Halloween-sesonki on kovaa vauhtia käynnistymässä, ainakin Maijan Maailmassa. Halloween kuorrutetaan usein kaikenlaiseen krääsään, vaikka yhtä hyvin sitä voi viettää tyylikkäästi juhlaan sopivan somistuksen ja ruoan suhteen.
Halloween-ruoan ei siis tarvitse olla vain “verisiä” nakkisormia – leikkisän ei tarvitse olla välttämättä liioittelevaa. Yhtä hyvin tunnelman voi nostattaa hiukan hillitymmin syksyn sadonkorjuuherkkujen siivettämänä, etenkin, kun koko juhla polveutuu kelttiläisestä sadonkorjuujuhlasta.
Toisekseen murrettu viininpunainen sekä paahdetun kurpitsankeltainen ovat juuri nyt sisustuksen trendivärit. Kurpitsasalaatilla teet hetkeksi kotiisi väripäivityksen, joihin et ehdi kyllästyä. Niin nopeasti tuo herkku katoaa suihin.
Selina Vienolan ohjeilla loihdimme paahdetusta kurpitsasta, punaisesta lehtikaalista ja kimmeltävistä granaattiomenan siemenistä halloween-juhliin näyttävän salaatin, joka vie kielen mennessään.
Salaatti paahdetusta kurpitsasta, granaattiomenasta ja vuohenjuustosta
1 pienehkö talvikurpitsa
1 rkl juoksevaa hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
Sormisuolaa
400 g pehmeää, kuoretonta vuohenjuustoa
2 granaattiomenan siemenet
4 punaista lehtikaalinlehteä
Tummaa granaattiomenasiirappia
Neitsytoliiviöljyä
Sormisuolaa
Mustapippuria myllystä
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese ja kuivaa kurpitsa ja halkaise se pystysuunnassa. Poista siemenet ja rihmat esimerkiksi isolla lusikalla kovertamalla ja raaputtamalla. Leikkaa kurpitsanpuolikkaat tasakokoisiksi lohkoiksi ja levitä ne isoon uunivuokaan. Kurpitsaa ei tarvitse kuoria ja sen voi myös syödä kuorineen! Kaada kurpitsalohkojen päälle oliiviöljyä. Mausta hunajalla ja merisuolahiutaleilla. Pyörittele kurpitsanlohkoja käsin, jotta maut levittyvät tasaisesti. Lisää tarvittaessa öljyä. Paahda uunissa n. 35 minuuttia tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Anna jäähtyä.
Lohko granaattiomenat neljään-kuuteen osaan ja irrota granaattiomenan siemenet kalvoistaan. Pese lehtikaalinlehdet ja poista niistä kova keskiruoti. Revi lehdet mieleisesi kokoisiksi paloiksi. Laita lehtikaalinlehdet kulhoon, mausta oliiviöljyllä ja suolalla. Hiero lehtikaalinlehtiä käsin, jotta maut imeytyvät lehtiin. Asettele lehtikaalinlehdet laakealle vadille. Nosta niiden päälle kurpitsanlohkot. Murenna päälle vuohenjuusto ja ripottele pinnalle vielä granaattiomenan siemeniä. Mausta granaattiomenasiirapilla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.
Pöytäliinana toimii Zoffanyn luksussamettikangas nimeltään the Gondolier Twilight.
Selina Vienola
on helsinkiläinen toimittaja, taidehistorioitsija ja
ruokabloggari. Kahden lapsen äiti kokkaa rennolla otteella mausta
tinkimättä. Hyvästä ruoasta hän tulee hyvälle tuulelle, huonosta
huonolle. Selinan Dilliä ja piparjuurta -blogista
(http://dilliajapiparjuurta.blogspot.fi/) löydät lisää herkullisia reseptejä.