Remontti from hell or heaven?

Useimmat jo varmaan tietävät, että me olemme saaneet päätökseen kotimme ison ja kaikkiaan yli vuoden kestäneen remontin. Niin kuin kaikissa remonteissa, yllätyksiä ja vahinkoja sattuu. Meillä taisi sattua kaikki mahdollinen.

Koska tämä aihe on jokaiselle remontin aloittavalle tai remontin keskellä elämää juuri nyt viettävälle äärettömän tärkeä, päätin kerrata muutaman seikan, jonka avulla voit hiukan helpommin välttyä epämiellyttäviltä yllätyksiltä ja huonoimmassa tapauksessa selvitä remonttikatastrofilta.

Saamme valitettavan usein kuulla kavereilta tai lukea iltapäivälehdistä oikeusriidoista, jotka koskevat yksityisten ihmisten urakoitsijoilla teetättämiä remontteja. Esimerkiksi viime viikolla saimme lukea Maria Veitolan remontista, joka ei ollut mennyt ihan putkeen. Voit lukea asiasta täältä.

Onkohan kukaan selvinnyt yhdestäkään remontista yllätyksittä, onko se edes mahdollista? Jos sellainen onnekas on, ilmoittaudu heti. Miten ikinään teetkään sen, haluan kopioida tapasi ja tehdä siitä tuoteformaatin, joka viedään maailmalle! Minusta on kuitenkin alkanut tuntua, että  kurjat yllätykset ovat ennemminkin sääntö kuin poikkeus varsinkin laajoissa remonteissa.

Mutta miten yllätyksiin pitäisi varautua? Ainakin ekstrarahastolla. Mutta paljonko rahaa pitäisi laittaa sivuun? Itse olen nostanut ekstrarahastoon jätettävää summaa ja ajattelen nykyään, että ainakin 10–15 prosenttia budjetin kokonaissummasta voisi olla sopiva määrä.

Harmillisen harvoin kuulee, että remonttibudjetti olisi alittunut. Jos tarkemmin mietin, en ole tainnut kuulla sellaisesta koskaan. Yllätyksiä voi nimittäin aiheutua monesta syystä ja kaikki nämä tuppaavat vaikuttamaan budjettiin ainakin välillisesti. Seuraavat esimerkit meidän remontistamme ovat varmaan yllätyksistä yleisimpiä.

Epätarkka tarjouspyyntö

Tekemämme urakkapyynnön ja -tarjouksen mukaan aikomuksena oli tasoittaa huoneistossa olleet lasikuitutapetit ruiskutasoitteella. Ongelmia ilmeni, kun puoliksi tapetin alle jääneitä sekä pinta-asennettuja johtoja irroteltiin seinistä. Yllätykseksi moneen kertaan päälle maalatut kuitutapetit irtosivat isoina levyinä pois seinistä.

Näiden kuitutapettien alta löytyi puolestaan monta kerrosta muita tapetteja, joista alin oli paikoittain liimattu suoraan betonipintaan. Tapetit piti poistaa ja osa paloista irtosi postimerkinkokoisina paloina. Tämä aiheutti noin viikon lisätyön ja -kustannuksen.

No, kaiketi tarkka urakkatarjouksen pyytäjä ja -tarjoaja olisi voinut huomioida tämän seikan jo tarjouksessa. Olisi voitu sopia, että summa vahvistuu heti, kun työt voidaan tosiasiallisesti aloittaa ja seinäpinta tarkistaa, mikä on usein myöhäisempi ajankohta kuin tarjouspyynnön jättöhetki.

Ainakin me olemme aina saaneet myyjältä luvan tulla urakoitsijaehdokkaiden kanssa tutustumaan huoneistoon ennen kuin huoneiston hallinta on meille luovutettu. Kaikkea ei voi kuitenkaan etukäteen selvittää. Emme voineet koerepiä kuitutapetteja seinältä ennen kuin saimme asunnon hallintaamme ja varsinainen remontointi voitiin aloittaa.

maijan remppa-0585

maijan remppa-0608

Yllätykset, joihin kannattaa varautua

Vanhassa talossa tulee lähes aina yllätyksiä, joihin kannattaa varautua.

