Kuinka tuunata kotia edullisesti?

Kävimme Etuovi.comin Kylässä Maijan kanssa -sarjan mukana ihanassa design-kodissa Jarin ja Alanis-kissan luona Kruununhaassa. Katso video täältä. Kodissa on ihanat merinäköalat ja paljon upeita design-kalusteita sekä valaisimia, joista meistä suurin osa voi vain unelmoida.

Aina kotia ei voi, eikä myöskään ole pakko sisustaa tai tuunata kalliisti. Tuunaukseen ei myöskään tarvita teknisiä laitteita, vaikka itse arvostan myös älykotiominaisuuksien tuomaa tunnelmaa, turvaa ja arjen helpotusta. Kirjoitinkin hiljattain jutun älykodeista, lue juttuni Etuovi.comin blogista täältä.

Moni ilmainen tai lähes ilmainen kikka tuo jo paljon odotettua virkistystä ja tunnelmaa kotiin. Luetteloin 10 vinkkiä ja yhden bonuksen, joilla saat kotiisi mukavaa uutta ilmettä pienellä tuunauksella.

Siivoa

Niin tavanomaista, mutta aloita tällä. Kokonaan uuden ilmeen kotiin saa jo siivoamalla, jollet sitten onnistu pitämään kotiasi aina siistinä. Lucky you! Yksi parhaimmista tavoista tuunata kotia on pestä ikkunat ja antaa valon tulvia ikkunasta sisään!

Karsi ja järjestä

Jos kaapin päälle on kertynyt liikaa koriste-esineitä, kippoja ja kuppeja, ei mikään erotu enää edukseen. Karsi! Tavaroita ei tarvitse heittää pois, mutta laita osa kaappiin piiloon ja pidä esillä vain osaa. Vaihda tavaroita aika-ajoin.

Luo persoonallisia ”kattauksia”, ei vain ruokapöytään

Mietipä kuinka kaunis ruokapöydän kattaus on, kun olet asetellut aterimet, lautaset ja juomalasit paikoilleen sekä koristanut pöytää kukin ja servietein. Samaan tapaan voit luoda kollaaseja, sisustuskattauksia, vaikkapa työpöytäsi äärelle. Asettele kauniita tavaroita esille muotojen ja värien harmonioita hyödyntäen, pinoa kirjat nätiksi ryhmäksi ja kruunaa vaikkapa jollain henkilökohtaisella esineellä.

Maalaa kalusteita

Maalilla saat melko edullisesti uuden ilmeen esineillesi. Lisäksi jotain jäännöseriä maaleista voi huhuilla kirppareilta ja erinäisistä Facebookin sisustus-ryhmistä. Mikä parempi, jos joku hakisi tai ostaisi edullisesti vanhat maalijämät nurkistasi kuleksimasta! Lisäksi markkinoille on tullut paljon helppokäyttöisiä kalustemaalaukseen soveltuvia spray-maaleja. Niitä minä en ole vielä ehtinyt kokeilla, mutta haluaisin!

Maalaa tai tapetoi tehosteita seinille

Tehosteseinät kärsivät jonkinlaisen inflaation jokin aika sitten, kun lähes joka kodin jokaisessa huoneessa oli tehosteseinä. Nyt kun tilanne on hiukan tasaantunut, voin ehdottaa taas persoonallista tehostemaalausta vaikka efektimaalilla (katso esim. Tikkurilan Magnetic-erikoismaali täältä) tai yhden seinän tapetointia. Tapettijämätkin voi käyttää jonkin seinän alaosan (rajaa alaosa listalla) tai vaikka pylvään tapetointiin.

Vaihtoehtoisesti voit tapetoida vain seinän alaosan.

Tuunaa yllättävillä materiaaleilla

Tuunaa vanhat ovivetimet tai vaihda ovenkahvat itsetekemiin nahkavetimiin. Katso video täältä, niin näet loput kauniista kodista, jossa ovivetimet nyöritettiin nahkanyörein. Päällystä sohvatyyny vaikkapa käytetyllä Kelim-matolla tai laita vanha ryijy lattialle matoksi taikka sängyn päätyyn näyttelemään torkkupeiton virkaa. Muutenkin korista kankain ja kuosein.

Näppäräsorminen voi tehdä nahkavetimet myös itse.

Kasveja

Hanki kotiin viherkasveja. Hinnassa pääset säästämään, jos jaat ystäväsi kasvin juurakon kahteen tai pyydät pistokkaan ystävän tai naapurin kasvista.

Julisteet, inspiraatiokuvat, lasten maalaukset ja kirppistaide

Aina ei seinillä ole pakko olla arvotauluja tai design-kuvia. Voit laittaa seinälle julistekollaasin tai vaikka kirppikseltä löydetyn vanhan valokuvan, lasten töitä tai kukkataulun. Kukkakuviot ovat tulossa taas muotiin! Voit laittaa seinälle myös tyhjät raamit ja teippailla raamin sisään lehdistä leikkaamiasi sinua inspiroivia kuvia.

Leikkokukat ja oksat

Ota kotiin luonnosta kukkia ja oksia (muista, oksia ei saa taittaa ilman maanomistajan lupaa). Raparperin oksat ovat yksi suosikeistani. Ei ole lauantaita, jota leikkokukka ei piristäisi!

Kierrä kirppiksiä ja kierrätä itse

Moni kertoo löytäneensä kirppiksiltä ja vanhojen tavaroiden myymälöistä ihania huonekaluja, astioita ja muita sisustustavaroita. Usein nämä ihmiset ovat kiertäneet kirppiksiä jo vuosia ja heidän silmänsä ovat tuossa puuhassa harjaantuneet. Treenaa siis taitojasi, pian sinustakin muotoutuu oikea kirppisekspertti.

Kierrätä myös kotisi huonekaluja kodissasi ja näet kalusteesi taas aivan uusin silmin!

Bonus!

Rytmitä kotisi valaistus, huomioi epäsuoran valon merkitys ja luo tunnelmia erilaisia valosävyjä ja valaisimia käyttäen. Hyvänä vinkkinä voisin mainita Philipsin HUE-valaistustekniikan, jonka avulla saat vaihdettua kotisi valosävyjä saman polttimon avulla. Itse en ole vielä päässyt kokeilemaan käytännössä tätä tekniikkaa, mutta mielelläni kokeilisin. Lue HUE’sta lisää täältä.