Viime kesänä me innostuimme Chilaquilesista, tai niin kuin meidän lapsemme sanovat ‘Chicalilesistä’. Nyt tuota tortillalasagnea alias meksikolaista lasagnea on kokattu useampaan otteeseen omalle porukalle ja vieraille.
Helteisen heinäkuun herkkuruoka – meksikolainen versio lasagnesta onkin todella maukasta ja melko nopeaa valmistaa. Oikeat kuvailut minua miellyttävälle kodin arkiruualle ja jota voi kyllä vieraillekin tarjota häpeilemättä. Tortillachipsit ladotaan kerroksittain vuokaan tomaatti-papu-jauhelihakastikkeen kanssa. Päälle sirotellaan juustoa, laitetaan muutamaksi minuutiksi uuniin ja runsasmakuinen ruoka on korianterisilppua ja muutamaa höystettä vaille valmis tarjottavaksi.

Chilaquiles (1 vuoka)
Tee ensin tomaatti-papu-jauhelihakastike.
Tomaatti-papu-jauhelihakastike
3 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 chilipalko
400 g sika-nautajauhelihaa
2 tlk (400 g) säilöttyjä luomutomaatteja
2 pkt (290 g) kypsiä kidney-papuja
2 tl paprikajauhetta
1 rkl sokeria
2 tl juustokuminaa
2 tl murskattuja kuminansiemeniä
2 tl kanelia
2 tl oreganoa, timjamia tai muunlaista vastaavaa yrttiä
suolaa, mustapippurirouhetta
rypsiöljyä paistamiseen
Ohje
Kuori ja hienonna sipulit sekä viipaloi chili. Kuullota niitä öljyssä hetki.
Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Lisää tomaatit, kaneli, kuminansiemenet, juustokumina, paprikajauhe, yrtti ja keitetyt pavut. Hauduta miedolla lämmöllä mielellään vaikka jopa tunnin, mutta vähintään 15 minuuttia. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.
Kasaaminen vuokaan
Noin 150 g tortillachipsejä
200 g hyvää nuorta cheddaria raastettuna
Ohje
Sekoita kastike ja tortillachipsit keskenään kulhossa. Laita puolet kastike-tortillachips-yhdistelmästä uunivuokaan (meillä vuoan koko on 23 cm x 28 cm). Ripottele päälle puolet juustosta. Lisää loput kastike-tortillachips-yhdistelmästä ja vielä käyttämättä jäänyt juusto.
Laita vuoka 225-asteiseen uuniin ja paista noin 5 minuuttia. Vahdi uunia ja ota vuoka jäähtymään, kun juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.

Päälle höysteet
4-6 kananmunaa
150 g creme fraichea
1 kevät- tai punasipuli
2 avokadoa
korianteria
2 limeä
suolaa ja pippuria maun mukaan
Ohje
Paista munat pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Jaa paistettu muna osiin ja nosta vuoan päälle.
Viimeistele creme fraichelle, hienonnetulla sipulilla, avokadoviipaleilla ja korianterilla. Purista päälle limettimehua.

Juomasuositus
Tarjoile meksikolaisen tai IPA-oluen kanssa, jos haluat vahvemmin humaloidun oluen, mikä loistavasti sopii maustettuihin, tulisiin ja rasvaisiinkin ruokiin. Kyytipoikana pohjoismaiseen snapsikulttuuriin sopivassa hengessä myös laatu-tequila on loistava kaveri.