tilasimme maanmuokkausta varten lavallisen hiekkaa. Tasoitimme “perunapelto-osiot” ja kaivoimme pois esim. kannot, joihin Nöpöläinen olisi voinut jäädä kiinni.

Tosiaan, robottinurmikonleikkurimme nimi on Nöpöläinen. Jokseenkin imelää, mutta totta. Tuolla samalla nimellä isäni on kutsunut viittä lastaan etenkin silloin, kun olemme olleet hiukan pöllöjä. Ja pöllöjä me toisinaan olimme. Sellainen olo minulla on Nöpöläisestäkin. Hän on välillä hiukan höhlä, ei aina näennäisesti kovin looginen, mutta onneksi äärimmäisen ahkera. Ja kyllä se logiikkakin sieltä paljastuu kun seuraa Nöpöläisen liikkeitä jonkin aikaa.

Alkutaipaleella Nöpöläinen jäi useasti kiinni pehmeään rantahiekkaan tai epätasaisuuksiin tontillamme. Saimme kaupungissa ollessamme ilmoituksia Husqvarnan kännykkäsovellukseen, että Nöpöläinen oli leikkuualueen ulkopuolella tai “muuten pulassa”. Ei auttanut kuin lähteä pelastamaan pikkuveijari.

Nöpöläinen sai allensa myös maastorenkaat.

Pikkuhiljaa saimme karsittua “karikot” pois ja nyt Nöpöläinen on voinut porskuttaa töitä 24/7 pitäen vain tunnin mittaisen lataustauon aina noin neljän yhtäjaksoisen työtunnin päätteeksi. Onneksi Nöpöläinen osaa itse hakeutua latausasemaan, joka on sijoitettu tontillemme.

Myös leikkuukorkeus on itse säädettävissä ja me olemme asettaneet nurmikorkeuden melko matalaksi. Huomioitavaa on myös, että myyrät, jotka usein “riehuivat” tontillamme, ovat pysyneet poissa täältä. Ilmeisesti Nöpöläinen liikkeissään pitää ne loitolla.

Todettakoon, että alkuskeptisyyden jälkeen olemme olleet ainoastaan positiivisesti yllättyneitä Automoverin tehokkuudesta ja taidokkuudesta. Työmoraalissakaan ei ole vikaa, jättäähän se pitämättä jopa lakisääteiset kahvitauot.

Mutta korvaako robotti kokonaan mieheni. Ei tietenkään, Peterille on paljon käyttöä muussakin kuin nurmikonleikkuupuuhissa 🙂 Mutta vakavasti puhuttuna, Automover ei korvaa kokonaan puutarhuria. Trimmaukselle on käyttöä mm. sellaisissa paikoissa, jonne Nöpöläinen ei pääse kokonsa puolesta kulkemaan ja käsityöllekin on käyttöä vaikkapa rikkaruohojen repimiselle vadelmapuskien juurelta. Mutta 90 prosenttia nurmityöstä Automower hoitaa itsenäisesti. Meidän puutarhamme kohdalla puhutaan 4–5 viikkotyötunnista.

Odotan innolla syksyä, tuolloin meidän ei tarvitse tulla mökille kaupungista varta vasten leikkaamaan nurmikkoa tai hankkia leikkaajaa kylältä. Ja tiedoksi kaikille, Husqvarnan Automoveria ei voi niin vain varastaa. Ensinnäkin asiaton Nöpöläisen siirtely saa kovaäänisen hälytyksen käynnistymään ja toisekseen sen käyttö ilman henkilökohtaista numerosarjaa on mahdotonta. Lisäksi gps-seurantalaite paikantaa Nöpöläisen sijainnin, mikäli joku yrittäisi saada leikkurin matkaansa. Meiltä ette Nöpöläistä vie!

Automover on hiljainen, vain pieni surina ja ruohon nakerrus kuuluu.
Kaapelit on asetettu niin, että Nöpöläinen menee istutusten lähelle, muttei katko oksia tai varsia. Se on myös hiukan rähjääntynyt reissussa.
Meidän Nöpöläinen on Automower 450 x -mallia ja sen ovh. on 4055 euroa.

Tehty yhteistyössä Husqvarnan kanssa. Nöpöläinen saatu.