Työni bloggaajana

Niin, minun työni muodostuu osittain Maijan Maailman tuottamisesta ja osittain Maijan Maailma Koti -palvelutoimistoni pyörittämisestä. Molemmat, niin Maijan Maailma kuin palvelutoimistoni, ovat verrattain uusia yrityksiä (reilu puolitoista vuotta vanhoja), ja olen tehnyt valtavasti töitä molempien eteen.

Näinhän kaikki aloittelevat yrittäjät tapaavat joutua tekemään. Työtilanteen vaateiden mukaisesti painopiste toisinaan siirtyy blogista enemmän palvelujen tarjoamiseen tai toisin päin.

Mutta miten blogista tehdään itselle ansiotyö? Se vaatii valtavasti aikaa, yhteistyösuhteita, kumppanuuksia ja kaupallista yhteistyötä. Suurin osa artikkeleista eivät kuitenkaan ole kaupallisia postauksia, vaan lähinnä ajatuksen virtaa ja minulle mielekkäiden asioiden, tietojen tai vinkkien jakamista teille lukijoille.

Kaupallisista blogikirjoituksista saadun palkkion turvin teen kaikki muut blogityöt, siis ne kirjoitukset sekä kuvaukset, jotka tuotan Maijan Maailmaan ainoastaan ilosta ja tietysti toiveesta, että tekin iloitsisitte niistä. Teillehän minä juttujani kirjoitan.

Kaupallisuus, intohimo ja jakamisen ilo

Kaupallisia yhteistyöartikkeleita ei mielestäni voi Maijan Maailmassa myöskään olla liikaa. En halua, että syntyy virheellisesti kuva, että mainostan vain maksusta joitain tuotteita. Vaikka mainostanhan minä paljonkin, en kuitenkaan pelkästään maksusta, vaan siitä syystä, että olen havainnoinut, kokenut tai kokeillut jotain niin kivaa tai hyödyllistä, että juuri tuota ilosanomaa kannattaa mielestäni muillekin jakaa.

Ulkopuoliselle blogissa kuitenkin näkyy valmis artkkeli, luovan työn tuotos. Julkaisen lähes päivittäin Maijan Maailma -sivustolle kuvia ja kirjoituksia. Lisäksi päivitän Maijan Maailman sosiaalisen median kanavia. Instagramiin sekä Facebookiin teen myös omia julkaisuja ja lisäksi mainostan/muistutan uudesta blogi-päivityksestä.

Työ blogi-päivitysten takana on usein kuitenkin aikaa vievää ja toisinaan pitkäänkin suunniteltua, etenkin yhteistyökumppanijulkaisujen osalta. Aktiivisen postaustahdin (julkaisen Maijan Maailmassa artikkeleita 5–6 kertaa viikossa) ylläpitäminen ja sen päälle blogilla itsensä elättäminen vaatii aikaa, työtä sekä oma-aloitteisuutta ja etenkin aluksi yllättävän paljon opittavia ja omaksuttavia asioita.

Toisinaan pitkiä päiviä, mutta myös vapauksia

Olen siis yrittäjä, eikä minulla ole varsinaisia työaikoja. Teen käytännössä töitä aina kun ehdin, toisinaan  myös viikonloppuisin. Pyrin olemaan aina kotona, kun lapseni pääsevät koulusta, sillä varsinkin työni asunnonvälittäjänä osuu toisinaan viikonlopulle tai ilta-aikaan. Teen asiakaskäyntejä sisustussuunnittelutehtävissä myös iltasella, sillä harva yksityisasiakas voi ottaa minua päivällä vastaan, vaikka minulle päiväajat toki sopisivat mitä parhaiten.

Päivät kuluvat koneella, palavereissa, kuvaamassa tai kuvattavana, meilin tai piirustuspaperin äärellä, tapahtumissa, tarjousasiakirjoja laatiessa, julkaisukarttaa miettiessä ja asiakirjojen laadintatehtävissä.

Helpommankin tien olisin voinut valita, mutta pääasia on, että rakastan työtä, jota teen. Intohimo omaan työhön voittaa välillä yrittäjän työn taloudellisen epävarmuuden ja pitkät työpäivät. Haluan kuitenkin olla läsnä oleva vanhempi lapsilleni ja olen myös tietoisesti vähentänyt työmäärää. Tämän on mahdollistanut myös se, että olen oppinut nopeammaksi omien töitteni tuottajaksi ja toteuttajaksi. Enää kaikkea ei tarvitse harjoitella eikä toisaalta oppia kantapään kautta.

Työpäiväni kellotettuna

Ajattelin kuvailla teille minun toissapäiväisen ohjelmani, melko tyypillisen työpäivän:

klo 5.45 Herään (olen luonnostani aamuvirkku ja herään lähes aina klo 5–6 kieppeillä), keitän kahvia ja tarkistan, onko minulle tullut reagointeja vaativia maileja, kommentteja blogiin tai sosiaaliseen mediaan. Kirjoitan työmailin valmiiksi, mutta en kehtaa lähettää sitä vielä näin aikaisin.

klo 6.15 Julkaisen Maijan Maailma -artikkelin, joka on valmistunut jo muutama päivä aiemmin. Ajastan Facebook-päivityksen. Käyn läpi muutaman päivän takaisia Riitta Souranderin ottamia sisustusmyymäläkuvia ja asettelen niitä kirjoittamani tekstin kanssa blogin WordPress-julkaisualustalle.

klo 6.45 Lähden puolen tunnin mittaiselle pienelle juoksulenkille.

klo 7.15 Käyn pikasuihkussa ja herätän lapset. Touhuamme aamuaskareet ja lähetän lapset koulutielle. Laitan instakuvan jakoon johonkin väliin.

klo 8.45 Lähetän asiakkaalle ehdotuksen sisustussuunnittelusta ja jatkan blogikirjoituksen työstöä.

klo 11.00 Lähden etsimään sisustussuunnitteluasiakkaalle kalusteita sekä somistustavaraa torstain asuntokuvausta varten. Teemme Riitta Souranderin kanssa juttuja sisustuslehtiin. Kiertelen kaupungilla melko lennokkaasti.

klo 12.30 Syön lounaan kotona.

klo 13.00 Lähetän tarjouksen asunnonvälitystyöstä.

klo 14.00 Lapset tulevat koulusta, teen välipalaa. Jatkamme läksyjen ja kokeisiin lukemisen merkeissä ja patistan lapsia soittamaan viulua, kitaraa ja pianoa.

klo 16.00 Menen asiakaskohteeseen sähkömiehen ja listoittajan kanssa.

klo 17.30 Riennän lasten kevätkonserttiin. Onneksi Peter on jo ruokittujen lasten kanssa paikalla.

klo 19.00 Tulemme kotiin, syömme iltapalan (minä lämmitän Peterin jo aikaisemmin tekemän illallisen) ja puuhastelen pyykin parissa.

klo 21.00 Lapset menevät nukkumaan. Tarkistan, että seuraavan päivän julkaisu on kunnossa. Tsekkaan mailit ja sosiaalisen median. Jokunen pieni juttu vaatii vielä reagointia.

klo 22.00 Laitan läppärin pois ja kaivan kirjan esille. Luen puolisen tuntia ja alan simahtaa. Sammutan valot.

maijanmaailma.hahmo