Jouduttaako myyntistailaus asuntokauppaa?

Me emme ole myymässä omaa asuntoamme, onneksi! Mutta, koska myyn, sisustan ja annan apua asuntojuridisissa asioissa, minulta usein kysytään, stailaanko toimeksiantajan asunnon myyntikuntoon.

Ostajana olen aina etsinyt täysremonttia vaativia kohteita. Kohdetta ei siis tehdä minulle houkuttelevaksi stailaamalla huoneistoa  pienillä maalisutaisuilla tai leikkokukilla. Kuitenkin, vaikka huoneistoa odottaakin täysremontti, asuntoon tullessa täytyy heti syntyä sellainen tunne, että voisin asua täällä. Huonoa henkeä ei pysty edes kunnon remontti pelastamaan.

Myyjäosapuolena olen puolestani aina halunnut antaa selkeän ja siistin vaikutelman karsimalla myös turhat henkilökohtaiset tavarat pois. Toivon, että ostajaehdokas voi heti kuvitella itsensä asuntoon.

Mitä kaikkea kannattaa tehdä tai jättää tekemättä?

Oman asuntoni myyntiä varten en alkaisi maalata pintoja jouduttaakseni myyntiä tai nostattaakseni kauppahintaa. Toisaalta muuttotiheytemme on aina ollut melko vilkasta, joten suuria kulumia pintoihin ei ole ehtinyt syntyäkään.img_1334

Omaperäisiä remonttiratkaisuja en missään tilanteessa alkaisi tehdä kauppahinnan kasvattamistoivossa. Perusteelliseen remonttiinkin ryhtyisin harkitusti. En usko, että remonttirahoja saa helposti takaisin, jos remontti teetätetään ulkopuolisella.

Tästä poikkeuksena ovat toki ns. ammattimaiset tahot, jotka varta vasten ostavat “pommikuntoisia” huoneistoja, remontoivat ne ja myyvät asunnon heti pois nopeaa voittoa havitellen. Tällaisia gryndaus-kohteita ei tosin ole kovin helppoa löytää. Gryndaajan pitää tietää minkä kokoinen, miten ja minkä tasoisesti tehty remonttikohde menee kaupaksi milläkin alueella. Lisäksi myyntivoittoa kaventaa myyntivoittovero, sillä asuntoa ei tuolloin ole käytetty yhtäjaksoisesti omana kotina vähintään kahden vuoden ajan. Lue lisää asiasta verohallinnon sivuilta täältä.

MM remppaa-2379
Suuri remontti saattaa vain taakoittaa talouttasi sen sijaan, että saisit remontille myyntihinnassa vastinetta.

Siistimpi ulkonäkö voi nopeuttaa kuitenkin asunnon myyntiä. Jos siis satut olemaan remontin ammattilainen ja osaat kunnostaa huoneiston omin käsin, niin mikäpä ettei. Tuolloin tekemäsi työ voi vaikuttaa asunnon arvoon nostattavasti, vaikka remonttimateriaalit maksavatkin.

Toki, jos asunto on muuten peruskuntoinen, mutta huoneistossa on vaikka poikkeuksellisen nuhjuiset seinät  ja tiedät, että tämä saa aikaan epäsiistin vaikutelman, korjaa repeytyneet tapetit ja kolhiutuneet oven pielet, etenkin jos sen jälkeen huoneistosi on ilmeeltään neutraali ja siisti.
SRP_9294

Järjestele kaikki ylimääräinen kaappeihin. Karsi sieltä myös turhat tavarat. Jos niitä pursuaa joka paikasta, annat vaikutelman, että asunnossasi on liian vähän säilytystilaa, vaikka tämä ei pitäisi edes paikkaansa uuden omistajan säilytystarpeiden suhteen. Vie rikkoutuneet huonekalut kiertoon tai kaatopaikalle ja karsi muutenkin ylimääräiset kalusteet. Avaruus on aina valttia.

Korjaisin kaiken henkilökohtaisen myös laatikoihin. Olen kerran ollut näytöllä, jossa lady shaver komeili kylpyhuoneen lavuaarin reunalla, vieläpä puhdistamattomana. Hei, liian paljon informaatiota!

img_1399

Avaa verhot ja anna kaiken valon tulla sisälle. Jos joku poikkeuksellisesti etsii pimeää asuntoa, hän kyllä tietää miten sen saa helposti aikaiseksi. Ja tuuleta, et halua antaa vaikutelmaa, että ilmastointi ei pelaa huoneistossa tai että seinän väliin on muurattu anoppi.

Apua saatavilla

Tarvittaessa minä autan sinua asunnon myynnissä, stailaan asuntosi myyntikuntoon ja sisustussuunnittelen uuden kotisi. Tyhjän asunnon potentiaalia saattaa olla vaikea hahmottaa tai muuten kaunis asunto voi vaatia vain pienen sisustuksellisen tuunauksen. Lainahuonekaluja on saatavilla joko myyntikuvausten ajaksi tai pidempiaikaiseen lainaan asuntonäyttöjen ajaksi.

Mikäli tarvitset apua, voit ottaa yhteyttä maija@maijanmaailma.fi.

kotona.typo