Tallinnan taikaa ja Design-herkkuja

Olin viime viikolla kollegoiden kanssa lehdistömatkalla Tallinnassa. Starttasimme aamutuimaan Eckerö Linen m/s Finlandin matkassa ja palasimme samaa reittiä pitkin iltaa vasten takaisin Helsinkiin.

Huolimatta visiittimme melko lyhyestä kestosta ehdimme yhden päivän aikana kokea ja nähdä vaikka mitä. Nautimme aamiaisen Eckerö Linen ravintolassa ja tutustuimme sisustusarkkitehti Elina Siltanen-Sjöbergin suunnittelemaan merelliseen Captein’s Loungeen. Tunnelmallinen lounge on varattavissa varsin kohtuullisin hinnoin (100 euroa per suunta) vaikkapa pienen ryhmän (max 15 hlö) privaatimpaan matkustuskäyttöön. Loungeen voi ruoka- ja juomatarjoilun lisäksi tilata vaikkapa viininmaistelutilaisuuden.

Matka Eckerö Linellä Helsingistä Tallinnaan vie nykyään vain 2,5 tuntia ja matkustusaika tulee pian lyhenemään entisestään.

Maissa ehdimme tutustua yhteen jos toiseen Tallinnan design-vaikuttajaan, -kauppaan ja -suunnittelijaan. Ensinnäkin on todettava, että Tallinnassa on mahtava positiivinen ja dynaaminen vire. Ihmiset ovat avoimia ja aah, he ovat ihan supertyylikkäitä. Kaukana ovat ne ajat, jolloin moni arvosteli naapureitamme joko muodittomuudesta tai liian lyhyestä muodista… helman suhteen. Katukuvassa näkyy toinen toistaan huolitelluimpia ja persoonallisesti pukeutuvia ihmisiä.

Tutustuimme Estonian Design Housen design- valikoimaan (www.estoniandesignhouse.ee), mm. Jaanus Orgusaarin ja Maria Sidorenkon tuotteisiin. Meidän suomalaisten pitäisi tuoda näitä tuotteita kotimaammekin markkinoillemme!

Elmit Treierin puuvalaisin.

Estie-merkin laadukkaita nahkavöitä. Nahkatyöosaaminen on Virossa vahvaa.
Liisu Arron keramiikka ilahduttaa.
Johanna Tammsalun suunnittelema Nörk rack -ripustinköyteen saat roikkumaan kaiken tarpeellisen.
Nulkun kosmetiikkalaukkujen värisuora.
Maria Sidorenkon keramiikkaa.
Maria Sidorenkon keramiikka taipuu moneen.

 

Vierailimme myös Stella Soomalaisen studiolla. Stella on nahkatuotteita suunnitteleva ja valmistava artesaani. (www.stellasoomlais.com/en) He ovat tuoneet kierrätyksen, avoimuuden ja ekologisuuden uudelle asteelle. Siksi laukun suunnittelussa on huolehdittu siitä, että sen osat ovat irrotettavia ja vaihdettavia. Niitä on siis helppo hoitaa ja uudistaa, jos joku osa vaikka likaantuu tai kyllästyt laukkuusi.

Materiaaleista suuri osa voidaan käyttää uudelleen, kun se on palvellut omistajaansa ja, jos haluat hankkia itsellesi uuden laukun, hyvitetään sinua vanhan laukun materiaalipalautuksista. Avoimuuden ansiosta tiedät myös aina kuka studion artesaaneista on juuri sinun laukkusi valmistanut. Suunnitteilla on myös laukkujen vuokraustoiminta, mutta konsepti vaatii vielä hiukan hiontaa.

Laukut myös suunnitellaan niin, että nahkaa jää mahdollisimman vähän hukkaan. Oikeastaan hukkaa ei jää juuri nimeksikään, sillä ”hukkapaloista” on tehty kirjanmerkkejä ja käsirenkaita.

Artesaanit työssään.

Tästä Stella Soomalaisen nahkalaukusta minä haaveilen.
Nahkaiset kirjanmerkit ihastuttivat minua.
Nahkaisia käsikoruja.

Toinen kiehtova kohde oli Reet Ausin vaatemerkkiin tutustuminen (reetaus.com). Merkin filosofiana on ollut niin ikään kierrätys ja ekologisuus. Ajatuksena on ollut hyödyntää vaateteollisuudesta jäävät ylijäämäkankaat.

Reet Ausin ekologista paitavalikoimaa.
Farkkumallistoa.
Kierrätys ja ekologisuus ovat Reet Aus -merkin kantava voima ja sanoma.

Päivän päätteeksi tutustuimme myös Tallinn Design Festivalin näyttelyyn (www.disainioo.ee), joka oli toteutettu vanhaan sukellusvenetehtaaseen. Tila ja näyttely olivat vaikuttavat! Annetaan muutaman kuvan puhua puolestaan.

Kukkataidetta.
Tallinna Design Festifalin istallaatio.
Roisit tilat ihastuttivat.
Taiteilija ja työ.

Rujot pinnat saivat valaisimet loistamaan entisestään.

Illalla palasimme takaisin Helsinkiin ja nautimme illallisen Eckerö Linen ravintolan seisovasta pöydästä. Tiesitkö muuten, että Eckerö Linen keittiössä valmistetaan kaikki matkustajille tarjottava ruoka laivan omassa keittiössä. Vaikuttavaa!