Tulinen lohisalaatti

Tulinen lohisalaatti on meidän perheemme jo klassikoksi muotounut illallissalaatti. Tässä “paholaisen lohisalaatissa” pitää olla potkua tai muuten paholainen muuttuu helposti lällyksi, liian rasvaiseksi salaattipediksi.

Me aloimme nautttia tätä salaattia jokseenkin 7 vuotta sitten.  Seitsemän vuotta sitten lapsemme olivat vielä pieniä ja tämän ruoan tulisuusaste oli heille liian vahvaa. Tapasimme tehdä niin, että teimme salaatista kaksi tulisuusversiota – toinen lasten ja toinen aikuisten versio.

Salaatin alkuperäisen ohjeen saimme Kampin K-marketin kalamestarilta noin 7 vuotta sitten, kun asuimme vielä niillä kulmilla. Ajansaatossa resepti on muokkautunut enemmän meidän perheemme näköiseksi. Netissä pyörii myös paholaisen lohi -resepti, mutta tuo lohi ei ole tämän veroista.

Salaatin juju on ehdottomasti siinä, että siinä pitää olla potkua. Jos chili jää liian vähälle, tuntuu, että kastike on liian raskasta, ja lohen sekä jauhokuorrutteeseen kertyvän rasvan määrä korostuu väärällä tavalla. Tämä ruokahan ei ole mikään kevyt ruoka, mutta sopii mainiosti pimeneviin talvipäiviin, jolloin ainakin minun mieleni tekee raskaampaa ruokaa kuin kesällä.

Ruokajuomaksi sopii parhaiten vahvasti humaloitu olut (esim. IPA), sillä ainakin hentoinen viini jää helposti chilin jalkoihin. Jos kuitenkin hauat mennä viinillä, niin ekstra-aromaattinen, esim. itämaisten ruokien kanssa suositeltava Kung Fu Girl Riesling, voisi olla sopiva valinta.

Tulinen lohisalaatti

600 g lohta

vahvaa chilikastiketta (esim. jokin vahva Blair´s death –kastike)

1 sitruuna

1 dl korppujauhoja

1 dl Hellmann-majonesia

1 tl dijon-sinappia

1 rkl hakattua ruohosipulia

suolaa

kirsikkatomaattia

jäävuorisalaattia

hunajamelonia

Ohje

Leikkaa lohi kuutioiksi (n. 2 cm x 2 cm). Sekoita lohikuutioihin t-lusikallinen vahvaa chilikastiketta. Nyt käytimme Blair´s Sudden death with ginger -kastiketta. Tämä tuote oli sen verran mietoa, että meidän makuumme sopivan tulisuuden saadaksemme laitoimme kaksi espresso-lusikallista kyseistä kastiketta. Jos valitset Blair´s death –kastikemerkin, jo espressolusikallinen tuotesarjan vahvimmasta päästä olevaa kastiketta saattaa riittää.

Lisää lohikuutioiden sekaan ¼ sitruunan mehu ja sekoita. Lisää suolaa maun mukaan. Sekoita joukkoon korppujauhoja sen verran, että kuutiot saavat jauhokuorrutuksen. Paista kuutiot voissa pannulla.

Kastike

Laita kippoon majoneesi, lorauta sekaan ½ sitruunan mehu. Lisää joukkoon t-lusikallinen dijon-sinappia ja ruokalusikallinen hakattua ruohosipulia. Sekoita kaikki aineet keskenään.

Huuhtele salaatti ja tomaatti. Puolita kirsikkatomaatit ja revi salaatti. Kaada sekaan 1/4 sitruunan mehu ja rouhi päälle suolaa myllystä. Kuutio joukkoon hunajamelonia (noin 2 cm x 2 cm). Asettele salaattipedin päälle lohikuutiot ja lisää kastiketta oman mieltymyksen mukaan.

 

keittiossa.typo