Minä olin vaihto-oppilaana Louisianassa. Mielessäni palaan usein Missisipin suistoon, Mandevillen High Schooliin ja New Orleansin ranskalaiseen kaupunginosaan.

Vaikka aikaa on tuosta vuodesta kulunut jo hurjasti, muistan ja lähes tunnen Louisianan suiston tuoksun, kosteuden ja kuumuuden kesäaikaan.

Muistot ovat melkein raskaita, niin ihanaa aikaa tuo vuosi oli. Olin 17-vuotias, juuri oppimassa elämään omillani – ikävöiden kuitenkin perhettäni Suomessa. Kokemuksia ja jazz-rakkautta rikkaampana palasin takaisin Suomeen, mutta ikävöin aina takaisin syvään etelään.

Olkoon tämä resepti oodini vaihto-oppilasvuodelleni!Snapseed

Chili con carne louisianalaisittain (kuudelle-kahdeksalle)

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 chiliä (vahvuus maun mukaan)

1 paprika

800 g sika-nauta-jauhelihaa

3 purkkia tomaattimurskaa (a´400 g)

1 purkki kidney-papuja liemessä (380 g /230 g)

1 purkki mustia papuja liemessä (380 g/230 g)

1 tl kuminansiemeniä (murskattuja)

1 tl juustokuminaa

1 tl paprikajauhetta

1 tl oreganoa

1 tl timjamia

1 tl kanelia

1 tl meiramia

suolaa maun mukaan

mustapippuria maun mukaan

2 tl sokeria

Ruokaöljyä paistamiseen

Päälle

1 pussi cheddar-juustoraastetta

1 purkki hapankermaa (150 g)

2 avokadoa

1 lime

1 puska korianteria

Ohje

Ruskista jauheliha, hakattu sipuli, paprika, murskattu valkosipuli ja hakattu chili. Lisää joukkoon morttelissa murskatut kuminansiemenet ja muut mausteet sekä yrtit. Lisää joukkoon pavut ja tomaattimurska, sokeri ja suola. Anna porista liedellä noin tunti.

Sillä välin huuhtele riisi hyvin. Näin saat vähennettyä riisin sisältämän arsenikin määrää.

Siivuta kypsä avokado.

Kun kastike ja riisi ovat valmiit, annostele lautaselle riisiä ja sen päälle kastiketta. Purista päälle limen mehua maun mukaan. Laita päälle hapankermaa, juustoraastetta, avokadon siivuja ja korianteria.

Tarjoile meksikolaisen oluen tai vahvasti humaloidun IPA-oluen kanssa. Kyytipojaksi voit ottaa tequilaa, jonka maku sopii hyvin meksikolaishenkisen ruoan kanssa.

 

 

keittiossa.typo

 

Kuvat: Maija Lukkari-Nyman/Maijan Maailma