Meillä on pakkaset pullollaan niin kaupungissa kuin maalla. Ne ovat niin täynnä marjoja, ettei niihin mahdu enää oikeastaan juuri mitään. On siis aloitettava marjojen tehokas käyttö, että saan tilaa vielä omenille ja sienille.
Otin pakkasesta esiin mustaviinimarjoja ja tuoreet omenat viipaloin. Aikaiseksi saimme aivan täydellisen omena-marjapiirakan kuorrutuksineen. Piirakassa on melko monta työvaihetta, mutta vaiva palkitaan.
Omena-marjapiirakka nekku-marenkikuorrutuksella
Pohja
100 g voita (huoneenlämpöistä)
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
2 rkl hienoa sokeria
1-2 rkl vettä
Pinnalle
1,5 dl mustia viinimarjoja (pakastettuja)
4 keskikokoista omenaa viipaleina (kuoret ja siemenet poistetaan)
hieman sokeria
hieman kanelia
Nekkukuorrutus
50 g voita
1/2 dl sokeria
1,25 dl kaurahiutaleita
Marenkikuorrutus
4 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
Ohje
Pohja
Mittaa kulhoon voi, jauhot ja sokeri. Nypi tasaiseksi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi. Painele taikina tasaiseksi, kääri kelmuun ja siirrä jääkaappiin n. yhdeksi tunniksi. Tällä välin viipaloi omenat.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä 0,5 cm:n paksuiseksi levyksi. Levitä taikina piirakkavuoan, halk. n. 25 cm, pohjalle ja reunoille, pistele taikinaa haarukalla. Paista pohja kypsäksi 200 asteisen uunin keskiosassa 12- 15 min.
Pinnalle
Lado omenaviipaleet piirakkapohjan reunoille ja marjat keskelle. Ripottele sokeria omenaviipaleille ja marjoille, kanelia omenaviipaleille. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteisessa uunissa 15 min. Sen jälkeen laske lämpö 175 asteeseen. Paista vielä 20-25 min.
Nekkukuorrute
Sulata voita paistinpannulla, lisää sokeri ja kaurahiutaleet. Sekoittele ja ruskista seosta. Varo, ettei se pala. Siirrä paistinpannu liedeltä, sekoittele.
Marenkikuorrute
Vatkaa kovaksi vaahdoksi kananmunan valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vatkauksen aikana.
Lopuksi vielä
Nostele pienet nekunpalaset piirakan päälle ja kuorruta piirakka vielä valkuaisvaahdolla. Paista 200 asteisen uunin ylätasolla 10-12 min.
