Sisustus lähtee valaistuksesta

Kuinka monta kaunista sisustusta on pilattu huonolla valaistuksella? Monta, liian monta! Onneksi myös useita vaatimattomia tilasuunnitteluja on saatu pelastettua hyvällä valaisulla.

Huono, riittämätön tai muuten epäsopiva valaistus on ongelmana universaali, mutta etenkin meille Pohjolan asukkaille hyvinkin tyypillinen johtuen varmaankin siitä, että luonnonvalon määrä vaihtelee valtavasti eri vuoden aikoina.

IMG_7085
Keittiössä takan edustalla ovat Flosin Splugen Brau -kattovalaisimet. Hankimme valaisimet Zarrosta.

Jos remontti-innostus on osunut kevääseen tai kesään, ei ehkä ole tullut otettua huomioon valaistusta tai valaisimia. Huone on kevät- ja kesäauringossa näyttänyt raikkaalta, mutta syksyn saapuessa todellisuus on iskenyt päin näköä. Ehkä ihan kirjaimellisesti. Minä en enää näin keski-ikäisenä tapaa edes nähdä kunnolla aamun hämärässä tai illan pimetessä. Mutta kuinka tilanne korjataan?

Suunnittele valaistus

Jos teet kunnon remontin, valaistus on syytä miettiä ihan alkuun heti sen jälkeen, kun olet tehnyt kalustesijoittelusuunnitelman. Tässä puuhassa saattaa sisustussuunnittelijasta olla apua, jollei sinulta löydy riittävästi harrastaneisuutta ja intoa piirtää kalusteita mittakaavaan, miettiä riittävää määrää pistorasioita ja sijoitella sähköistystä järkeviin paikkoihin. Ajatuksena on, että teetätät remontissa sinun tarpeisiisi riittävästi pistorasioita oikeaan paikkaan ja lisäät vielä yhden pistorasian siinä vaiheessa, kun luulet, että rasioita on riittävästi. Näin varmistut, ettet joudu viimeistelemään sisustustasi jatkojohtoviidakolla tai johtojen pintavetoina.

Onneksi useimmissa listoissa on nykyään johtoura, jonne voit sijoittaa johtoja, jos lisätarvetta pistorasioille ilmenisi myöhemmin elämäntilanteen muuttuessa. Näin vältyt myös pitkiltä pintavetomatkoilta. Voit  myös lukea aikaisemmin julkaisemani jutun lattialistoista täältä.

Me valitsimme Helsingin Erikoishöyläyksen johtourallisen R 93 -listan (28 mm x 140 mm).

Mutta, mikäli et tee samalla kokonaisvaltaista remonttia eikä lisäjohtojen piilottaminen urallisen lattialistan taakse ole mahdollista, jäät vanhojen sähkövetojen varaan. Tällöin tapaan aloittaa huonekalusijoittelun pistorasiakärjellä. Tarkoitan, että pyörittelen kalusteita niin paljon, että voin maximaalisesti hyödyntää vanhat johdotukset ja ihan viimeisenä vaihtoehtona käytän inhokkejani – jatkojohtoja ja pintavetoja. Onneksi johtoihinkin on tullut tyyliparannuksia. Johtoja (jatkojohtoja ja metritavaraa) löytyy nykyään kankaisina ja erivärisinä. Silloin usein on parempi, että annetaan johtojen näkyä kunnolla. Eli korostetaan sitä, mitä ei voi häivyttääkään.

domus-0961
Domus Classicin johtovalikoimaa.

Mitä toimintoja sinulla on huoneessasi?

Kun olet kalustanut huoneen, mieti vielä kerran mitä toimintoja sinulla on huoneessasi. Et varmaan halua yhtä kirkasta lamppua ikkunalaudalle tunnelmaa luomaan kuin työpöytäsi viereen. Valaistuksen voimakkuudella on merkitystä. Jos olet epävarma valaistuksen riittävyydestä tietyssä tilassa, voit pyytää sisustuksen ammattilaista laskemaan suunnittelemasi valaistuksen tehon. Valaistusvoimakkuus lasketaan lukseina ja esimerkiksi hyvin valaistussa toimistossa voi olla 750-800 luksia.

Millainen valon kirkkaus, sävy ja värintoisto?

Valoilla on paljon eri kirkkauksia ja sävyjä. Valovirta kertoo lampun valomäärästä ja sen yksikkönä on lumen. Mitä pienempi on lampun lumen-arvo, sen himmeämpi valaisin on. Kannattaa siis miettiä mihin käytät valaisinta.

Värilämpötila eli kelvin kertoo, miltä valon sävy näyttää silmään. Noin 5500 kelvinin valo vastaa usein luonnonvaloa ja kynttilän valo voisi olla jotain 1800 kelvinin luokkaa. 2700 kelvinin valo on puolestaan hehkulampun valosävy, mikä on turhan kellertävä minun makuuni. Itse pidän 3000-3500 kelviniä sopivana työvaloissa (tiskipöydän välitila, työpöytä jne.).

Ja sitten on vielä värintoistoindeksi, joka kuvaa sitä, miten todenmukaisena lampun valo toistaa värejä. Nämä ra-luvut ilmoitetaan lukuarvoina 0-100.  Mitä suurempi ra-arvo on, sitä paremmin värit toistuvat. Yleensä 80 on riittävä arvo kotiin.

Mistä löydän juuri minulle sopivan valaisimen?

Oikean valaisimen löytäminen ei ole ihan helppoa. Onneksi meidän apunamme on valaisimiin keskittyvä yritys Cariitti. Cariitilla on paljon valaisimia varastotavarana sekä räätälöityjä tuotteita juuri sinun tarpeitasi varten. Myymälässä on esillä runsaasti mallivalaisimia sekä valaistusratkaisuja ja ammattilainen kertomassa heidän tarjonnastaan.

Saat tarvittaessa myös tietyn mallivalaisimen, vaikkapa halutulla kelvinarvolla varustettuna sovitukseen kotiisi, jotta voit varmistua oikeasta valosävystä. Meillä kaikilla on omat mieltymyksemme, ja lisäksi mm. tuo polttimon ra-arvo ja valaisimen sijoitusympäristö vaikuttavat valon sävyn toistavuuteen.

IMG_7011
Cariitista saat oman mieleisen valosävyn esim. keittiön työskentelyvaloksi. Me valitsimme 3000 kelviniä.

Syksymmällä kirjoitan mm. siitä, mikä merkitys on valon suunnalla ja kerron vinkkejä mielekkääseen sekä mielenkiintoiseen valaisutapaan.

Cariitti shop

Cariitti on led- ja valokuituvalaisimiin keskittynyt perheyritys, jonka valaisimet ovat ominaisuuksiltaan markkinoiden huippua. Cariitti keskittyy laadukkaisiin tuote- ja palvelukonsepteihin. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa.

Kauppakeskus Viisari, 2 krs.

Martinkyläntie 47

01720 Vantaa

Puh: 09 2219040

Aukioloajat:

ma 11–16

ti-to 10–16.30

pe 10–16

www.cariitti.fi

kotona.typo