Voiko sisustustyynyjä olla koskaan liikaa? Voiko pizzatäytteitä olla turhan reilusti? Voiko lomailla liian pitkään, entä katsoa liian monta jaksoa HBO’n tai Netflix’in sarjoja yhteen putkeen?
Miksi näistä ihanuuksista muodostuu helpostikin liian suolaisia, makeita tai meistä tulee liian laiskoja ja sohvista turhan pehmeitä sekä epäkäytännöllisiä.
Milloin tyynyjä on oikeasti liikaa? Silloin, kun sohvalle on lähes mahdotonta mennä istumaan ja sänkyyn ei mahdu kellahtamaan, ellei ensin poista osaa tyynyistä, ja tämän jälkeen näistä pois siirretyistä tyynyistä muodostuu valtavia dyynejä lattialle lähes ongelmaan asti.
Tyynyt ovat huonosti valittuja, jos ne ovat niin hienoja, ettei niitä raaski käyttää. Tyynyhankintoja on tehty myös huonosti, jos tyynyjä ei uskalla laittaa lattialle, sillä tuolloin muodostuu riski niiden likaantumisesta. Oikein upeasti kirjailtuja kankaita tai hienoja materiaaleja kun ei voi edes pestä itse.
Surkein valinta on tehty, jos tyynyissä ei ole edes vetoketjua tai nappeja, eikä sisätyynyjä saada poistettua ratkomatta tyynyn saumoja ennen kemiallista tai muuta pesua. Edellyttäen tietenkin, että on ajatellut edes joskus käyttävänsä tyynyjä muina kuin koristeina, eikä ajatellut suojata niitä pölyltä vaikkapa isoin valkoisin lakanoin.
Montako on oikea määrä?
Montako tyynyä voisi sitten olla hyvä määrä? Joskus yksikin on riittävä. Miten olisi kaksi tai kolme? Riippuu toki sängyn tai sohvan sekä tyynyjen koosta että muodosta.
Jos sinulla on kaksi symmetristä tyynyä, voi olla kiva, että tyynyt sijoitetaan sohvan molempiin nurkkiin tai saman suuntaisesti sohvan selkätyynyjen kanssa. Kolmenistuttavassa sohvassa yksi pitkä tyyny keskellä saattaa näyttää hyvältä. Sitä vaan on vaikea jakaa erikokoisten tai useamman istujan kanssa. Monta pientä tyynyä saattavat puolestaan näyttää sotkuiselta, ei niin kovin hillityltä, mutta niin kuin leikkokukka-asetelmissa epätasaluku saattaa olla valttia.
Kaikkein tärkeintä taitaa olla, että tyynyjä on oikean muotoisina, määrinä ja kokoisina niiden käyttäjien tarpeisiin nähden. Pienelle ihmiselle syvä sohva vaatii lähes aina selän taakse asetettavan sisustustyynyn, jollei lyhyt istuja mieli “istua” sohvalla lähes makuuasennossa.
Erilaisuus kunniaan
Erityyppisiä tyynyjä kannattaa kuitenkin suosia. Usein tyynyt näyttävät kivoilta, kun ne eivät ole kaikki samaa kokoa, kuosia ja väriä. Uskallanpa sanoa – rohkeuskin kunniaan.
Tyynyjä sen sijaan voi helposti kertyä liikaakin sohville, jollei välillä osaa viedä niitä vintille säilöön (okei, tunnustan syntini). Osasta tyynyjä minä voisin jopa luopua tai ainakin minun olisi hyvä teetättää tyynynpäälliset tai ostaa uudet päälliset vanhoihin sisälmyksiin sopiviksi. Pelkkien päällisten säilyttäminen olisi tilaa säästävämpää ja ainakin minulla olisi kevyempi kuorma, kun kuljetan tyynynvaihtobuumin iskiessä tyynyjä mökin ja kaupungin välillä.
Hyviin tyynysisuksiin kannattaa kuitenkin satsata. Höyhentyyny on eniten minun makuuni. Pallokuitutäytteinen on turhan kevyt eikä yhtä hyvin uudelleen muotoiltavissa kuin höyhenistä tehty kaveri. Voisin jopa sanoa inhoavani liiskaantuneita tyynytäytteitä.
Vaihtelua
Tyynyillä saa helposti luotua sohvaan uutta ilmettä vaikka vuodenaikojen mukaan ja toisaalta esim. ryhditön sohva saa uutta kohennusta tyynyillä, ja tyynyillä voi peittää sekä raikastaa jo hiukan kulahtanutta sohvakangasta.
Minulla on nyt menossa synkkien tyynyjen kausi. Pirteämmät kuosit ja värit nappaan esille taas keväämmällä. Graafiset kuviot tökkivät minua aina silloin tällöin ja hempeilyyn syyllistyn toisinaan. Vaihtelu virkistää minua ja teen sen mielelläni tyynyillä, sillä huonekaluja en ole juurikaan ostanut vuosiin, vaikka muuttoja meidän perheellemme on kertynyt viidessätoista vuodessa useampi kuin monelle kertyy koko elämänsä aikana.
Olenpahan kuullut sanonnan, että “vaihdan aina autoa, ettei tarvitse vaihtaa vaimoa”, jospa minä korvaan auton tyynyllä ja vaimon miehellä, niin sanonta alkaa kuulostaa minun suuhuni sopivalta.
Tämän jutun ei ole tarkoitus olla vakava, mutta se on tyynyhullun sisustajan pohdintaa elämää pehmentävistä asioista. Kärsiikö joku teistä siellä ruudun takana vastaavanlaisista mielenhäiriöistä?
Moni on kysellyt, miten blogiini pääsee kommentoimaan. Tässä ohje:
Blogin kommenttiosio (leave a reply) löytyy, kun rullaat artikkelin loppuun (ihan alas asti) ja rekisteröidyt käyttäjäksi nimimerkillä (name) ja sähköpostiosoitteella (email). Sähköpostiosoitteesi ei näy muille sivuston lukijoille. Kirjoita kommenttisi ja paina lopuksi “post comment”.
Johanna Gullichsen Textile Craft & Design
Tuo luonnonmateriaaleista kudottujen kankaiden laajan maailman tähän päivään rohkeasti tyylillä, jonka tunnusmerkkejä ovat selkeät kuvioinnit, värit ja helppokäyttöisyys.
Osoite:
Fredrikinkatu 18
00120 Helsinki
Finland
Auki:
ma-pe 11-18
la 11-15
tel +358 9 637 917
info@johannagullichsen.com
Casuarina
Myymälässä on ihana valikoima huonekaluja ja muita sisustustuotteita, mm. Maison de Vacances’in tyynyjä.
Osoite:
Fredrikinkatu 30
00120 Helsinki
Auki:
ma-pe 10-18
la 10-15
Tel. +358 9 6855 8580