Meidän remonttimme purkutyöt kylppäreissä osoittautuivat hiukan haastaviksi, sillä lattiakaivon ympäriltä löytyi kreosoottia. Tilattavaksi tuli siis haitta-ainepurku. Kreosootti on nimittäin terveydelle vaarallista erityisesti sisältämiensä syöpää ja perimävaurioita aiheuttavien kemiallisten yhdisteidensä takia.

Onneksi sain haitta-ainepurkuihin erikoistuneen yrityksen tekemään purkutyön hyvinkin nopealla aikataululla. Tämä tosin vaati minulta noin kuuden tunnin soittorumban, sillä useimmat urakoitsijat ilmoittivat, että voivat tulla hoitamaan homman 2-3 viikon päästä soittoajankohdasta. Tämä odotus olisi venyttänyt remontin valmistumista. Onneksi työ hoitui loppujen lopuksi päivässä, mikä oli hienoa. Homma siis kavensi lompakkoa, mutta ei viivästyttänyt varsinaista työtä.

Tällainen yllätys ei kuitenkaan ole sillä tavalla ennalta-arvaamaton, että esimerkiksi vakuutus korvaisi aiheutuneen vahingon. Haitta-aineesta ei olisi ollut myöskään koskemattomina lattiavalujen alla haittaa, eivätkä ne olisi tulleet esiin, ellemme olisi aloittaneet omaehtoista remonttia. Vastuuta ei voida vierittää taloyhtiöllekään, vaikka ongelma ilmenikin taloyhtiön rakenteissa.

Kannattaa varautua siis siihen, että vanhoissa taloissa voi tulla vastaan yhtä sun toista haitta-ainetta tai nykyisten rakennusmääräysten vastaisia ratkaisuja ja näiden asianmukainen kuntoon saattaminen kuuluu hyvin todennäköisesti sinulle.

Puhdas vahinko

Mutta sitten meille tapahtui ihan kunnon vahinko. Sellainen vahinko, johon ennalta on mahdollisuus varautua vakuutuksen avulla. Työmiehen työkalu putosi epäonnekkaasti kylpyhuoneen vesisulun päälle ja siitä seurasi, että vesisulku aukesi ja vesi kirjaimellisesti suihkusi keittiön vesiputkesta ympäri huonetta jättäen märäksi lattian, huoneiston välipohjan ja alakerran katon. Kun urakoitsija soitti minulle kertoakseen vahingosta, ensimmäinen kysymykseni oli ”onhan vakuutukset kunnossa?”.

Vaikka olimme ottaneet kotivakuutuksen niin asuntoon, jossa asuimme remontin aikana kuin remonttikohteeseemmekin sen kiinteiden kalusteiden ja pintojen vahingoittumisen varalta, ymmärsin heti, että tämä vesivahinko oli vahinko, jota oma vakuutuksemme ei korvaisi. Perheemme jäsenistä kun kukaan ei myöskään ollut myötävaikuttanut vahingon syntymiseen. Onneksi urakoitsijan vastuuvakuutus oli voimassa ja kunnossa. Toki minua harmitti vahingosta alakertaisille syntynyt haitta ja vaiva.

Onneksi meillä oli kuitenkin myös hiukan onnea tässä vahingossa, pahemminkin olisi voinut käydä. Huoneistomme välipohja on puuta ja tästä syystä rakenteet saatiin kuivatettua viikossa. Mikäli välipohja olisi ollut betonivalua, olisimme puhuneet mahdollisesti monenkertaisista kuivumisajoista, mikä olisi taas kerran viivyttänyt remontin valmistumista.

Muista siis varmistaa, että urakoitsijasi vakuutukset ovat voimassa.

