Mansikka-nektariini-murupiirakka marengilla

Illallisen kruunaa ihana mansikka- ja nektariinitäytteinen murupiirakka, joka saa juhlapukunsa marenkikuorrutteesta.

Kesän hedelmät ja marjat – ihan vaikka sellaisenaan, mutta illalisen ystävien kanssa kruunaa niillä täytetty marenkimurupiirakka. Sokerin kanssa kannattaa olla maltillinen, jos ei pidä kovin imelästä jälkkäristä. Mansikat ja nektariinit ovat itsessään jo makeita kuin karkit.

Tämä kakku on äitini reseptejä. Hän jaksaa kehitellä ja leipoa kanssamme mitä ihanimpia jälkiruokia.

Mansikka-nektariini-murupiirakka marengilla

100 g voita

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl vaniljasokeria

2 rkl sokeria

1-2 rkl vettä

Tai 1 paketti valmista Myllyn Paras-piirakkataikinaa (pakaste)

Pinnalle

1 litra mansikoita

2-3 nektariinia tai persikkaa

hiukan hienoa sokeria

Murutaikina

50 g pehmeää voita

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

Marenkikuorrutus

3-4 kananmunan valkuaista

1 – 1 1/2 dl sokeria

Ohje

Pohja

mittaa kulhoon voi, vehnäjauho ja sokerit. Nypi tasaiseksi, murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja painele taikina tasaiseksi. Kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa 1 tunti.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 0,5 cm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Nosta taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja jauhotettuun, halk. n. 25 cm:n piirakkavuokaan, painele tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa, kunnes pohja on kypsä, n. 10-15 min.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää valmistaikinaa.

Pinnalle

huuhtele, puhdista ja siivuta mansikat. Halkaise pestyt ja kuivatut nektariinit/persikat, poista kivet ja viipaloi. Jos haluat, kuori viipaleet. Lado mansikka- ja hedelmäviipaleet riviin taikinapohjalle. Ripottele hieman sokeria.

Muruseos

Nypi pehmeä voi, jauhot ja sokeri murumaiseksi. Ripottele muruseos mansikoiden ja hedelmien päälle.

Nosta piirakka uuniin noin 30-40 minuutiksi. Paista piirakkaa ensin 200-asteisessa uunissa 15 min, jonka jälkeen alenna lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä 15-20 min. Paista uunin alatasolla. Jäähdytä piirakka ennen marengin lisäystä.

Marenki

Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen aikana sokeri pienissä erissä. Levitä marenki jäähtyneen piirakan päälle ja paista uunin ylätasolla n. 15 min, kunnes pinta saa kauniin värin (tai polta marengin pinta kaasupolttimella).