Mummin inkivääri-raparperipaistos – ehkä maailman paras!

Mummin inkivääri-raparperipaistos on taivaallista. Ihanan hapokasta ja se tuo samalla kesän muistot ja tulevan kesän odotukset pinnalle.

Minun äitini on varsinainen leipurimestari. Kuinka monta kertaa hän onkaan pelastanut minut juhlien jälkiruokakriisistä lupautumalla ensinnäkin keksimään jälkiruoan ja valmistamaan sen.

Meillä kasvaa mökillä valtavia raparperipensaita. Pakastan niitä aina talven varalle. Pilkon pieniksi paloiksi ja laitan pakkaseen. Käytän pakastettuja raparpereja lähinnä aamupalasmoothiin ja makeisiin marjapiirakoihin.IMG_0299

MM raasepori-1509

Mummin inkivääri-raparperipaistos

Raparperi-inkivääripohja

8-10  raparperinvartta
taloussokeria (n. 1 rkl/varsi)
vettä
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
Ohje
Jos saat käsiisi tuoreita raparperejä, kuori ne. Nuoria raparpereita ei tarvitse kuoria, koska ovat pehmeitä. Jos otat raparperit pakkasesta, sulata ne rauhassa ja kaada mahdollinen ylimääräinen neste pois.
Laita pilkotut palat uunivuoan pohjalle ja ripottele päälle sokeri sekä hieman vettä. Varo laittamasta turhan paljon nestettä, ettei raparpereistä tule veteliä.
Raparperipalojen kypsennys
Kypsennä raparperipalat uunissa. Uunissa kypsennettäessä palat jäävät kiinteiksi, raparperi nimittäin vetistyy helposti pannulla.
Lämmitä kiertoilmauuni 180 asteeseen ja anna raparperien pehmentyä uunissa noin 10 minuuttia.
Painele raparperipaloja hieman vuoassaan heti uunista oton jälkeen. Tällöin palat hajoavat jonkin verran. Ripottele raastettu inkivääri raparperien päälle tasaisesti joka puolelle.
Painele seosta hieman, jotta maut yhdistyvät.
IMG_0531
Kuorrutuksen koostumus on ideaalinen, kun rakeet ovat pieniä ja pyöreitä.

Kuorrutus

n. 140 g ruokokidesokeria
n. 140 g pehmeää voita (voita ja sokeria siis yhtä paljon)
n. 280 g jauhoja (suurin piirtein kaksinkertaisesti voin määrään suhteutettuna)
Ohje
Sekoita sokeri ja voi yhteen. Vatkaa koneella tai käsin, kunnes sokeri ja voi sekoittuvat.
Lisää jauhoja sen verran, että seoksesta tulee sopivan murumainen. Jos haluat pieniä muruja (suosittelen!), lisää enemmän jauhoja. Siis mitä enemmän jauhoja, sen hienompaa murua.
Jos jauhoja on liian vähän, voi sulaa uunissa raparperien päälle, eikä kuorrutuksesta tule murumaista. Toisaalta, jos jauhoja on liikaa, seos ei ruskistu ja paistu uunissa maukkaaksi.
Vinkki
Seos on valmista, jos seosta otetaan käteen ja puristetaan ja se alkaa pysyä jo hieman koossa ja kun sitä painetaan uudestaan, se murenee.

Pehmenneiden raparperien päälle kuorrutus

Siirrä raparperiseos toiseen uunivuokaan ja lisää muruseos raparperien pinnalle. Peitä raparperiseos muruseoksella  kauttaaltaan ja tee tasainen pinta.
Laita paistos  uuniin noin 180 asteeseen n 10-15 minuutiksi, kunnes pinta alkaa kuplia ja saada väriä.
Raparperipaistos nautitaan jäätelön, vaniljakastikkeen tai kerman kanssa.
Löydätkö kattausvirheen kuvasta? Lusikan tulisi olla oikealla, haarukan vasemmalla puolella.

Tässä kattaus jo oikeaoppinen.

keittiossa.typo