Vesivahinkopaikassa on nykyään keittiön tiskipöytä. Kuvasta poiketen olemme myös saaneet yläkaappeihin yhden kaappikerroksen lisää.

Taitamattomuus, välinpitämättömyys tai tahallisuus

Mutta miten me voimme varautua vahinkoon, jonka urakoitsija aiheuttaisi huolimattomuudellaan tai jopa tahallisesti. No, ensinnäkin, pyri valitsemaan urakoitsija, jolla on hyvät referenssit. Yrityksen nettisivujen mainospuheet ovat mainospuheita, ne eivät välttämättä pidä paikkaansa. Tarkista y-tunnus, yrityksen vakuutukset jne.

Jos vahinko johtuu urakoitsijan tahallisuudesta tai välinpitämättömyydestä, sinun vaihtoehdoksesi saattaa jäädä oikeusturvavakuutuksen hyödyntäminen mahdollista oikeudenkäyntiä varten. Kannattaa toki ensisijaisesti yrittää saada urakoitsija vapaaehtoisesti korvaamaan hänen aiheuttamansa vahingon. Oikeusturvavakuutus korvaa välttämättömät ja kohtuulliset asianajo- ja oikeudenkäyntikulut, mikäli tarvitset asianajajaa remonttiasiaan liittyvissä riita-, rikos- tai hakemusasioissa.

Tarkista siis, että oma kotivakuutuksesi sisältää myös oikeusturvavakuutuksen. Jotta vakuutusyhtiösi korvaisi tarvitsemasi asianajopalkkiot, vakuutuksesi on oltava voimassa silloin, kun riita syntyy. Muut ehdot kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstäsi.

maijan remppa-0615

maijan remppa-0568

Mites sitten oikeudessa?

Epärehellisen urakoitsijan edesottamukset voi saattaa poliisitutkintaan, nostaa kanteen jne. Oikeuskäsittelyssä on vähintään kuluriski, stressi-, mielipaha- ja tulkintariski. Otetaanpa esimerkiksi hiljattain annettu tuomio. Siinä korkein oikeus oli antanut ratkaisun tapauksessa, jossa asunnonomistaja halusi myydä kolmanneksen asunnosta pojalleen ja toisen kolmanneksen tämän avopuolisolle (voit lukea casesta enemmän täältä.). Toinen asunto-osakeyhtiön asukas oli puolestaan yrittänyt lunastuslausekkeeseen vedoten ostaa koko asunnon itselleen.

Se, mikä tekee asiasta mielenkiintoisen tämän blogikirjoituksen kannalta on seikka, että samassa asiassa alemmat oikeusasteet olivat päätyneet tulkinnoissaan eri ratkaisuihin kuin KKO. Niinpä, paras suoja riidoissa taitaa ehdottomasti olla riitojen ennaltaehkäisy.

Ajatelkaa sitä mielipahaa, epävarmuutta, hukkaan heitettyä aikaa, huonosti nukuttuja öitä ja taloudellista taakoitusta, jotka asian käsittely oikeusasteissa vaati. Se tuntuu kaikkien osapuolien kannalta epäinhimilliseltä. Onneksi kaikki asiat eivät ole tulkinnallisesti yhtä vaikeita kuin kyseinen oikeustapaus, mutta jonkinlainen riski oikeuskäsittelyyn liittyy aina.

MM remppaa-2338

Tarjous ja tarjouksen ylittyminen

Tästä tulikin mieleeni, että voisin lähiaikoina kirjoittaa blogijutun remontin tarjouspyynnöstä ja tarjouksen ylittymisestä. Suuntaa-antava arvio, hinta-arvio ja urakkatarjous menee monella sekaisin niin tarjouksen pyytäjällä kuin tarjouksen antajalla. Monesti urakoitsija on sitä mieltä, että hinta-arvio voi ylittyä vaikka kuinka paljon tahansa, mutta näinhän se ei suinkaan ole.

 

kotona.typo