Kuinka lahjoa kummilapsi?

Peterille ja minulle on siunaantunut monta kummilasta. Osa kummilapsista on ”omiamme” ja osa yhteisiä. Pohdimme näin joulun alla, mitä annamme lahjaksi kummilapselle. Olisi kiva antaa jotain, mistä lapsi oikeasti pitää.

Usein ajattelemme, että rahalahjan antaminen on persoonatonta. Antamamme eurot hukkuvat saajan lompakkoon muiden rahojen joukkoon. Meillä saattaa olla jopa ajatus, että lahjan saaneen tulisi osata yhdistää lahja ja lahjan antaja toisiinsa voidakseen myöhemmin muistella lämmöllä lahjan antajaa… Heh, heh. Kaikki rakkaat kummilapset, jotka olette kuulolla – teidän ei tarvitse!

IMG_0124

Meillä ei kuitenkaan ole aina tarkkaa visiota lahjan saajan toiveista. Toki voimme kysellä toiveita lapsen vanhemmilta, mutta täysin tarkat lahjatoiveet voivat myös olla hiukan haastavia niin vinkin antajalle kuin saajallekin.

Yksi tapa, jolla lapselle voi helposti antaa rahaa hiukan jännittävämmällä tavalla, on hankkia hänelle Aktia MasterCard PrePaid LahjakortinPankkikortin näköinen maksukortti siis. Ainakin meidän lapset jo nyt haaveilevat omasta pankkikortista.

Lahjakortin voit antaa kenelle tahansa, kunhan lapsi on täyttänyt 13 vuotta. Lahjakortti maksaa 5 euroa, mikä on minusta kohtuullinen hinta. Kauniista lahjapussista saa pulittaa lähes saman verran. Lahjakortin minimisumma on 20 euroa ja maksimi 500 euroa. Lahjan saanut voi käyttää maksukorttia itse valitsemiinsa ostoksiin Suomessa tai nostaa kortilla käteistä pankkiautomaatista. Ja muuten, saat lahjakortin ilman toimitusaikaa käyttöönottovalmiudessa – ehdit siis hankkia lahjakortin vielä täksi jouluksi lähimmästä Aktian konttorista tai R-kioskilta!IMG_0293

Toinen mielenkiintoinen rahalahjavaihtoehto on konkreettisen setelin sijaan sijoittaa kummilapselle varoja rahastoihin. Rahastosäästäminen on vaivatonta, sillä pankin asiantuntijat hoitavat sijoituksia puolestasi, ja turvallisesti, koska rahastohajautus vähentää riskejä, joita sijoittamisessa aina on. Katso lisäinfoa täältä.

Useimmissa rahastoissa vähimmäissijoitussumma on 20 euroa kuukaudessa. Sijoittamalla säännöllisesti tasaat rahastojen kurssiheilahteluita, mutta rahastosijoittamisessa on kuitenkin tärkeää huomioida oma riskinsietokyky. Itse ajattelen niin, että koska nuorelle kummilapselle annettavan rahalahjan säästöaika on pitkä ja koska kummivanhemman lahja on täysin extraa kummilapselleni, voin valita korkeamman riskitason rahaston, kuin minkä ehkä valitsisin itselleni. Tiivistetysti voi sanoa, että mitä korkeampi riskitaso on, sitä korkeammat ovat myös rahaston tuotto-odotukset.IMG_0064

Muistathan, että verottaja asettaa omat ehtonsa verovapaalle lahjoittamiselle. Voit lahjoittaa yksittäiselle henkilölle maksimissaan noin 111 euroa kuussa, ja alle 4000 euroa kolmessa vuodessa. Lue lisää verottajan sivuilta täältä. Jos olet epävarma, tarkista asia aina verottajalta.

kotona.typo

Artikkeli on tehty yhteistyössä Aktian asiantuntijoiden kanssa.