Kiinalaisia teemunia ja marmorikuvioituja pääsiäismunia

Tänään alkaa lasten pääsiäisloma. Pääsiäisen iloksi teemme retken ystäviemme luokse, kokkaamme hyvää ruokaa ja kaunistamme kotimme pääsiäiskoristein. Tyylini on aiemmin ollut hyvinkin yksinkertainen. Nykyään pidän jo värikkäämmistä ja monimuotoisista koristeista.

Viime vuonna päätimme askarrella marmorikuvioituja pääsiäismunia, tänä vuonna teemme kiinalaisia teemunia. Jälkimmäisiin sain innoituksen Sanna Mansikkamäen uudesta Muna-kirjasta. Lue lisää täältä.

Näiden molempien munien tekeminen on helppoa. Parasta on, että näistä molemmista munista tulee niin kauniita, että niitä voi ilolla käyttää pääsiäispöydän kattauksen koristeina ja toisen vaihtoehdon voi myös syödä.IMG_0784

Kiinalaiset (meidän tapauksessamme englantilaiset) teemunat

6 kananmunaa

keittämiseen mustaa teetä (käytin English breakfast -teetä, mutta Sanna ehdottaa vaikkapa savuteetä)

Ohje

Keitä teevesi valmiiksi. Keitä munia 4 minuuttia teessä.

Nosta munat teevedestä (säästä vesi) ja riko munien kuori särölle pyörittämälä munaa työtasoa vasten. Älä kuitenkaan poista kuorta. Laita munat takaisin teeveteen ja keitä vielä 4 minuuttia.

Nosta kattila liedeltä ja jätä munat jäähtymään veteen. Anna munien värjäytyä teevedessä yön yli (tai ainakin 6 tuntia) jääkaapissa.

Kuori kananmunat ja tarjoa ne pääsiäisaamiaisella tai koristele niillä salaaati tai keitto.

IMG_0785

Sisustuksen kestävät pääsiäiskoristeet

Nämä pääsiäiskoristeet täyttävät seulani myös sisustussuunnittelijana. Toisaalta, lasten tekemät jutut ovat aina päässeet seulasta läpi. Tunnearvo vie voiton. Katso siis meidän lasten ohjaama sekä leikkaama video ja lue tarvittaessa vielä ohjeet alta.MM-3081

Marmoroidut pääsiäismunat

Tarvitset seuraavaa:

Kananmunia (ja hyvät keuhkot)

Neulan

Muoviastian

Kynsilakkaa

Sekoitustikun (käytimme sushipuikkoa)

Muovikäsineet

Hammastikkuja tai nuppineuloja

Styroksilevyä tai muu alusta, johon voit tökätä hammastikkuja pystyyn kuivaustelineeksi

Ohje

1. Tee raakaan kananmunaan molempiin päihin neulalla reikä. Valitsimme teräväkärkisen, mutta paksuhkon neulan. Kun olet saanut lävistettyä kananmunan kuoren, pyörittele neulaa reiässä, jotta saat suurennettua aukkoa hiukan.

Huom! Kananmunan kuori on kova, ja on vaara, että neula lipsahtaa rei’ittäjän sormille.

2. Puhalla kananmunan toiseen aukkoon ja valuta kananmunan keltuainen ja valkuainen astiaan.

Puhaltaminen on sitä rankempaa mitä pienemmän aukon teit. Tarvitset siis hyvät keuhkot. Itse suurensin aukkoa sillä seurauksella, että reikä ei ole täysin huomaamaton.

3. Ota käyttöön yhtä tai useampaa kynsilakkaa. Lorauta yhtä tai useampaa väriä lakkaa haalean veden joukkoon. Tämä on tärkeää. Jos sekoitat kynsilakan kylmään veteen, lakka valuu suoraan astian pohjalle.

4. Sekoita lakkaa puutikulla haaleassa vedessä ja tee pintaan halutunlaisia kuvioita. Älä sekoita liian kauan, jottei lakka tartu puutikkuun. Tuloksena olisi erittäin hailakat pääsiäismunat.

5. “Kalastele” veteen levittynyt lakkakuviointi kananmunaan koristeeksi ja laita kananmunat kuivumaan hammastikkutelineeseen. Käytä muovikäsineitä.

Kyseisen kuivaustelineen saat tehtyä hammastikuista tai nuppineulosta, jotka tökkäät pystyyn sopivin välein esim. styroksilevyyn. pääsiäismunat-1-2

6. Kun koristellut kananmunat ovat kuivuneet, asettele ne kauniisti esille.
pääsiäismunat-3

kotona.typo