Rakkaudesta hyvinvointiin – lounaalla Yazkan kanssa

Rawa-raakakakkuleipomon perustaja ja toinen omistaja Yazka avaa kotiovensa Helsingin keskustassa. Olen aavistuksen myöhässä, remontin loppukiireet sekoittavat aikataulua.

Yazka vilkaisee kelloonsa ja toteaa ”Seitsemästoista tuntia ilman ruokaa alkoi juuri, nyt on nälkä. Onneksi  syömme pian lounasta!” Mitä ihmettä? Yazka selvittää minulle olleensa jo kuukauden Intermittent fasting -paastolla, joka yksinkertaistetusti tarkoittaa sitä, että iltaruokailun ja seuraavan aterioinnin välissä oleva aika on kuusitoista tuntia. Sillä venytetään kehon lepotilaa. ”Me emme ole märehtijöitä, ei meidän tarvitse jatkuvasti syödä”, Yazka kuittaa. Viisikymppinen yrittäjä näyttää vuosia ikäistään nuoremmalta, vartalo on jäntevä ja hymy herkässä.

Yazka on ollut aina kiinnostunut ravintoasioista ja hyvinvoinnista ylipäätänsä. Rawan ohella Yazka on terveysvalmentaja, joka tekee SCIO-analyysiä (terveys-ja stressianalyysiä) ja sisäelinhierontaa. Hän on kävelevä ravintoaine-ensyklopedia. Yazkan puhe vilisee tutunkuuloisia, mutta kuitenkin tuntemattomaksi jääviä termejä ja aineita: ketoosi, entsyymivaje, camu camu -jauhe, beta-alaniini…

”Tiesitkö, että breakfast-sana tarkoittaa kirjaimellisesti sitä eli BREAK FAST. Paaston lopettamista?” En ollut ajatellutkaan moista. Yazkan paastoprinsiipit ovat seuraavat: siirretään ateriointia niin, että aikaa paastolle jää 14-16 tuntia. Paasto rikotaan sitten mm. hyvillä rasvoilla ja vähällä määrällä hiilihydraatteja.

Aterioinnin jälkeen olon tulee olla kylläinen, muttei liian täysi. Seuraavan kahdeksan tunnin aikana syödään ja juodaan päivittäinen ravintomäärä. ”Kutsun tätä pätkäpaastoksi,” sanoo Yazka laittaessaan meille lounasta. Hyvinä puolina hän mainitsee, että pätkäpaastossa saa syödä melkolailla mitä vaan (toki mitä terveellisempää ravintoa, sen parempi), kunhan pitää pitkän ruokailuvälin. Myös paino tippuu. Keho ryhtyy oma-aloitteisesti korjaamaan jo tapahtuneita vaurioita ja mm. insuliiniarvot tasoittuvat nopeasti.

Yazka kuitenkin korostaa, ettei kyseessä ole dieetti, vaan tapa syödä ja toteuttaa terveempää elämää.

Yazka työntää eteeni aperitiiviksi lasillisen vettä, johon hän annostelee pipetillä muutaman tipan… mitä? ”Älä säikähdä”, hän nauraa. ”Se on kelpijodia, auttaa vastustuskykyä.” Lounaamme on jutustelun ohessa valmistunut, eteeni tuodaankin pian herkullinen lounasannos.

Yazkan täydellinen lounas

Kylmäsavulohta

Mozzarellaa

Avokadotahnaa (jossa valkosipulia, MCP-öljyä, sitruunanmehua ja oliiviöljyä)

Pinaattia (nopeasti wokattuna intialaisen omatekoisen mausteseoksen kera)

Kananmunaa

Ohje

Kylmäsavulohi tarjotaan sellaisenaan, päälle avokadotahnaa. Tahnan päälle voi ripotella esim. seesaminsiemeniä. Kananmunista ja pinaatista wokataan kokkeli/munakas. Mozzarella tarjoillaan vieressä olevan oliiviöljyn kera.

Kaikki ainesosat mieluusti luomua.

Yazkan lounas pohjautuu A-verityypin optimaaliseen ruoka-aineajatteluun.

”Kannattaisi opettaa itsensä pois automaattisesta ruokailurytmistä”, Yazka laukoo. Se saattaa olla helpommin sanottu kuin tehty. Lapsiperheessä aamiainen syödään väkisinkin ennen kouluunlähtöä, oli sitten ruokahalua tai ei. Työpaikkalounas nautitaan silloin kun muillakin on ruokatauko, eikä kaiveta omia lounaseväitä laukusta kesken kello kolmen palaverin.

Pätkäpaasto vaatiikin suunnittelua, mutta sitähän myös terveellisemmän elämän vaaliminen edellyttää. ”Pitää ottaa vastuu itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan, kukapa muu sen sinulle tekisi?”, Yazka muistuttaa hymyillen. Ja minä uskon joka sanan. Teen mielessäni lupauksen perehtyä paremmin ruoansulatusentsyymien toimintaan ja rasva-aineenvaihduntaan. Yazka muistuttaa myös päivittäin nauttia echinaforcea,  ja popsimaan muutamat maitohappo- ja kalaöljykapselit. Kapseleiden lisäksi echinaforce on minulle tuttua, nautin sitä nuorena äitini ja mummini ohjeitten mukaisesti, mutta viime vuosina käyttö on unohtunut. Mikään ei estä minua ottamasta sitä uudestaan rutiineihini.MM-11

Kiitän Yazkaa maistuvasta lounaasta, olisin helposti istunut kuuntelemassa häntä vähintään seuraavaan ateriaan asti. Kotiinviemisiksi saan vielä palat Rawan vegaanista ja gluteenitonta raakakakkua, aah! Uusia kysymyksiä nousee mieleeni jatkuvasti, uteliaisuuteni kasvaa.

Vaikuta ja osallistu arvontaan

Onko teillä, Maijan Maailman lukijat, vinkkejä jakaa meille terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille? Terveellisiä reseptejä tai lisäravinteita, joiden voimaan uskotte? Kertokaa vinkkinne ja osallistukaa arvontaan, palkintona Rawan lahjakortti (sis. kaksi kahden vapaavalintaisen kakkupalan pakettia, arvo 20 euroa)MM-16

Linkkejä:

www.rawa.fi

www.yazka.com

The Beginner’s Guide to Intermittent Fasting

www.leangains.com

hyvinvointi.typo