Uusi minä palaa vanhaan

Lupaukseni on, että tammikuuni on terveellinen. Mitä se minun kohdallani tarkoittaa? Minun kohdallani se tarkoittaa sokerin (luonnollisesti myös alkoholin) karsimista, voimaliikunnan lisäämistä, unestani ja mieleni huolehtimista.

Lupauksia on tehty aikaisemminkin parin viimeisen vuoden aikana, mutta ne eivät ole pitäneet. Mutta ei tällainen hyvinvointipriorisointi minulle uutta ole, vanha minä saa nyt tulla takaisin esiin! Se on ollut piilossa liian kauan.

Ja olenhan minä syönyt ihan perusterveellisesti viimeiset kaksi vuottakin, mutta epäsäännöllisesti. Kiireessä en huomaa nälkää ja sitten liian nälkäisenä saatan tehdä hölmöjä valintoja. En minä vaikkapa suklaasta niinkään helposti innostu, mutta nopeat hiilarit pastan muodossa koituvat helposti turmiokseni. Syön liikaa kerralla ja olo on vetämätön sen jälkeen.

Olen nauttinut myös viiniä enemmän kuin minulle sopii. En ehkä ylitä suositusrajoja (no joskus ehkä), mutta minulle hyvinkin pieni määrä alkoholia aiheuttaa unen laadun heikkenemistä. Niin ihanaa kuin esim. viinin relaksoiva ja mieltä nostattava vaikutus onkin, tuohon akuuttiin mielihyvän tuojaan tulee tartuttua liian usein, jos ei mieti seuraamuksia.

Urheillutkin olen ihan hyvin, jos vertaa siihen minkä verran keski-ikäiset noin keskimäärin urheilevat. Mutta en halua verrata itseäni muihin. Sinunkaan ei kannata verrata itseäsi minuun tai kehenkään muuhun. Esimerkkeinä me voimme toisillemme olla, jos ajatusmaailmamme, tarpeemme ja arvomme kohtaavat. Ihan samaa mieltäkään ei tarvitse kaikesta olla.

Olen siis mennyt aamulla juoksemaan noin neljänä–viitenä kertana viikossa klo 7. Mutta minun pitäisi tehdä lihaskuntoa. Haluan olla vahva vanhanakin. Tunnen oloni hyväksi, kun tunnen itseni jänteväksi. Juoksen myös turhan mukavalla vaihteella, juuri sillä nopeudella ja sen matkan kuin sillä hetkellä tuntuu. Parempi se toki on kuin ei mitään, mutta kehittymään sillä ei pääse.

Nyt olen aloittanut säännöllisellä ruokavaliolla ja lihasvoimaharjoittelulla höystetyn vuoden, skipaten tammikuussa myös kaiken sokerin (kohtuudella nautittua hedelmäsokeria ei lasketa). Tiedän jo automaattisesti, että nämä johtavat parempiin uniin ja sitä kautta hyvään ja positiiviseen mielialaan.

Lisämotivaatio

Ja mistä saan lisämotivaatiota. Ensinnäkin pidän päiväkirjaa urheilun, ruokailun, unen ja mielialan osalta. Kerron kaikille, mitkä tavoitteeni ovat, joten en voi ihan helpolla luovuttaakaan. Perustin myös Facebook-ryhmän Maijan Maailma FITH & HEALTH, jossa me kaikki voimme tukea toinen toisiamme ja jakaa hyvinvointikuulumisia.

Nyt takana on reilu viikko uutta elämää, tai oikeammin paluuta vanhaan. Ja oloni on pirteä ja innostunut, juuri nyt voisin kiivetä vaikka Mount Everestin huipulle.